Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2018 22:18 - Никита Ремесиански и неговата" Библия бесика"
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 11090 Коментари: 28 Гласове:
52

Последна промяна: 19.04.2018 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Никита Ремесиански е личност от IV в., издигнал се в църковната йерархия до епископ. Бил е на служба в Ремесиана, което е античен град, намиращ се между Пирот и Ниш. По друг начин казано- в пределите населени с българи и които трябва да са неизменна  част от териториалната ни цялост. За това са виновни много държави, изброявал съм ги в предишни теми, но не е тук мястото да отбелязвам. Никита Ремесиански е живял между 335 и 414 г. сл. Хр. По това време  Римската империя е била вече християнска държава. Счита се, че покръстването е към 330 г. от император Константин Велики( 306-337 г.) Никита Ремесиански произхожда от илирийското племе дардани, дало име на протока Дарданели. Турците изкуствено се опитват да наложат своите имена на проливите: вместо Босфор и Дарданели, както ги знаят по цял свят от едно време, да се именуват Истанбул и Чанаккале. Не съм съгласен с това, въпреки че всяка държава си именува топографските обекти със свои имена, означаващи нещо на своя език. Именно за обекти от световно значение не трябва да се прилага, но примери има много, включително и в България. 
                     Никита Ремесиански е Известен с това, че създава азбука на траките и превежда библията на тракийски език. Счита се, че "Библия бесика" е написана за покръстването на бесите или в Ремесияна или в "планински манастир в земята на бесите". За разлика от Библията на Вулфила с готската азбука и Ватиканският пергамент - най-ранния кирилски ръкопис, засега няма открити оцелели образци от азбуката и библията на траките. Нарича се "Библия бесика" по името на племето беси. За тракийските племена, населявали почти целия Балкански полуостров: 
 
Блогът на barin :: тракийските племена
                    Никита Ремесиански започва да провежда активната си мисионерска дейност в Родопите от 409 г., където проповядва и покръства мнозина траки от племето беси. Макар и формално да се води, че те приемат християнството, повечето на практика си остават езичници, а дори и малкото, които възприемат от проповедите бива изопачено и извратено до такава степен, че по-късно се налага всички да бъдат покръствани отново. Този процес продължава през целия V в. Бесите са населявали част от Родопите, но по-късно се използва името беси за всички тракийски племена, разположени в Родопите.
                 Църковният календар почита паметта на Никита Ремесиански на 24 юни- Еньовден за нас. Денят го свързваме с билките, като се счита, че точно на този ден от календаряа билките имат най-голяма лечебна сила. За билките: 
Блогът на barin :: билките в България

image


                        Свети Никита Ремесиански (Nicetius, tambй Nicaeas, Niceas, Nicetus o Nicetas, Νικήτίος, ) е църковен деец, живял през 4-5 век сл.р.Хр около 335–414.(или 353 - 24.04.431) В църковната йерархия достига  поста епископ на Ремесиана (античен град между Пирот и Ниш близо до днешния Бела Паланка  в римската провинция Вътрешна Дакия  Произлиза от илирийското племе  Дардани. Св. Никита се почита на 22 Юни. Известен  с  това, че написва 6 богуслужебни книги и създава азбука на траките и превежда библията на тракийски език. Счита се, че "Библия Бесика" е написана за покръстването на бесите или в Ремесияна или в "планински манастир в земята на бесите". Според св. Григорий Нисийски тя е завършена преди 394 г.  Описано е, че като тракиец от близки до бесите земи, е участвал активно в процеса на християнизация на бесите и поради това е направил този превод. Едно пряко потвърждение за създаването на Тракийска библия и косвено потвърждение на твърдението ми, че Константин Велики е инициатор (и сигурно е имало документи за това) на превеждане на библията за всички народи към които Източната Римска империя с новия си център Византион - Константинопол, има интерес за включване в сферата на влияние, е започнато по негово настояване и реализирано изцяло след смъртта му, е следният текст:

           Около 399 година Йоан Златоуст пише:
„ ... скитите, траките, савроматите, маврите, индийците, даже жителите на крайните предели на вселената, всички любомъдърстват превели на собствения си език тези изречения 

           "Скитите, траките, савроматите, сарматите и други и дори част от индийците са с племенен произход от разселения след Черноморския потоп (катаклизъм) древен понтийски (причерноморски) народ. Следи от това разселване и битовата им култура се намират и в Башкирия, зад Урал, Казахстан и още по далече на изток, както и в Мала Азия на юго изток". 
                Като всеки светец и Нкита Ремесиански си има житие: 
                Житие на св. Никита Ремесиански

            "Св. Никита бил славянин от гр. Ремесиана (някои предполагат, че това е в гр. Пирот, където по-късно заемал епископска катедра).

Никита получил обширно образование, за което свидетелства неговият приятел св. Павлин Нолански, като го нарича "най-учен епископ, който дошъл от Дакия и справедливо представял предмет за учудване на римляните". Той проповядвал Евангелието между славяните в Нишко-Пиротската област. Каква промяна направил св. Никита всред славяните, най-ярко се вижда от поемата, която св. епископ Павлин написал за него.

"Каква промяна! - пише св. Павлин. - И колко е радостна тя! Непроходимите и кървави дотогава планини, които криеха разбойници, сега станаха жилище на монаси - труженици на Христовия мир. Където имаше зверски нрави, сега живеят люде, кротки като ангели. В пещерата, където се е криел разбойник, сега се подвизава праведник".
image

                 За по-нататъшната дейност на св. Никита не са запазени точни данни. Няма сведения и за неговата смърт, която - по предположение - се отнася към 420 година". В житието пие 420 г. да се е споминал, но на други места, а и от Духовно-просветния център са на същото мнение, че Никита Ремасиански живее до 414 г. Това не е чак толкова важно. 
               "Св. Никита е автор на няколко книги, които в миналото по погрешка са били приписвани на Ориген, еп. Никита от Аквилея, св. Амвросий Медиолански и Никита от Трир. Благодарение на изследванията на Dom Morin, Burn и други учени тази грешка се коригира и авторството на св. Никита Ремесиански се доказа. При проповедническата си дейност се е ползвал от латинския превод на Библията – Итала, направен преди Йеронимовата Вулгата. Няма изворова подкрепа на хипотезата, че той е направил превода Библия бесика. Близкият му приятел еп. Павлин едва ли би пропуснал да съобщи такава важна подробност. За светците:
Блогът на barin :: Българските светии
                Хубаво е все пак да се има предвид, че въпросният превод е направен преди началото на V в., тъй като св. Йоан Златоуст в една своя проповед, произнесена през 399 г. в Константинопол, го споменава. (Въпреки че не е без основание  въпросът доколко правилно се интерпретира казаното от св. Йоан Златоуст, понеже в тази проповед се говори по-скоро за проповядване на Евангелието сред бесите, отколкото за някакъв превод). Дали случайно или не рожденната дата на Никита Ремесиански съвпада с датата на Йоан Кръстител. Една от основните фигури в християнската религия е Йоан Кръстител, роден през 6 г. пр. Хр. Той се чества по църковния календар на 7 януари, но родженната му дата е 24 юни. Не мога да се съглася с написаното във Wikipedia, че Никита Ремесиански е роден на 22 юни. Църквата е на друга позиция по въпроса, а за светците е по-добре да се вслушваме в тяхното мнение.

             Както се вижда, сведенията за епископа на Ремесиана или както е влязъл в историографията епископът на Дакия са крайно недостатъчни, за да можем да пресъздадем дори и една частична картина за дейността му сред бесите. 
              Описаните от еп. Павлин събития несъмнено се отнасят за региона на Родопите, които са били родината на бесите, но тук възниква въпросът: обхващала ли е мисията на св. Никита целите Родопи или само (забележете!) северозападната й част, която е била в близост до Дакия? За да избегнат трудностите, които създава този въпрос, някои автори необосновано посочват св. Никита като митрополит на Траянопол. Траянопол е митрополитският център на епархия Родопи и като такъв част от планината е попадала в неговата юрисдикция, както следователно и грижите за християнизацията на родопското население. Вероятно поради този факт, а и за да избегнат объркването, произтичащо от древното правило, че епископ от една епархия не може да развива дейност в епархията на друг епископ, някои допускат, че св. Никита е бил митрополит на Траянопол - твърдение, което няма изворова подкрепа, както няма изворова подкрепа и самото твърдение, че е бил митрополит. Можем да предположим, че Родопите са били обект на проповед и на други мисионери, но техните имена са останали неизвестни.".

                         Името на св. Никита Ремесиански е завинаги тясно свързано с църковната история по българските земи чрез делото си по християнизирането на бесите. Въпреки, че неговото име е станало нарицателно за разпространението на християнството в нашите земи през 4-5 в. и често се използва от историци и археолози за илюстрация на този процес, в действителност няма нито едно българско научно изследване върху дейността на този равноапостолен Христов съработник. Далеч сме от мисълта, че настоящата статия може да запълни тази празнота, но искрено се надяваме тя да постави някакво начало, като очертае проблематиката за едно бъдещо цялостно изследване. Свободолюбивото тракийско племе на бесите съхранява култа към бог Дионис и поддържа неговото светилище в Свещената планина. Тези вкоренени старинни вярвания дълго не позволяват на християнството да се наложи като официална религия. Но при масовото кръщение на планинците, продължило през целия V в. в житието на Никита Ремесиански е неприкрита радостта на християнските мисионери. 

            Липсата на  данни от историческите извори за християнството в Родопите до IV  век, както и несигурната датировка на голяма част от археологическия материал. Преди всичко точното датиране и определяне на броя на  раннохристиянски църкви, не ни позволяват да съставим ясна картина за религиозния живот в планината през първите три века след Христа. Тази липса се превръща в благоприятна почва за различни спекулативни твърдения, чрез които някои родни учени искат да привлекат обществения интерес върху значимостта на техните открития. Християнизацията на траките става трудно и по сведения от историците тракийските светилища си остават действащи дори и към VI в. Животът, дейността и творчеството на този изключително енергичен християнски писател и просветител е обект на редица изследвания през последните години. Особено активни в това отношение са румънските учени.  Обявен в началото на миналия век за просветител на Дакия , той беше превърнат в румънски национален светец, апостол на румънските земи и стана неделима част от румънското културно-историческо наследство. Св. Никита е известен писател, автор на няколко книги и песнопения, обявен е за отец на Църквата, радва се на изключителна почит в Римокатолическата църква, където името му днес е не по-малко авторитетно от това на бл. Августин.

              Едно от основните му произведения, което е частично възстановено, се нарича „Competentibus ad baptismum instructionis libelli sex” (Шест книги с инструкции за готвещите се да приемат св. тайнство кръщение). Това произведение конкретно свидетелства за неговата мисионерска дейност и за това, колко сериозно е подхождал към поетите отговорности. При проповедническата си дейност се е ползвал от латинския превод на Библията – Итала, направен преди Йеронимовата Вулгата. Със сигурност такъв и ще остане, независимо че последните сериозни западни а и румънски изследвания по категоричен начин отрекоха тези твърдения, въведени от Василе Първан. Неговите нереални хипотези бяха отхвърлени дори от такъв известен „творец” на хилядолетната румънска история като Н. Йорга. Светецът, който всъщност е свързан най-дълбоко с християнството в българските земи, за съжаление е подценяван в българската наука.

         В българската историческа и духовна литература няма дори и кратко самостоятелно изследване за него.
 Името му обикновено се споменава в изследвания за ранното християнство по нашите земи, като се поставя  в редицата на ранно-християнските проповедници заедно с две–три лаконични изречения, че е просветител на бесите и че за него пише епископът на Нола (до Неапол св. Павлин. Името на св. Никита Ремесиански е завинаги тясно свързано с църковната история по българските земи чрез делото си по християнизирането на бесите. Въпреки, че неговото име е станало нарицателно за разпространението на християнството в нашите земи през 4-5 в. и често се използва от историци и археолози за илюстрация на този процес, в действителност няма нито едно българско научно изследване върху дейността на този равноапостолен Христов съработник.  Епископ Павлин от Нола възхвалява Никита Ремесиански в специална поема-песен (Carmina). Вдъхновен от подвига на своя приятел, епископът неколкократно го споменава в своите писма, защото за приемането на християнството от бесите, което според автора станало около 396 г., основна е ролята на епископ Никита от Ремесиана.

                  Родното му място е районът на Ремесиана (дн. Бела Паланка – недалеч от Ниш, Сърбия), където по-късно става епископ. Основната мисионерска дейност на св. Никита е била сред траките и в частност сред тракийското племе беси. Фактът, че проповядва сред тях, предполага, че е знаел добре езика, вярванията и традициите им. А предполаганият негов превод на Библията на тракийски език, подкрепя допълнително тезата, че св. Никита е тракиец или поне един от родителите му е с тракийски произход. 
              По своята дейност епископ Никита Ремесиански може да бъде съпоставен с отец Вулфила, който е написал азбуката за готите. Тя обаче за разлика от кирилицата не се разпространява и потъва в забрава. Отец Вулфила е роден някъде в района между Нове и Никополис ад Иструм. 
 image             
                    На иконата се вижда как Никита Ремесиански държи написаната книга"Библия бесика". 
                  От 2006 година на основата на последните открития на Перперикон усилено се лансира поредната медийна новина, че това е мястото на мисията на св. Никита Ремесиански, че оттук той не само покръства бесите, но и прави превод на Библията на бески (тракийски) – “Библия бесика”, за да се стигне до естествения завършек): откриването на гроба на светеца на същото това място. Предполага се, че гроба на Никита Ремесиански е в Перперикон. Дали е така не съм сигурен. За наша радост и удивление, до наши дни са достигнали някои много древни ръкописи на Библията на Бохарски диалект, които съдържат почти в цялост книгите на Новия и Стария Завет, което позволява да се направи един доста подробен езиков анализ на този диалект, тъй като езикът на различните книги на Библията е уникален с това, че за разлика от други документи (напр. философски или научни трактати и др.), тя представя изключително пълноценно и детайлно именно живия говорим език от времето, в което всяка от тези книги е писана или превеждана. Множество такива древни ръкописи на Бохарския диалект, между които почти всички книги на Новия и Стария                          Завет на Библията на Бохарски и Славянски, се съхраняват и до днес в манастира Св. Екатерина, издигнат в подножието на Синайската Планина в Египет, като някои постройки на този манастир датират от около 330 г. след рождението на Христа. След Ватиканската Библиотека, библиотеката на Св. Екатерина е втора по важност и големина по отношение на древните свещени текстове и съдържа над 3000 ръкописа.
              Написах за Нкита Ремесиански, защото ми се вижда малко по-непозната личност. Да се преведе библията на друг език си е трудна работа.

                
                  

  




Гласувай:
52



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Втори път те чета.
20.04.2018 08:33
Винаги интересен и полезен.
цитирай
2. atil - Сведениятa му се припокривaт с тези ...
20.04.2018 09:50
Сведениятa му се припокривaт с тези нa бългaрските aвтори от Волжкa Бългaрия.
A нa Перперек и хорaтa със слaбо зрение видяхa тенгриaнски следи, сaмо учените и писaтелите още не сa.
Имaло ли племе беси през 4 век. И трaкиец по товa време признaк нa етническa принaдлежност ли е или нa геогрaфскa, рaйоннa?
цитирай
3. barin - Благодаря, Роси. Разширява се о...
20.04.2018 10:57
Благодаря, Роси. Разширява се обхвата на местата, където публикувам темите.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Атиле. Учените често не ...
20.04.2018 11:01
Здравей, Атиле. Учените често не виждат очевидни неща. На Варненска историческа конференция изслушах интересни доклади за нашите земи. Понятието"траки" ми се струва, че отначало е етническа принадлежност, но по-късно постепенно се превръща в название на населението по географски признак. Дори по области племената се разделят на групи. За Волжка България се омаловажава ролята ѝ за развитие на Дунавска България и Източна Европа. Тази държава поема монголския удар при техния разцвет по времето на Чингиз хан и след него. Изиграла е роля при цивилизоването на Киевска Рус и други околни държави.
Поздрави!
цитирай
5. laval - Здравей, Иване.
20.04.2018 11:34
И аз съм писал нещичко по темата - Библия Бесика?
http://laval.blog/lichni-dnevnici/2017/08/05/bibliia-besika.1560295
За съжаление обаче смятам, че такава Библия Бесика няма или поне досега не е откривана такава.
цитирай
6. inel379 - !!!
20.04.2018 11:52
Връзките, които правиш, са плод
на сериозно и задълбочено проучване.
Прочетох материала ти с интерес,
а някои моменти от него повторих.
Трудоемка, но забележителна работа.
Многовековни спорове в потайностите древни винаги ще има,
за да проблясва истинност, труд необходим е от мнозина.
А ти си изумителен!
Поздравления!
цитирай
7. barin - Здравей, Лазаре. Библия Бесика ...
20.04.2018 13:16
Здравей, Лазаре. Библия Бесика дори да е имало сега я няма. Сведенията за Никита Ремесиански са предимно от епископ Павлин, който е негов приятел. Ще видя твоето написано, на което си дал линк.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, inel379. Сведенията са ...
20.04.2018 13:19
Здравей, inel379. Сведенията са малко и затова се разтърсих повече. Опитах се да систематизирам нещата за Никита Ремесиански и да ги събера. Поначало търся да публикувам нещо за по-малко известни личности и събития.
Поздрави!
цитирай
9. bezistena - Поздрави за задълбочените изследвания!
20.04.2018 14:48
Опитай сега да намериш сакралната етимология на имената и топонимията в тези документи с помощта на Свещения шифър от блога ни за да продължиш на следващите висши Божествени нива на познанието и береш заслужените плодове на труда си.
Примерно така:

Nicetius=НИКИТУС=К ИСУ ТИ=Кан (Жрец) на Иса и Диана

РЕМЕСИАНА=ИСА МАРЕЕ=Иса и Мария

РЕМЕСИАНСКИ=КАН ИСЕС МАРИ=Кан (Жрец) на Исус и Мария

Ето и тайната на Библия Бесика, която дядото на Никитус създава, а той я развива с баща си и проповядва по мегалитните светилища – сиреч просвещава Българите от Божия жречески род Дуло във феноменните Божествени свръхестествени практики!

БИБЛИЯ БЕСИКА=БИБЛИЯ от Кан (Жрец) на Бог Иса

Ета и от кой е написана тази Библия:

БИБЛИЯ БЕСИКА от=от Павел Кан (Жрец) на Бог Иса –
тази Библия, която е ръководство за практическо обучение на Българските феномени от жреческия род Дуло, е съставена от Павел, първородният син на Исус и Мария Магдалена

ПАВЕЛ=Бабел=Бибел=Библия

–– ти знаещ, че преизобилна инфо за Павел, който е Кан и Цар Авитохол (33 – 333), който е всички т.нар."римски императори" от Нерон до Диоклециан на Свещената Българска империя (33 – 518), фалшифицирана хиляда години по – късно като Римска империя, който е Свети Павел, има в нашия блог с парола на търсачката "безистена и Павел", " безистена и Авитохол"

Павел (Кан Авитохол) е баща на Кан Ирник (303 – 453), който е Кан Атила, който е и бащата на Никитус

ЙОАН ЗЛАТОУСТ от=ЙОАН от Дуло на Диана и Исус – потомък на Павел и на Никитус

Богиня Диана и Исус са Българските Богове – Демиурзи Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, Родоначалниците на новоепохалната генерация на Българския жречески род Дуло, от Които сме тия от нас, които се познаем!
От който род си и ти, Приятел, активиран от Тях и натоварен с тази изследователска работа!

Бъди благословен и давай заедно нататък!
цитирай
10. barin - Привет на bezistena. Даваш добри ...
20.04.2018 18:05
Привет на bezistena. Даваш добри примери и при по-задълбочен размисъл може да се получат дадените сравнения и замествания. Аз не съм много добър в тази част, но няколко пъти ме насърчаваш да опитам. Забелязвам, че Иса и Диана са основните и имената им може да се извлекат от много места. Важно е да се разкриват и анализират нови области от историята. Аз обикновено търся новите неща и ако достигна до някъде опитвам с тема. Тази засега се чете много освен от блога и от групите и в чужбина, където изпращам моето написано до българи.
Поздрави!
цитирай
11. bezistena - ЗАМЕСТВАНИЯ с имената на=с имената ...
20.04.2018 19:01
ЗАМЕСТВАНИЯ с имената на=с имената на Исуз и Богиня Ма (Майка) Диана –

прекрасно, че си забелязал, че Иса и Диана – Исус и Богиня Диана, Която е Мария Магдалена, са основните персонажи на повествованията и сюжетите в живота и имената им могат да се извлекат от много места.

ОСНОВНИТЕ ИМЕНА СА на =на Исус и Богиня Ма (Майка) Диана


ТЪРСЯ НОВИ НЕЩА=ТЪРСЯ НОВИ НЕШТА=ТЪРСЯ бог Ешуа и Диана

Гарантирам ти, че и ти ще станеш добър, и то много добър в "тази част", за което те благославям!
цитирай
12. kvg55 - barin,
20.04.2018 19:27
Увеличих знанието си с един напълно непознат на мен светец.
Поздрави!
цитирай
13. barin - За мен е удоволствие, kvg55. Вин...
20.04.2018 19:54
За мен е удоволствие, kvg55. Винаги, когато читателите научават нови неща съм доволен.
Поздрави!
цитирай
14. get - И аз съм писал нещичко по темата - ...
21.04.2018 14:59
laval написа:
И аз съм писал нещичко по темата - Библия Бесика?
http://laval/lichni-dnevnici/2017/08/05/bibliia-besika.1560295
За съжаление обаче смятам, че такава Библия Бесика няма или поне досега не е откривана такава.


- Ако е имало такава Библия - то най-вероятно ще да е била в манастира "Св. Полихрон" съвременна Мала Азия(Турция) до град Бурса?
- Именно там отива първо Методий за игумен а после Константин-Кирил "Философ", при "превода" на богослужебните текстове! Превода съзнателно поставих в кавички ПРЕДВИД КАКЪВ ОБЕМ ПРЕДСТАВЛЯВАТ БИБЛЕЙСКИТЕ плюс БОГОСЛУЖЕБНИТЕ ТЕКСТОВЕ и в ЧОВЕШКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЛИ Е - в рамките на три години да ги преведе от "гръцки"(както ни внушават) на "славянски"(както отново ни се внушава !).
- От което възниква ВЪПРОСА - За кого(?) СЕ ПРЕВЕЖДАТ ЦЕЛИЯТ ТОЗИ КОРПУС(невъобразим като обем) от християнски текстове ... за "българите"(които не били християни - уж ?) от 9-ти век или ... ЗА "СЛАВЯНИТЕ", като почнем от Морава та стигнем до Бранибор(Паисиево изписване Бранибур - немско Бранденбург)!?
- Странното е, че Бранибор се намира на територии на които са заселени ПРУСИ ... за които в средновековни хроники се твърди: Същите са преселници(бежанци от време на "елинизмото" утвърдено чрез Александър "Македонски") от Балкани и Мала Азия и носят епонима на цар ПРУС?!

- Странното по отношение БЕСИ и БИБЛИЯ БЕСИКА е че ... ? Бесите къмто време когато живее и твори Никита Ремисински НЕ СЕ НАМИРАТ ТОЛКОВА В РОДОПИ ... а в при-Дунавие?

- Много странности има в останалите гръчцки и латински извори за ИСТОРИЯТА НА НАС БЪЛГАРИТЕ ... Както и за създаването на Охридската епископия от Юстиниан-Управда - което нашите "доброжелатели" от руската и германска исторически школи - веднага се почувстваха задължени да опровергаят - но как(?) - без всякакви доказателства!

- Всичко ЩЕ СИ ДОЙДЕ ПО МЕСТАТА - когато по категоричен начин се ДОКАЖЕ - ГоТИ и ГеТИ един народ ли са - или два различни?
- Вие как мислите?

цитирай
15. barin - Здравей, Гете. Мисля, че е същес...
21.04.2018 21:09
Здравей, Гете. Мисля, че е съществувала Библия бесика. Лошо.че източникът е епископ Павлин, който като приятел на Никита Ремесиански може да е преувеличил. По това време няма много измислици сред хронистите и монасите. Дали гети и готи са един и същ народ няколко пъти разисквахме и на други места съм чел, но категорично не мога да изразя позиции. Може би трябва още да почета и да се поровя.
Поздрави!
цитирай
16. jelezov - “ Никита Ремесиански е личност от IV ...
22.04.2018 22:18
“ Никита Ремесиански е личност от IV в., издигнал се в църковната йерархия до епископ. Бил е на служба в Ремесиана, което е античен град, намиращ се между Пирот и Ниш. По друг начин казано- в пределите населени с българи и които трябва да са неизменна част от териториалната ни цялост.”
Това са едни недообмислени съждения и затова може би възглуповати, което не е характерно за автор - морски офицер, от когото съм чел с удоволствие и научил много интересни, и полезни неща. Ако са само възглуповати е простимо. На всекиго се случва понякога да сглупи. Този текст е престъпен, защото изразява краен национализъм, способен да прерасне в нацизъм. А днес национализмът, във всичките си форми, е най-страшното бедствие за човечеството.
цитирай
17. barin - Здравей, jelezov. Не призовавам ...
22.04.2018 22:50
Здравей, jelezov. Не призовавам към краен национализъм никъде, дори винаги съм умерен в разсъжденията и писаното. Западните покрайнини е трябвало да са български, но губим войните, а оттам и възможностите си. Сега няма начин всичко да се оправи. Може малко да съм преувеличил, но не е било тенденциозно и с цел да прокарвам идеи за скарване със съседите, които обикновено не са били на наша страна. Извинение, че съм те заблудил с написаното и благодаря, че отбеляза в коментар.
Поздрави!
цитирай
18. get - - Господин Попов - абсолютно сте п-р-а-в в твърдението си което е и исторически факт за ... ?
23.04.2018 12:11
jelezov написа:
“ Никита Ремесиански е личност от IV в., издигнал се в църковната йерархия до епископ. Бил е на служба в Ремесиана, което е античен град, намиращ се между Пирот и Ниш. По друг начин казано- в пределите населени с българи и които трябва да са неизменна част от териториалната ни цялост.”

...


... Ниш и Пирот!
С население станало от българи "прави сърби" по причини?
Първо:
пагубната за нас българите политика на Австро-унгарската империя а в последствие на Руската такава.
Второ:
решения на Втори интернационал - в който участват активно и предобраза на "българските" комунисти - тоест "тесните социалисти" по "националния" въпрос ... от времена малко преди и по време на Първа световна война.
Трето:
Решения на Коминтерна ... добили към 1920-24 год. извратения вид да се твърди, че на територията на България живеят НЯКОЛКО НАЦИИ ... Македонска, шопска, добруджанска ит цетера.
Четвърто:
Слагаческата политика пред "големия брат" в лицето на СССР на задграничното ЦК на БРП(комунисти) - когато по замисъла на Сталин е следвало да се създава Балканска федерация - с пряко отношение ПРЕДАВАНЕ МАКЕДОНИЯ ПИРИНСКА като част от ВАРДАРСКАТА ТАКАВА под суверитета на Сърбия.

- Само в заключение упоменавам ЕДИН ФАКТ на БЕТОННИТЕ И АНТИ-НАЦИОНАЛНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОПОРТЮНИСТИ - През 1841 г. в Нишко, Пиротско и видинско се провежда МАСОВО АНТИ-ОСМАНСКО ВЪДТАНИЕ жестоко потушено от имперската власт. Франция по повод на това създава комисия и изпраща Ж. Адолф Бланки да проучи на място въпроса.
В изготвения от него доклад (излязъл в последствие и като книга с етнографски характер) - СЕ ПОСОЧВА по категоричен начин БЪЛГАРСКИЯТ(принадлежност) ХАРАКТЕР на хората организирали, провели и претърпели жестоки преследвания заради въстанието.
Въпреки че това се знае от Руската империя - след войната "освободителна" тези области "Южна" още и Българска Морава са предадени на Сърбия(основание: компенсации за участие във войната 1877/78г.).
- Сега там българи "няма" - или ... ?
цитирай
19. barin - Здравей, Гете. Приятно ми е, че к...
23.04.2018 19:12
Здравей, Гете. Приятно ми е, че коментираш и обсъждаме световната история. За нас XX в. след 1916 г. е лошо време. Пропадаме, като за кратки периоди се съвземаме, но цялостно отиваме назад. За Западните покрайнини са виновни посочените от теб държави, институции и станалите събития. Западните покрайнини са населени с българи и хората знаят български, но доскоро не смееха да го говорят. Повечето от тях насила са писани сърби в документите, защото Сърбия, както и другите съседни държави е провеждала асимилационна политика спрямо българите.Сега не зная какво е положението там. Затова казвам, че Никита Ремесиански е роден по нашите територии.
Поздрави!
цитирай
20. nebonebo - С интерес
23.04.2018 21:01
С интерес изчетох и харесах. Полезно четиво.
Благодаря Ви!
цитирай
21. barin - Благодаря, nebonebo. Пак запов...
23.04.2018 21:20
Благодаря, nebonebo. Пак заповядай!
цитирай
22. jelezov - За мен е огромна изненада положи...
23.04.2018 22:04
За мен е огромна изненада положителното отношение на barin към последния коментар на get. Не е нормално един морски офицер, макар и намиращ се на действителна служба във ВМФ на буржоазна България, да приема сериозно брътвежите на наужким човеци, като одиозния get.
Господа,
Запомнете! Днес да си антикомунист и националист е абсолютно безопасно и затова не е героизъм , а за някои персони е и доходоносно.
цитирай
23. barin - Не точно така, jelezov. Положит...
23.04.2018 22:46
Не точно така, jelezov. Положителното ми отношение към Гет е за цялостната му изява по отношение на обсъждането на тази и другите теми, където се е включвал. Аз харесвам неговите познания и от него има какво да науча. От теб- също съм прочел и научил интересни неща. Аз не съм краен националист.
Поздрави!
цитирай
24. didanov - здравей барин
24.04.2018 15:03
направи ми впечатление, че един дарданец е написал на тракийски език книга за бесите. Гет правилно спомена, че по това време са регистрирани беси около Дунава вероятно в близост до Ниш и Пирот, територията на дарданите. Можем да разсъдим, че и дардани и беси говорят един сроден език или тракийски диалект. Не стана ясно какви са мотивите (лични или църковни?) на Никита Ремесиански да напише тази "Бибилия" и защо точно за бесите? Поздрави
цитирай
25. barin - Здравей, Диданов. Добре си дошъл да ...
24.04.2018 15:10
Здравей, Диданов. Добре си дошъл да коментираш. Бесите според много хора са в Западните Родопи, но мисля, че са се разселили и по другите краища. Дарданите и бесите е възможно да са говорили на един език, различни диалекти. Обикновено при съседните народи едни думи от единия език минават към другия. Никита Ремесиански е роден близо до Ниш и Пирот, където бесите са по-малко, но в по-дълбоките сведения може да има информация, за мен неизвестна за неговия произход, родословно дърво. Оттам може да се намери въпросът защо точно за бесите е "Библия бесика", а не за някое от останалите тракийски и сродни на тях племена по Балканския полуостров.
Поздрави!
цитирай
26. get - - По антични извори ... накратко за топоса(ареала) на който проживяват БЕСИ-те - които ... ?
24.04.2018 16:40
barin написа:
Здравей, Диданов. Добре си дошъл да коментираш. Бесите според много хора са в Западните Родопи, но мисля, че са се разселили и по другите краища. Дарданите и бесите е възможно да са говорили на един език, различни диалекти.
...
Никита Ремесиански е роден близо до Ниш и Пирот, където бесите са по-малко, но в по-дълбоките сведения може да има информация, за мен неизвестна за неговия произход, родословно дърво. Оттам може да се намери въпросът защо точно за бесите е "Библия бесика", а не за някое от останалите тракийски и сродни на тях племена по Балканския полуостров.
Поздрави!


... които в по-късни времена(17-ти век) германската(ако многонационалната Австрийско-хабсбургска държава/империя се явява такава ?) ОБЯВИ за ГОТСКИ(разбирай по тяхната логика ГЕРМАНСКО-СКАНДИНАВСКИ) народ?
- След римската инвазия на Балкански п-в местният губернатор(римски префект предизвиква изкуствено противопоставяне между родствените и "тракийски" племена "Одриси" и "Беси"? За това се използва формалната причина - предаването на БЕСКИЯТ Дионисиев храм в Родопи на ОДРИсите(с най-вероятносна етимология в името "Воден"-ци - б.м.?). В резултат избухва въстание. Нещата които описвам датират от последните двадесет години пр. н.е.
Вследствие на братоубийствената война, БЕСкото население е принудено да се изтегли на "запад", тоест в "дардания" или още "илирикум"?
В последствие имаме отново изворови данни - говорещи, че при Военната инвазия(от края на 1-ви век) на император Траян, той(или ТЕ(бесите) сами се) преселват на север към Дунав, и от тогава датира етно-название БЕСИ(или)Веси-Готи ... защото част от това(южнопо произход население) започва да живее заедно(смесено) с ГЕТИте ... от там идва и името - с което в по-късни времена се спекулира от австрийската наука ... като за германско, с извеждане етимология при същото, като "западни-Вест" - като в интерес на истината, такова няма, по-точното е липсва в исторически извори.

- Извод: Ето от къде и по какъв(причини) начин Никита Ремисиански - пише Библия за/на Бесите ... каквито вероятно и към негово време е имало в този регион, тоест западна България, съвременна ... но някои по навик продължават да "ги търсят" иденствено и само в Родопи?

- Поздрав ... пък на полуграмотните (ми) "критици" не се сърдя! По причина, че четат историята ни, по учебници с година 1988 г. на издателството "Партиздат" и се явяват илюстративен пример - КАКВИ ПОРАЖЕНИЯ В МИСЛЕНЕТО нанесе на не едно поколение социалистическата "наука", тук в частност, историческата ?!
цитирай
27. barin - Здравей, Гете. Благодаря много за ...
24.04.2018 18:08
Здравей, Гете. Благодаря много за изясняването по въпроса за бесите. Може би това е обяснението. В една от групите двама души усилено твърдят, че беси има само в Западните Родопи, а в Източните и около Перперикон никога не е имало. Може да им подам още информация, защото засега моята не искат да я приемат. Аз не им се сърдя, както и на никой. Всеки си има мнение по въпроса, а ако иска може да види, аз и останалите какво пишат.
Поздрави!
цитирай
28. get - - Напълно разбирам едно такова поведение - което често ни прави фундаменталисти в мненията ... ?
24.04.2018 18:26
barin написа:
Здравей, Гете. Благодаря много за изясняването по въпроса за бесите. Може би това е обяснението. В една от групите двама души усилено твърдят, че беси има само в Западните Родопи, а в Източните и около Перперикон никога не е имало. Може да им подам още информация, защото засега моята не искат да я приемат. Аз не им се сърдя, както и на никой. Всеки си има мнение по въпроса, а ако иска може да види, аз и останалите какво пишат.
Поздрави!


... по дадени наши виждания ?

- Но накратко два аргумента - които най-малко косвено оборват категоричност в твърдения: Къде са бесите?
- Трябва да се вземе в предвид територия на разпространение на Одриска държава(тя, по-скоро парадинистатите на която се явят клиенти(съюзници) на римляните? В оставените сведения на територията м/у одриси и беси НЯМА ДОКУМЕНТИРАНО НАСЕЛЕНИЕ с друго ЕТНО-НАЗВАНИЕ?
Второ: Следва да се потърси и докаже по безспорен начин този прословут Дионисиев(Отче-наш - доп.м.) храм. При един добре извършен системен анализ ... вероятното место-нахождение на същият могже да се докаже с голяма степен на вероятност. Но трябва да се четат източници правят съпоставки и ред тикави ... тегави дейности ... по-лесно е да изказваш необосновани съждения и да оставяш друг оборвайки ги да ти дава инфо от което да се ползваш :)))!

П.П.
А според езиковедите Гиндин-Цимбурски ... това е смисъла в наименованието на (доказ(в)аното за "единствено и само" старо-гръцко :))) Дио-Нис = Те(йко) НАШ тоест най-старата палеобалканска форма останала и до днес в езика ни, като "Отче наш"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646235
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031