Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2017 08:13 - Просперитет-Изтъркано пропагандно клише е, че пробивните, амбициозните, позитивните и трудолюбивите хора при капитализма забогатявали.
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Просперитет в икономиката означва период на конюнктурен подем на икономиката, при което се повишава жизнения стандарт на обществото. Характерно за периода на просперитет е оптимизъм както при индустриалци, така и при потребители. Синоним на икономически просперитет е икономически бум. Антоним на просперитет е икономическа криза.

Просперитет може да има както цялото общество, така и само отделен индивид. Но винаги просперитета на едни се гради на провала на други. Просперитет на цялото население на Земята не може да има.

Междувременно изтъркано
пропагандно клише е, че пробивните, амбициозните, позитивните и трудолюбивите хора при капитализма забогатявали.

Възможностите за просперитет зависят колкото от отделния
индивид, толкова и от обществото и конюнктурата в определен момент, но с амбициозност и трудолюбие никой в човешката история не е преуспял, още по-малко при капитализма.

Просперитет при комунизма

При социализма, възможностите за просперитет са ограничени, за сметка на минимизиране рисковете за западане, с напредване на възрастта, характерно за пазарната икономика. Това на практика означаваше, че при комунизма веднъж завършили образование, в рамките на 1-2 години младите специалисти си намират адекватно, удовлетворяващо ги работно място, на което в повечето случаи остават до пенсия. Но това работно място не им дава перспектива да забогатеят до толкова, че да престанат да работят, както например успешните българки на прехода.

Просперитет при капитализма

Характерно за
капитализма е, че хората които са достигнали относително висок социален статус, благодарение на талант в професията си, но нямат собствен бизнес, с напредване на възрастта стават все по-малко търсени като специалисти и все повече западат. Например един президент на фирма с напредване на възрастта става началник отдел, един началник отдел става редови служител, а един редови служител става безработен.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Повечето професии са свързани с
техническия напредък и младите специалисти са по-конкурентноспособни и най-често по-ниско платени като начинаещи, а и често все още живеят при родителите си, не изхранват семейство и не са претенциозни относно заплащането.

На практика това означава, че при капитализма един инженер, след завършване на висше образование на 26-27 годишна възраст започва да работи по специалността си. Вече към 40 годишна възраст, ако все още не е започнал собствен бизнес, той бива уволнен, при което вече е по-трудно да започне работа на друго място пак като инженер, тъй като на пазара има току-що завършили млади специалисти. При тази ситуация инженерът се принуждава да търси друга работа, например чертожник или учител по математика и физика, за по-ниско заплащане от това, което е получавал като инженер.

Изключение от това правило са инженери, архитекти и пр. специалисти, които наследяват бизнеса на родителите си. При тях също има риск, вследствие погрешен мениджмънт, да провалят бизнеса, но този риск е незначителен, в сравнение с риска на 40 годишна възраст все още да работят на трудов договор.

www.aliceswonderland.eu/Prosperity.html





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1751228
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930