Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2017 09:58 - „ДА, ДА“ И „НЕ,НЕ“
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1359 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 04.05.2017 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПРЕДСТАВИ Си, че си поканил хора на твоята сватба. Подредил си масите, раздал си покани, в които с точните думи си опитал да направиш хората съпричастни на радостта си, и на милостта, която си получил. До теб стои обичната ти невеста ти, нежна и облечена в бяло було... Но идват гостите, сядат където намерят, без да се съобразяват с поканите, започват шумно да говорят, без да спазват старшинство и почит. Вместо да опитат от изрядните ти ястия, вадят завити в торбите бутилки от собственото си вино, от което се опиват и започват да се карат и ругаят. А невестата? О, те дори не я забелязват. Ако им споменеш за нея, за кратко ще премълчат с нагласата „е, всеки трябва да се ожени някога“ и после ще продължат в разпалени страсти да обсъждат своите теми.

СТРАШНО ЛИ Е? И невероятно, ще кажете? За съжаление обаче се случва. Невестата е нашата вяра, нашата ценностна система, която е отворила сърцето ни за всякакви хора, вдъхновила ни е за гостоприемство, щедрост и търпимост. Ала какво се получава понякога? Хора, дори близки, влизат буквално като свине, неразличаващи какво им се дава, и ако въобще споменеш за вяра, духовност, или ще ти се присмеят, че „не си практичен човек“, или ще кажат примирително „е, всеки си вярва в нещо“…

КАКВО би направил младоженецът на такава сватба? В южна страна с гореща кръв би могло да се стигне дори до тежки думи или бой. Но дори и във въздържаните северни страни на гостите ясно щеше да се каже и покаже, че е време да напускат тържеството.

В ТОЗИ СМИСЪЛ, ако не умеем да казваме твърдо „Не“ на определено поведение, незачитане и влияния, едва ли ще имаме желаното „Да“ в живота си. Ако не очистим ежедневието си от гнусните одумвания, ако не подберем по-добре съработниците си, ние в най-добрия случай мъчително ще куцаме пред каруцата си като кон без подкова. Още повече, ако каруцата е натоварена с задължителното хорско одобрение, хорски стандарти и т.н.

КАКВО ТОГАВА, дали е страхлив младоженецът? Зависи. Ако силно обича невястата си, и на най-скромния младоженец му идват и сили, и думи, и кураж. Когато вече имаш дом, когато вече имаш нещо, което съзнателно пазиш, ти не може да си „магистрала“ по която минава всеки, накъдето и както му хрумне. Домът има стени. Домът има своя ред, устройство и почит.  

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Не,
29.05.2017 08:47
Вратите требе да са отворени, и всеки да може поне да щипне булката. И наистина ни щипят булките...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212570
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031