Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 15:24 - Изстреляли торба куршуми в гърдите на Бригите
Автор: josarian Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6312 Коментари: 17 Гласове:
13

Последна промяна: 29.07.2011 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прочетете, драги съблогъри, как се пресичаше опита за нелегално преминаване на границата по време на комунизма:

"Обичам ви! Не стреляйте!"Това извикала 22-годишната германка Бригите, преди канонада куршуми от "Калашник" да се забият в тялото й. Откосите дори разкъсали гърдите й, едната буквално липсвала.

През 1975 г. Бригите фон Кистовски и приятелят й - 26-годишният Клаус Прауц, са застреляни на границата край Доспат от наши граничари при опит да преминат нелегално в Гърция.

Източногерманската двойка, която искала оттам да се установи в Западна Германия, е надупчена буквално като решето от наши граничари, въпреки че вече била минала на гръцка територия.

Зловещият разстрел бележи живота на убиеца им и на последния човек, у когото Клаус и Бригите преспали в село Борино.

"На Клаус му бяха изпразнили един откос куршуми и му бяха разполовили главата - една част липсваше”, разказва лесничеят Мустафа Амишев от Борино. Тогава той е бил викан в МВР да разпознае дали това е немската двойка, която е преспала в дома му.

Мустафа и сега подробно разказва всичко, все едно е станало вчера. Не е забравил нищо, тъй като това белязало живота му, а и го разказвал десетки пъти в МВР.

Съдбата свързва Мустафа с немците случайно на 10 август 1975 г. Вечерта той и братовчед му се гласели да гледат заедно спортно предаване по телевизията. На път за дома му ги среща синът на секретаря на БКП в Борино заедно с двама непознати. Момчето, тогава десетокласник, казало, че им търси място къде да преспят.

Клаус и Бригите дошли с мотор и спрели случайно пред къщата на партийния секретар, а синът му тръгнал да ги развежда из селото.

"Ще ги приема", отсякъл Мустафа и ги настанил в апартамента на третия етаж в единствения жилищен блок в Борино. С чужденците си говорили с мимики с по някоя руска, турска, немска дума. Така я откарали до 2,30 ч през нощта. Гостите обяснили, че са дошли на екскурзия в България. Били в Пампорово и трябвало да ходят към язовир "Широка поляна" над Доспат и оттам през Батак към София.

Клаус разтворил подробна карта с местностите в района. От познанията му домакините разбрали, че идва не за първи път.

Сред компанията бил и 2-годишният син на Мустафа. Клаус извадил снимка на малко дете, като обяснил, че и неговото е на същата възраст. После Мустафа разбрал от милицията, че всъщност Клаус е женен за друга и детето е от нея, а с Бригите били гаджета.

Сутринта немците закусили и към 10 ч Клаус се опитал да даде на Мустафа 20 лв. за нощувката. Мустафа отказал да вземе парите, дори помолил негов приятел да "пребара" резервоара на местното АПК и да осигури 10 литра бензин за мотора на немците.

На изпроводяк горският и съпругата му подарили терлици на Клаус и Бригите, дали и нещо за детенцето от снимката. Събрали им храна и компоти от черни боровинки и дренки за из път. Те пък върнали жеста с фотоапарат "Електра".

Два дни след това немците се върнали обратно в Борино. Едната вечер спали край язовира, другата в Доспат. Те търсели Мустафа, валяло обаче като из ведро и нещо се разминали. Точно тогава тръгват към границата, използвайки лошото време за прикритие.

В пороя поемат към местността Хайдушки дол. Оставят мотора при склад за дървен материал на горското. Клаус носи фенер и нож. С Бригите се качват пеша по дерето между урвите към заставата "Чаирла" в местността Гьоз тепе. След като стигнали огражденията, Клаус отрязва най-долната жица на кльона. Вижда, че по нея не тече ток, и заедно с Бригите минават под жицата.

Граничарският караул обикаля около мястото на бягството, намира срязаната жица и стъпки по браздата.

Немците влизат в неутралната зона между България и Гърция, но вместо да хванат към южната ни съседка, се объркват . Според Мустафа в онзи момент гостите му си мислели, че са в Гръцко, и се успокоили.

Заради дъжда кучетата се бавят и граничарите изпускат следата. Търсят ги цяла нощ под ръководството на младши лейтенант Емезов, зам.-командир на застава “Чаирла”.

Военният усеща, че е изпуснал бегълците, те са минали и втората бразда и вече са в Гръцко. Затова иска подкрепление от Гоцеделчевско.

"Спомням си онзи ден, запечатал ми се е в съзнанието завинаги", казва бившият депутат от БСП Георги Юруков, неволен участник в жестоката съдба на немската двойка.

Тогава той бил войник, радист към Гранични войски - Гоце Делчев. Заради Клаус и Бригите отрядът на Юруков е бил повикан на помощ.

"Бях далече от мястото, където е извършен разстрелът, но се говореше, че десетки куршуми са изстреляни по немските граждани", казва Юруков.

Зърнал е телата, покрити под платнища. По-късно след уволнението си от казармата разбрал, че офицерът Емезов, който стрелял по Клаус и Бригите, бил хванат да краде от парите на войници. След това Емезов бил уволнен от армията, получил непоправими псхически травми и починал.

"Уплашил се е, че може да го накажат, че е допуснал бегълци, и затова е стрелял като ненормален. Догонил ги е в Гръцко. Емезов ми се похвали, че лично изстрелял 3 пълнителя по Клаус и Бригите", казва Мустафа.

Според него двамата са убити от озлобление, че се наложило да ги преследват цяла нощ в пороя. Немците се предали, били са в гръцка територия. Вместо да ги задържат, нашите граничари са ги убили и довлачили телата им обратно.

Още на следващия ден лесничеят, който тогава е бил на 26 г., бил извикан да разпознае обезобразените тела.

Мустафа влязъл в полезрението на милицията и действията му се тълкували като помагачество. Поводът бил, че ги е приютил. Освен това у Клаус намерили картата, нарисувана на кутия от цигари.

Мустафа по-късно разбрал, че всъщност вечерта, когато е бил у тях, Клаус го е разпитвал за детайли. Точно тогава е чертаел пътя на бягството. Заради прегрешенията към режима горският е бил без работа пет години.

"От няколко години се опитвам да намеря сина на Клаус, но безуспешно. Искам да му разкажа как е свършил животът им с Бригите", признава горският.

Преди години снимка на немската двойка, показана от политолога Щефан Апелиус, отново го върнал към случая.

В книгата си "България - далечният изток на Европа" Апелиус твърди, че по време на комунизма български граничари са избили поне 20 000 бегълци по границата с Турция и Гърция. Срещу смъртта им за награда те получавали по 10 дни отпуск, а за заловени нарушители - по 7 дни.

Според данните на Апелиус София е признала за 339 души, от които 36 чужденци - предимно от тогавашната ГДР, умрели на българската бразда.

Преди три месеца пък германската журналистка Фрея Клеър потърсила Мустафа за съдействие. Тя иска да снима филм за Клаус и Бригите.

image

Блокът, в който преспали Клаус и Бригите



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. josarian - vmir - Емезов - типичният образ на сициалистическия "нов човек".
27.07.2011 15:26
Не съм служил на границата, но и при нас имаше трагични случаи в резултат от "бдителното" тъпоумие и ликвидирана самокритичност на "социалистическия човек". Единия от кретените, който от простотия застреля мой приятел, наскоро с блеснали очи и възторг беше разправял за друг кретен, който с автоматичен откос "укротил" завинаги арестант, който блъскал от другата страна по вратата на ареста, и за това "геройство" бил награден с домашен отпуск. И се чудим на червените изроди в блога...
цитирай
2. josarian - Да, примерите са стотици, дори хиляди
27.07.2011 15:27
Интересно как ще коментират другарите, защитаващи с голи гърди едновремешната ни социалистическа ни рОдина?
цитирай
цитирай
3. josarian - veshter - Ех, другари, другари,
27.07.2011 15:28
какви поборници сте само - за правда, равенство, братство и свобода!? Как да ни ви заобича човек и с умиление да не си припомни за времето на социализма - когато билетчето беше 6 стотинки, кибапчито - 10, салама 5лв а заплатите по 150-250 лв!? И можеше да идеш всяка година море в прогнила дървена барака и да се наредиш на 20 годишна опашка за "Лада"...
цитирай
4. josarian - gothic - Един коментар на левичар в постинг, по повод боядисването на паметника:
27.07.2011 15:29

52. dedenze - Поздрави !
25.06 21:48
Уважавам и защитата на поста от посегателството на новите "демократични" лайномети. Но опита показва, че когато човек ги докосне само се омърсява и телесно и духовно.
Много от тях твърдят наивно, че сме чисти като момина сълза защото не сме обявили война на СССР, а пропускат ешалоните с храна и дрехи за немските войници, решенията на Народното събрание и пр... Не анализират кой и как спаси реално България от разрушенията и бомбандировките( изключвам англо- американските срещу мирното население), не могат да си представят, че държавата щеще да бъде срината и превърната в летище.
На невръстните деца е ясно кои политически сили и подстрекатели стоят зад тях, пак идат избори. Същите тези проамерикански настроени еничерчета, носят цветя на паметника на загиналите американски летци бомбандирали нашите градове, продават Родината за жълти стотинки. Събират се, ползувайки националсоциалистическите свастики и в 21 век реват "Хаил Хитлер" !?
Мисля, че повече думи не са нужни, да помълчим за милионите загинали в тази страшна и нечовешка война, вечна им памет.


Това е начинът им на мислене, приятели. И те пак биха убивали. Ако имаха възможност.
цитирай
5. josarian - vmir - 4. gothic,
27.07.2011 15:31
gothic написа:


Това е начинът им на мислене, приятели. И те пак биха убивали. Ако имаха възможност.


Трагедията ни е в това, че същите изроди, правят всичко по силите си и чакат като лешояди да се влоши или дообърка положението, за да се възползват и от няй-малката възможност за повтаряне на предишните си идиотщини. Защо иначе ще засипват всички ни с лъжи, клевети и най-омразни тълкувания?
цитирай
6. josarian - Абсолютно споделям, Готик!
27.07.2011 15:32
gothic написа:

52. dedenze - Поздрави !
25.06 21:48
Уважавам и защитата на поста от посегателството на новите "демократични" лайномети. Но опита показва, че когато човек ги докосне само се омърсява и телесно и духовно.
Много от тях твърдят наивно, че сме чисти като момина сълза защото не сме обявили война на СССР, а пропускат ешалоните с храна и дрехи за немските войници, решенията на Народното събрание и пр... Не анализират кой и как спаси реално България от разрушенията и бомбандировките( изключвам англо- американските срещу мирното население), не могат да си представят, че държавата щеще да бъде срината и превърната в летище.
На невръстните деца е ясно кои политически сили и подстрекатели стоят зад тях, пак идат избори. Същите тези проамерикански настроени еничерчета, носят цветя на паметника на загиналите американски летци бомбандирали нашите градове, продават Родината за жълти стотинки. Събират се, ползувайки националсоциалистическите свастики и в 21 век реват "Хаил Хитлер" !?
Мисля, че повече думи не са нужни, да помълчим за милионите загинали в тази страшна и нечовешка война, вечна им памет.


Това е начинът им на мислене, приятели. И те пак биха убивали. Ако имаха възможност.


Всеки втори от тях би убивал, всеки първи би възтановил лагерите. Ако ти се търси намери поста на venciValeri1951:"Какво би станало, ако България бе в Руската федерация или в конфедерация с Русия?" - ТОВА Е АПОТЕОЗ НА НЕВЪЗВРАТИМО УВРЕДЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪК:)
цитирай
7. josarian - Трагедията е в това, че наследниците на същите тези изроди
27.07.2011 15:34
vmir написа:
gothic написа:


Това е начинът им на мислене, приятели. И те пак биха убивали. Ако имаха възможност.


Трагедията ни е в това, че същите изроди, правят всичко по силите си и чакат като лешояди да се влоши или дообърка положението, за да се възползват и от няй-малката възможност за повтаряне на предишните си идиотщини. Защо иначе ще засипват всички ни с лъжи, клевети и най-омразни тълкувания?


и самите те искат отново да ни "управляват". Учат ни на ум и разун, призовават ни да бъдем толерантни и назидателно махат с пръст от екрана...
цитирай
8. josarian - До всички прочели и коментирали:
27.07.2011 15:35
Извинете ме, но технически причини наложиха постването втори път на темата. Затова копирах всички коментари.
цитирай
9. gothic - Благодаря, но въпросния симпатяга ...
27.07.2011 15:40
Благодаря, но въпросния симпатяга с раздвоение на личността - ВенциВалери нямам никакво желание да го чета. Някак си знам какво пише там ....
цитирай
10. josarian - Естествено, пише направо абсолютни глупости
27.07.2011 15:56
ТОВА Е АПОТЕОЗ НА НЕВЪЗВРАТИМО УВРЕДЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪК:)
цитирай
11. gothic - josarian
27.07.2011 16:07
josarian написа:
ТОВА Е АПОТЕОЗ НА НЕВЪЗВРАТИМО УВРЕДЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪК:)



Именно. затова отдавна съм спрял да им обръщам внимание.
цитирай
12. germantiger - ...
27.07.2011 19:52
Инфото от постинга си го копирах на харда и ако в бъдеще го популяризирам, винаги ще те цитирам и линквам josarian!

...

Иначе за русофилите-комуонанисти в блога:
Днес Русия е срината в границите си от преди Пьотр Великий, за това някои русофили ги сърби и боли, иначе от мен:

Русофилството е:

- най-извратеното филство защото то започва с любов към големия-руския от малкия-българския
- русофилството поставя в основата собствената слабост и немощ на българина като комплекс и иска да се реализира като друг-голям, чужд и руски
- русофилството е любов, обикновено другото филство в България се основава на нечии други постижения било германски в армия, наука, философска мисъл, било франкофонство в музика, литература, било "имагинерно" и отвлечено американско или англофилство покрай адам смит, банките и икономиката
- казвам, че РУСОФИЛСТВОТО Е ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ, НЕ КЪМ СЕБЕ СИ, А ВСЯКО ДРУГО ФИЛСТВО КЪМ ЗАПАДЕН НАРОД Е ОСНОВАНО НА УВАЖЕНИЕ!
РУСОФИЛА ОБИЧА, А "ЗАПАДОФИЛА" УВАЖАВА!
- НЯМА ПО ЖАЛКО ФИЛСТВО ОТ ТОВА КЪМ РУСИЯ, ТО Е СЕБЕОТРИЧАЩО, КОМПЛЕКСАРСКО И МАЛОБЪЛГАРСКО, ТО Е ИЗВРАТЕНО!

И още нещо, което за удобство често поствам:
КАКВО Е РУСИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- избиването на десетки хиляди волжки българи от войските на Иван Грозни и направата на пирамиди от черепите им
- потапянето и убиването на български кърмачета в ледовете с главите надолу в направените за целта дупки в леда
- изселването на волжки българи и наричането им татари, както и омесването им с такива
- Русия беше против акта на българското Съединение
- Русия подкрепи и подскокороса Сърбия да удари България в Сръбско-Българската война
- обстрела на Балчик и Варна през ПСВ от руския имперски флот и жертвите сред цивилно българско население
- на България е обявена война от СССР-Русия на 5 септември 1944г., Жуков в спомените си говори за победа над българите и дори това е отпразнувано със салют в Москва
- след ВСВ СССР гласува със съюзниците си от Запад България да е в лагера на победените
- с одобрението на Москва, сръбски и български комунисти беше създадена фалшивата македонска нация и беше откъсната от България тази наша земя и народ
- пак в Москва беше създадено ДПС с участие на български комунисти
ВЪПРЕКИ ВСИЧКО-ВИНАГИ ПОКЛОН НА РУСИЯ И РУСКИЯ ВОЙНИК (СЪЩО ФИНЛАНДСКИЯ, ВОЛЖСКОБЪЛГАРСКИЯ, РУМЪНСКИЯ, ПОЛСКИЯ ВОЙНИК) ЗА ВЕЛИКОТО ДЕЛО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО!!!
цитирай
13. josarian - Този пост ти прави чест, germantiger
27.07.2011 21:00
Винаги си добре дошъл в блога ми!
цитирай
14. gothic - germantiger
28.07.2011 08:26
Няма какво повече да се добави след теб.
цитирай
15. joysii - Майко мила! Добре, че се свърши с ...
28.07.2011 19:14
Майко мила!
Добре,че се свърши с всичко това. Беше кошмар.
Поздрави за постинга,макар че е направо страшен.
цитирай
16. josarian - Уважаема joysii, страшно е това, че хората заповядвали такива разтрели все още не са се извинили
28.07.2011 20:12
на народа. Същите тези комунопитеци, техните наследници и поддръжници, ограбиха банките и активите на България след промените и сега отново искат власт. Учат на ум и разум от екрана, назидават, размахват пръсти, плашат ни с някакви апокалиптични сценарии. Ако ги запиташ в прав текст и очи в очи за зверствата им, призовават за толерантност и обвиняват нас, обикновените хора в агресия и тракане на кости. А истината е, че те воюват в продължение на 65 години срещу народа си. Не желая повече да продължава тази несправедливост.
цитирай
17. анонимен - БЛГ
29.07.2011 13:49
Благодаря josarian и gothic, но мисля, че ме надценявате и едва ли заслужавам толкова положителна оценка дори за този си коментар.
Да сте живи и здрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625438
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031