Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 20:24 - Ползват ли есенции при създаване на парфюми?
Автор: parf Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2039 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 17.12.2014 20:29


Какво е есенция?

imageПреди всичко нека да уточним има ли и ако - да, то какво е есенция за парфюм, как се добива и какви приложения намира освен в състава на парфюмерията? Есенция (essentia — същност) е понятие с доста широко приложение, започващо от философията, през фармацевтиката и хранително вкусовата промишленост, стигащо до парфюмерията и съставянето на парфюмерийни композиции за нови парфюми, с които ни заливат световните марки за благоухания. Това е извлек от плодове, цветя или листа в настойка от спирт или концентриран разтвор със силна миризма, но също се използва по широко, като  вид парфюми. 

Есенции и етерични масла.

Но с това наименование да се обозначават етеричните масла на едно или друго растение, не е правилно. Есенциите са различни от етеричните масла, защото последните се получава чрез дестилация на цветове или листа, а есенцията е продукт, който се изработва от самите цветове по естествен начин, в процеса на жизнената им дейност в естествени условия. Именно тя придава характерната миризма на цветовете, листата, стъблата, кората на едно или друго растение. 

Друг смисъл на понятието есенции.

В промишлеността понякога наричат есенции и настойките в спирт на различни части от растенията, което не е правилно. А във фармацевтиката и хранителната индустрия, с това име могат да се назовават и концентрирани разтвори, които се използват за производството на различни хранителни продукти. Количеството есенция в силно миришещите цветове е повече, отколкото да рече в кората на дърветата. Районът на растеж, времето от годината, състава на почвата, влажността и количеството на светлината, получавани от растението, влияят на ценните качества на есенциите. 

Есенции за парфюми.

Знаейки всичко това, вече можем да кажем, че парфюмите (фр. рarfum) са сложна смес от разнообразни ароматни есенции, които се разтварят в спирт, който да им се придаде устойчивост. Новополученият аромат или както казват - ароматната композиция, зависи изцяло от опита и таланта майстора парфюмер, който я компзира върху своята специална работна маса, наречена парфюмериен орган.



Тагове:   парфюми,   есенция,   есенции,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. parf - Доколкото натуралните есенции са ...
17.12.2014 20:25
Доколкото натуралните есенции са доста скъпо удоволствие, то за парфюмерийната, хранителната и козметичната индустрии тях ги произвеждат по изкуствен начин, като се подражава миризмата на ароматните растения.
цитирай
2. parf - Самата автентична есенция е при...
17.12.2014 20:26
Самата автентична есенция е природно вещество, което се изработва от растенията по време на тяхната жизнена дейност от специални жлези - нещо като нектар.
цитирай
3. angliiski - Това е нещо като пчелния нектар, ...
18.12.2014 16:22
Това е нещо като пчелния нектар, който събират пчелите от цветовете на растенията, само че се прилага като аромат, а не като храна.
цитирай
4. parf - Ползването на ориенталски есен...
04.02.2015 19:55
Ползването на ориенталски есенции, предполага че конкретния парфюм може да е проектиран специално за азиатския пазар, където предпочитанията са към по-сладки и наситени аромати. Ако рискувате да си вземете такъв парфюм, рискувате той да не е по вкуса Ви, но същото ще забележат и околните хора, с които живеете или работите заедно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: parf
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 116824
Постинги: 67
Коментари: 172
Гласове: 87
Архив