Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2017 14:45 - Накратко по Сирия
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Накратко по Сирия

Ползвайки перемирието с американските "прокси", САА и Ко  продължават да развиват цял комплекс от наступателни операции в различни  райони от страната против Халифата и "Ан-Нусра". Освободиха се съществени сили, които се съсредоточиха в тези битки. Някъде това бе успешно, другаде със слаб напредък. 
Заобикаляйки клина край Табка и Ресафа, САА не тръгнаха направо към Дейр-эз-Зор и оазиса Сухна, а предварително завиха на север-изток към Евфрат, пречейки на леката  пехота на SDF да настъпва на изток от Ракка.  Явно се отчита ситуацията в Сирия след разгрома на Халифата.  Операцията е аналогична с тази проведена край Ат Танаф.   
Поради недостатъчни  сили, както и на юг, США и SDF не можаха да попречат на тази маневра.  САА запазва опцията за праволинейно наступление към Дейр-эз-Зор, така и наступление на юг към оазиса Сухна. 

Американците и *урдите продължават щурма в жилищните  квартали на Ракки. Определен прогрес има, но както в Мосул ще иска време.  За предпазване   на *урдите от турците, США включиха  YPG в SDF, но както и с преименуването на "Ан-Нусры" това едва ли ще мине, особено пред Турция, за която *урдските манипуляции на США изглеждат като  откровена провокация от страна  на партнеров по НАТО. Периодическите опити  на турците да опипват отбраната на  афринските *урди и провокационните обстрели  на *урдска територия отразяват степента на раздражения на Эрдогана от текущото положение на нещата в Северна Сирия. Но по- активно да притиска на *урдите той сега не може, т.к.  США прикрыват *урдите в Рожава, а Росия и Иран  не дават на Эрдогану добро за окупация  на Африна. Ще има отделен материал  по този проблем.

  Ползвайки  се от перемирието на юг, САА и Хэзбалла активизираха наступлението на границата с Ливан против "Ан-Нусры", добивайки съществени тактически успехи, макар и загубите и от двете страни да са съпоставими. 

Дер-ез-Зоор се държи все още, подпомаган от щурма към него на ген. Сухейни, който отнема сили на "черните" необходими за масирана атака срещу смелия гарнизон, който вече близо 6 месеца е разделен на два участъка.

http://colonelcassad.livejournal.com/3559570.html



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5384766
Постинги: 3597
Коментари: 5837
Гласове: 6713
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031