Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2017 23:52 - За да победиш вещица, мисли като Зелена барета
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 1786 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.05.2017 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 19 септември 1994 г. американскaтa армия е изпратена в карибската държава Хаити, за да отстрани незаконната военна хунта, завзела властта след държавен преврат, и да върне законния президент Жан-Бертран Аристид. Мисията на 3-та група от 2-ри батальон на силите за специални операции е да подкрепи многонационалните сили в Хаити при създаване и поддържане на стабилна и сигурна среда, в която да се улесни преходът на новото правителство.

image

Зелените барети попадат в ситуация на хаос, беззаконие, повсеместна престъпност и тероризъм. Тъй като в страната няма функционираща правна система, на мъжете от 3-та група им се налага да въведат такава. Това често означава да действат като съдии и съдебно жури, за да наложат справедливост в ситуации, където бруталната сила е единственият закон.

В хаитянското село Анс-е-Галет капитанът от зелените барети Джеймс Дюзънбъри е изправен пред необикновено юридическо предизвикателство. Хората от селото водят при него престъпник и изискват въздаване на справедливост. Селяните твърдят, че са били тероризирани от серия атаки от върколак и виновникът е идентифициран: тълпата твърди, че върколакът е 70-годишна сляпа жена.

Джеймс Дюзънбъри се запознава с въпроса много внимателно. Изслушва свидетелите, разглежда представените доказателства и оценява всеки факт. После разпитва и самата жена. След известно време обявява, че въз основа на широките си познания за върколаците, е стигнал до извода, че жената е просто човек. Освен това заявява, че в екипът му има няколко много способни ловци на върколаци, които ще предотвратят по-нататъшни върколашки атаки. Благодарение на бдителността на тези смели бойци, върколаците изоставят Анс-е-Галет и никога повече не се завръщат.

Оказва се обаче, че върколаците не са единственият проблем – цяло друго село е ужасено от действията на вещица. При този случай Зелените барети от 3-та група се изправят пред цял пантеон на черната магия. Една възрастна жена заплашва да прокълне всички деца от селото и да ги убие, ако селяните не й се подчинияват. Тя не е особено ентусиазирана от пристигането на Зелените барети и забранява сътрудничеството с тях.

image

Зелените барети не обичат престъпниците, особено пък ако са вещици, които заплашват деца. Хората в селото са абсолютно сигурни, че децата им са в смъртна опасност, и макар да искат да подкрепят Зелените барети и новото правителство, не смеят да го направят от страх.

Всяко A-оперативно отделение (ODA, в състав от 12 души) на специалните сили има упълномощен оперативен подофицер, обучен най-малко в две специалности, и който е изкарал допълнително обучение по планиране и лидерство. Тази позиция има за цел да осигури втори опитен лидер след командващия офицер при операциите на отделните екипи. Един добър оперативен подофицер може да бъде велик екипен лидер.

Израснал с приказките на Братя Грим, оперативният подофицер на това конкретно А-оперативно отделение е наясно как да действа срещу вещиците. Веднъж екипът му се намира на селския пазар, точно когато настъпва здрачът. Той вижда как децата започват да се плашат от удължаващите се сенки и решава, че това е идеалният момент да приложи своята магия. Призова всички деца да дойдат при него, и макар в началото родителите им да са объркани и нерешителни, скоро много внимателно избутват децата си напред.

Със своя креолски френски, подофицерът обяснява, че въз основа на пълномощията, дадени му лично от президента на Съединените щати, той ще приложи някои от магическите си сили, сред които е способността му да защитава деца и да блокира проклятия. След тези думи той задейства една химическа светлина в ръката си и пробива обвивката на капсулата й с ножа си. Приканва децата едно по едно да излязат напред, за да получат защитата си. Всяко дете е поръсено с малко от съдържанието на химическата светлина. Настъпващата хаитянска вечер се изпълва с магическо зелено флуоресцентно сияние. С колективна въздишка на облекчение проклятието на вещицата е свалено.

Децата са възхитени, а родителите им са във възторг. След като и последното дете получава защита, насъбраното множество добива увереност, организира се и поема към къщата на вещицата. Макар и не типичната разярена тълпа с факли и вили, хората все пак са решени да сложат край на черното царуване на магьосницата. Използвайки убедителна комбинация от проклятия, ритници и удари, те изпращат бившата вещица в изгнание и след това цялото селото заживвява щастливо.

Обикновено е почти невъзможно вкоренените традиционни вярвания да бъдат променени. Но Зелените барети знаят, че понякога е много по-успешно да работиш със системата от вярвания, вместо да я атакуваш. Знаят също, че това занимание е рисковано, защото ако се окаже, че „магьосническите“ им сили не са на ниво, много лесно те самите биха могли да се озоват изправени пред гневна тълпа, подобно на всяка друга вещица, показала слабост.

Всички имат ирационални страхове: все пак хората си разказват свръхестествени истории около огъня още от праисторически времена. Затова Зелените барети знаят, че понякога е достатъчно добрите да се изправят в битка срещу лошата вещица. Пък и никой не обича върколаците. 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619261
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865