Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2011 07:45 - 30-годишен българин разклати Уолстрийт
Автор: josarian Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1803 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Синът на издателя на „Строго секретно” Красимир Иванджийски – Даниел, е тайственият блогър, който срина компютърната търговия в Щатите

Половин милион всеки месец четат финансовата информация
Вероятно блоговете за мнозина са несериозно занимание за губене на време, но американският блог  Zero Hedge извърши цяла безкръвна революция на финансовия пазар в Щатите.  През него неизвестен блогър обвини американската банка "Голдмън Сакс", че използва модерни, високоскоростни компютри, за да печели на Нюйоркската фондова борса стотици милиони долари по незаконен начин, като подкопава пазара и регулативните механизми на американския пазар. Скоро след блогърската публикация, по обвинение, че краде кодове за електронна търговия, е арестуван програмист от посочената банка. Комисията по ценни  книжа на САЩ забрани компютърната търговия, а на борсата започват да гадаят кой е тайнственият блогър, който разкрива механизма на финансовото престъпление. 
 Той е българин Зад  Zero Hedge се крие 30-годишният  емигрант - Даниел Иванджийски /Dan Ivandjiiski/, син на Красимир Иванджийски – основател и издател на „Строго секретно” в България. В блога Даниел се подписва като Tyler Durden – името на филмов герой на Брад Пит. Преди да  надуши банковата афера, Дан Иванджийски работи като хедж-фонд анализатор в Wexford Capital, Кънетикът, основан от бивш брокер на „Голдмън”.  След като изгубва работата си, очевидно е разполагал с вътрешна информация, благодарение на която разкрива механизма на банковата афера.

Едва на 30, Дан има богат жизнен опит в Щатите.

 Заминава да учи  учи молекулярна биология в Университета на Пенсилвания, като прави планове да продължи с медицина, но започва работа като  инвестиционен банкер в Лос Анджелис. През 2005-а се мести в Ню йорк. Постъпва на работа в Miller Buckfire, но го уволняват. Обвинен е, че е купил за своя сметка, с печалба от около 780 долара, акции на авиокомпания, която на следващия ден е трябвало да сключи сделка с фирма, в която е работил - Imperial. Макар да е изкарал неголеми пари, срещу него започва официално разследване, след което му

 Забраняват да работи на борсата  Дан се принуждава да се труди за нерегулирани хедж-фондове, но пък по този начин натрупва познания. Още в първия пост на  Zero Hedge през 2009-та нашето момче пише: "Можете да следите всекидневното трупане и загубване на богатство, само като наблюдавате непрекъснато менящия се пейзаж на Ню Йорк" – и започва да разкрива  позорни за „Уолстрийт”  скандали. В началото от „Ню йорк таймс” се забавляват с хитроумните истории на тайнствения блогър, но не гледат на тях сериозно.

 Докато анализите на Дан не започват да изглеждат толкова правдоподобни, че някои започват да си мислят, че зад блога стои вътрешен човек на борсата. Само няколко месеца след началото, Дан пуска информация, която учудващо повтаря секретен анализ на "Мерил Линч". Фирмата е потресена, че клиентите й ще заведат дела. Адвокатите й успяват да наложат цензура над блога. Дан обаче продължава с конспирациите,  и те стават все по-убедителни. Негови теории се появяват във водещи икономически издания. Историята за високочестотната търговия излиза в сп. "Тайм". Американски банков анализатор изразява възхищението си от нашенеца публично: „Пише за неща, с които лесно може да си изпроси съдебно дело, но ги казва, по дяволите - има доста кураж”.

 Самоличността на Дан и до днес не е публично разкрита от него самия в Щатите, макар със сигурност да се знае, че Тайлър Дърдън е той. Иванджийски-младши не дава интервюта. Изпратил в редакцията на "Ню Йорк Таймс" своя колежка, която декларирала в ефир: "Тайлър Дърдън не е един човек, а около 40 души. Всички ние сме Тайлър Дърдън. Ние вярваме, че пирамидата на капиталовите пазари скоро ще бъде изобличена. "И всъщност, май се случи. 

 Блогът регистриран на адреса на бащата

Zerohedge.com е регистриран на адреса, от който се списва и „Строго секретно” - вестникът на бащата Красимир Иванджийски. На същия адрес – София, ж. к. „Младост”, бул. „Йерусалим” е и неговата регистрация по лична карта. Справка в who.is сочи, че Zerohedge.com се води на името на Георги Георгиев, представител на „АБЦ Медия”. Телефоните на фирмата пък са оставени за кореспонденция и за Zerohedge.com. До редакционното приключване на броя обаче те продължиха да дават свободно, без някой да отговори.

 Съдружници във фирма „АБЦ Медия” са Красимир Иванджийски и политическият анализатор Георги Христозов.

Българската следа на сайта Zerohedge.com си личи още с отварянето му. От двете страни са сложени рекламни банери на родни фирми и бизнесмени. Без да знаят, рекламата, която са получили, в момента е сред най-ценните в света. Самият сайт се посещава вече от конгресмени, брокери и журналисти в САЩ. От 2010 той има средно месечно около 350-400 хиляди редовни посещения. Пиковият момент обаче е през май т. г., когато са направени 520 хиляди уникални посещения. Най-много са потребителите му от САЩ – 53%, следвани от Канада и Англия.
Фрогнюз
http://frognews.bg/news_38183/30-godishen_balgarin_razklati_Uolstriit/




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zelas - http://zelas. blog. bg/politi...
26.08.2011 16:46
http://zelas.blog.bg/politika/2010/11/24/edin-bylgarin-se-izpravia-sreshtu-uolstriit-edna-moderna-ver.639856
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626504
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031