Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 12:59 - Престъпленията на комунистическия режим и опитите за тяхното разследване след 10 ноември 1989 г.*
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1320 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 29.10.2011 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Написано от Христо Христов
http://desebg.com/2011-01-06-11-53-09/124--10-1989-

 

image

 

Делото за лагерите е емблематичен пример - прекратено е без виновни | Снимка: Държавна сигурност.com

 

 

УВОД

В България до момента не е извършвано подробно изследване, систематизиране и анализиране на престъпленията на комунистическия режим. Този 45-годишен период на страната не е подлаган на задълбочен прочит от професионални историци. За разлика от други бивши социалистически страни в България не беше създаден институт или служба за изследване и документиране на комунистическите престъпления. Острите политически спорове по темата продължават и до днес, но не допринасят с нищо за проучване на това минало.

Извършените престъпления по време на комунистическото управление в България не са широко известни не само на българското общество, но и остават непознати на световната общественост. В подкрепа на тази констатация е факта, че в Черната книга на комунизма, изследваща престъпленията на световния комунизъм (издадена през 1997 г.), на България са посветени 2-3 страници от общо 700. Разкритията, направени след 10 ноември 1989 г. , са дело на отделни изследователи и журналистически разследвания.

Настоящият доклад има за цел да обхване най-общо престъпленията на българския комунизъм, както и да очертае линиите на разследванията им от съдебната власт, предприети след 10 ноември 1989 г. Съдържанието на доклада е изградено на базата на публикувана в различни издания статистика (в раздела за дейността на т. нар. Народен съд) и на проучвания в архива на МВР (бившата Държавна сигурност), Главно управление на архивите при Министерския съвет - Централен държавен архив, както и в архива на Върховния касационен съд.

 


ИЗЛОЖЕНИЕ

Престъпленията на комунизма могат да бъдат обособени в няколко групи. Първата е престъпления срещу личността. Към нея се отнасят убийствата без съд, мокрите поръчки, незаконното лишаване от свобода и насилствено изтръгване на показания. 
Втората е съдебно-административни репресии - към нея спадат разправата чрез съдебни органи, изселванията, лишаването от право за свободно предвижване в страната и в чужбина, нарушаване на правото на вероизповедение, престъпления против националното и расовото равенство.

Третата категория се отнася до финансови и екологични престъпления, каквито са създаването на черни партийни каси, изнасянето на национални капитали чрез външно-търговски дружества, облагодетелстване при системата на номенклатурните привилегии и специални възнаграждения на т. нар. правоимащи, както и прикриване на факти, свързани с екологични замърсявания, довели до увреждане здравословното състояние на населението. Към тази група следва да се приобщи и контрабандата на специална продукция (оръжие, боеприпаси, взривни вещества), наркотици и стоки, прикрита зад партийния евфемизъм "транзитна търговия", издигна през 1978 г. в официална държавна политика.

Четвъртата група са престъпления, свързани с национално предателство, като опита България да бъде превърната в 16-та република на СССР, участие във военни интервенции и държавен тероризъм, каквото е безвъзмездното подпомагане на леви терористични режими, както и на отделни лица, обявени за международни терористи. 
Отделно може да се разгледат и някои документални престъпления, извършени в края на 1989 г. и началото на 1990 г. чиято цел е да се прикрият предишни престъпления на режима, каквото се явяваунищожаването на досиетата с дълбоки последствия за разитието на страната и политическите процеси в България след промените.
 СЛЕДВА



Тагове:   бсп,   социалисти,   БКП,   комунисти,


Гласувай:
4



1. vencivvg - Всеки комунист е престъпник !
29.10.2011 16:48
Всеки комунист е престъпник ! Всеки комунист е масов убиец. Може лично да не е убивал, но всеки комунист/социалист се гордее с масовите убийства извършени от БКП и ДС. През комунистическия период за убити около 300 000 българи. Всеки комунист се гордее с това и съжалява че е можело да бъдат и повече, че това не е достатъчно. Всеки комунист се гордее че неговата партия е извършила най-големия атентат "СВ. Неделя", взел най-много жертви. Ако човек убие един човек то той става убиец. А какви са хората, които подкрепят масовите убийства извършени от тяхната любима партия? Не са ли едни завършени масови убийци-изверги?
цитирай
2. josarian - Да, укоримо е да поддържаш и одобряваш действията на убийци и престъпници,
29.10.2011 18:13
но другарите са горди със своето минало и днес най-нагло ни плашат със някакъв апокалипсис - страх, паника, срам от някакви чудовища...Въобще гнусната червена сган в действие...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3639617
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930