Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: kambanka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15535
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 64
Архив
Постинг
17.07.2017 19:08 - Манастирът "Св. Марина" в с. Каран Върбовка (Русенско)
Автор: kambanka Категория: История   
Прочетен: 5364 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 17.07.2017 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Манастирът с аязмо на Света Марина в с. Каран Върбовка (Русенско)

 

На мястото, където днес е манастирът на Света Марина в Каран Върбовка в миналото, преди падането на България под османска власт, то е обитавано от 49 монаси.

image


След завземането на България започват гонения и монасите напускат своята обител, а манастирът запустява. Манастирските земи стават собственост на новозаселилите се турци. 
Един наследник на такава манастирска нива имал син, който бил сляп, на възраст около 10-12 години. В деня на Света Марина се случва така, че баща му го завежда на нивата си и го оставя на едно място да спи, а той отива да работи. Детето, като се събужда, не намира баща си, става и започва да го търси и вика. Случайно стъпва във вода и понеже било ожадняло, взема с ръце вода да пие и след това си умива лицето. Случва се чудо – очите му се отварят и то проглежда. С голяма радост и ужас детето започва да тича и търси баща си, да дойде и го види.
Турчинът, виждайки детето си оздравяло, не може да повярва, че е станало чудо. След като го разпитва разбира за целебното действие на водата. Радостен, той веднага се връща в селото, където разказва за чудото. Същият ден християните празнували денят на Света Марина. Турчинът попитал какъв празник имат и кой е този светец, който прави такива чудеса с тази вода.
Измежду хората се намира един стар свещеник, който казва, че е слушал от старите свещеници, че онова място, славящо се някога с името на Света великомъченица Марина, е имало аязма и църква, която никой не помнел.

image

Цялото множество християни, заедно с турчина и с детето му, отиват да видят мястото. Като стигат до мястото, всички християни отдават почит, умиват лицата си и вземат вода от аязмата, за да осветят с нея домовете си. Тогава турчинът в знак на благодарност към Света Марина дарява на аязмата и християните нивата си с клетва там да идват и занапред болните и да имат добро място да отседнат.
Това чудо се разнася из много страни и започват да прииждат много православни християни всяка година на 31 юли, като водят болни и недъгави. От земите на днешна Северна България, Влашко и Молдова тук започват да прииждат вярващи. Изцеление са получавали не само от водата, но и от пръстта.
Казват, че през останалото време в аязмата имало малко вода или е бивала пресъхнала, но в навечерието на празника на Света Марина, от деветия час нататък, когато свещеникът извърши малък водосвет в памет на светицата, както и на следващата сутрин се извърши втори водосвет, водата става неизчерпаема и изобилна.
На мястото се построява църква за утешение на християните от околните девет села, където не е имало свещеник.

image





 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031