Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 22:39 - Плевнелиев ще бие с 53:47
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2090 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 25.10.2011 22:39


 Какво можем да очакваме на втория тур от местните и президентските избори? Ще счупи ли някой статуквото на схемите, ще има ли по-ниска изборна активност на балотажите? И кой ще седне в президентското кресло на "Дондуков 2" - Росен Плевнелиев или Ивайло Калфин? За това попитахме математика проф. Михаил Константинов, бивш зам.-шеф на Централната избирателна комисия.
image

- Г-н Константинов, вие като  математик можете ли да прогнозирате как ще завърши балотажът между Росен  Плевнелиев и Ивайло Калфин другата седмица?
 - Сблъсъкът между двамата ще бъде много кървав. Аз това съм го казвал от  доста време. Според мен процентите ще бъдат 53 на 47 в двубоя  Плевнелиев - Калфин. Разликата между двамата ще бъде наистина малка.  Поне такива са моите очаквания. Както навремето беше между Желю Желев и  Велко Вълканов в надпреварата за държавен глава. 
 - Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе категоричен, че ще подкрепи  Ивайло Калфин на втори тур. Неговите гласове ли ще вдигнат процентите на  червената двойка?
 - Най-вероятно да. Но не забравяйте и нещо друго - подкрепата на ДПС за  някого винаги вдига контравот. Както през 2009 г. Помните ли какъв  контравот се вдигна тогава?
 - Очаквате червените симпатизанти да се разочароват от подкрепата на ДПС ли? И да има отлив от двойката Калфин-Ламбо?
 - Не толкова. Получава се следното - Тройната коалиция срещу Росен  Плевнелиев. Който е за Тройната коалиция - знае за кого да гласува.  Който подкрепя ГЕРБ - също знае какво да направи.
 - Къде ще отидат гласовете на независимия кандидат Меглена Кунева? Тя ще подкрепи ли Ивайло Калфин и Стефан Данаилов?
 - Тя не си контролира гласовете, така че няма проблем нейните избиратели  да гласуват за когото преценят. Голяма част от симпатизантите на  Меглена Кунева ще си останат вкъщи и няма да отидат до урните да дадат  своя вот. Останалите ще си се разпределят както намерят за добре между  Плевнелиев и Калфин.
 - Лидерът на БСП Сергей Станишев откровено каза в нощта на  изборите в НДК, че очаква и дясна подкрепа. Дотам ли я докараха сините -  да дадат рамо на БСП?
 - Ами тяхното място е при ГЕРБ, разбира се. Но проблемът е, че тях ги  няма. Вече два пъти някой кара сините избиратели да гласуват за  комунисти. Не може така. Спомняте ли си през 2006 година, когато имаше  балотаж между Георги Първанов и Волен Сидеров! Тогава сините  ръководители се тръшнаха и казаха на десните симпатизанти: Гласувайте за  комунистите! Айде стига толкова! Колкото до призива от снощи на Сергей  Станишев - ние сме свободна държава, всеки може да казва каквото  прецени. Стига да не призовава към насилие и вражда. 
 - Каква активност очаквате да има на балотажите?
 - Същата като сегашната, няма да е по-малка. Българинът доста пъти е  излизал на балотаж по време на минали избори. Така че според мен няма да  има проблем с по-ниска избирателна активност. Освен това съм на мнение,  че който води сега на балотажа, той ще спечели.
 - В големите градове като София, Бургас, Добрич и Габрово ГЕРБ  грабна победа от раз. Очаквахте ли толкова безапелационна победа на  управляващите там?
 - Повече от големите общини ГЕРБ си ги спечели, то си е видно. Особено  ако спечелят на балотаж и Пловдив, смятайте, че са спечелили трите  суперграда в България. София и Бургас вече ги спечелиха. Ако имат победа  и в Пловдив, могат да са спокойни. При това положение Варна могат и да я  загубят!
 - Не е ли малко екстравагантно да твърдите, че Кирил Йорданов,  който сега води в морската столица, може да бъде поставен в партер от  Веселин Марешки?
 - Не го твърдя със сигурност. Във Варна Кирчо Йорданов има както много  поддръжници, така и много противници. Така че той може и да позагуби  малко. Не казвам твърдо, че така ще стане, но има такава опция.  Разликата между Йорданов и Марешки е много голяма. Но ви давам един  пример, че тя може да се стопи.
 - Очаквате ли националната кампания за държавен глава да окаже  влияние върху балотажите за местните избори? Тоест хората по инерция да  гласуват на местните избори за този, когото подкрепят за президент?
 - Не мога да кажа такова нещо. 
 - В Пловдив например БСП липсват. Там ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и Славчо Атанасов на ВМРО-НИЕ.
 - Ами да, червените ги няма. Аз мисля, че беше крайно време  традиционната БКП-БСП, така я наричам, от времето на прехода, да  изчезне. В аналогични на България държави те отдавна отидоха в миналото и  се появиха доста формации и коалиции вдясно. В България динозавърът,  наречен БСП-БКП, който между другото е най-дясната партия в страната ни,  с най-ляв електорат, не щеше да умре. Просто динозавърът не искаше да  умре. Факт! Държеше се! Но сега нещата се нормализират. Всъщност трябва  да отбележа неща много важно и съществено, което се случва у нас. Не  отъждествявайте десницата с нейните калпави ръководители! Има хора като  мен, десните симпатизанти сме 800 000 души. Тия хора никъде не са  изчезнали! Те са си тука. Просто не са отишли да гласуват! Те просто са  се дистанцирали временно. Само дето няма кой да ги оглави.
 - Кой тогава може да ги мотивира да отидат до урните и да дадат своя глас? ГЕРБ ли?
 - Вижте, ако има десен човек в България, той трябва да гласува за Росен  Плевнелиев и Маргарита Попова. ГЕРБ е в Европейската народна партия,  също както СДС и ДСБ. Но можем да се правим на луди. Не могат сините  лидери втори път да се правят на интересни и да ме карат да гласувам за  комунистите! Не може десният избирател да го карате два пъти да гласува  за комунистите. Айде стига!
 Милена Минчева
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-10-25&article=386486




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - иска ти се БСП да я няма, ама вместо ...
27.10.2011 15:01
иска ти се БСП да я няма,ама вместо нея май друга политическа сила е на изчезване.Относно твърдението,че Герб са новата десница-за това самите десни не си вярват
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3641839
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930