Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 19:27 - Българската граница – най-смъртоносната за източногерманците
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 3214 Коментари: 1 Гласове:
2



 
image

На българската граница през годините на социализма са били убити при опит за бягство повече граждани на Източна Германия – бившата ГДР - отколкото във всичките останали соцстрани, взети заедно. Това драматично за реномето на България заключение направи в сряда вечерта в най-гледаното време по германския телевизионен канал NDR политологът Щефан Апелиус.

В навечерието на годишнината от падането на Берлинската стена телевизията излъчи видеосюжет за опита за бягство през 1983 г. на 18-годишния младеж от ГДР Франк Майер. Подлъган от убеждението, че българските граници не може да са така зорко охранявани, както тези в родината му, той е заловен на границата с Гърция и след две ужасни седмици в следствения арест в България е изпратен обратно в ГДР, където попада в затвора заради опита си да се измъкне на Запад.

За Щефан Апелиус Франк Майер е имал просто невероятен късмет, защото е можел да остане завинаги в някой от многобройните безименни гробове край българските граници, приютили неизвестни и до днес жертви на най-хуманния строй в историята.

Политологът установява преди време, че темата е напълно забравена от колегите му, а в обществото цари пълно невежество по въпроса. Разследванията му в Службата за архивите на ЩАЗИ, разговорите със свидетели и частично информацията, получена от България, са послужили за материал на книга, която излиза сега от печат в Германия. Готви се и телевизионна документация за източногерманските жертви, застреляни по българските граници.

В ГДР, съобщи Щефан Апелиус, са се ширели митологичните слухове, че България почти не охранява границите си, че страната няма пари дори да зареди автоматите на граничарите си с патрони, така че бягството оттам изглеждало в очите на много източногерманци едва ли не като туристическа разходка.

Истината  е била в много случаи жестока, а българските граничари или цивилни сътрудници на властите безмилостни към бегълците, повечето от които в предимно юношеска възраст.

В момента Щефан Апелиус е единственият, който може да даде информация за много водещи се като безследно изчезнали граждани на някогашната ГДР. На него му се налага да посещава близки на бегълци, които с десетилетия са живели с надеждата, че родственикът им е все още жив някъде по далечния свят, за да им съобщи печалната истина, а в някои случаи дори да им укаже точното място в България, където са заровени телата на убитите. Повечето гробове остават засега неизвестни.

Опитите на някои от близките след 1989 г. да получат информация от българска страна са били безрезултатни. Апелиус разказа пред германската публика, че архивите на службите за сигурност в България не са били отваряни и са недостъпни до ден днешен. «Опитате ли се да научите нещо за онези години в днешна  България от официалните власти», каза ученият, «се сблъсквате веднага с непроницаема стена от мълчание. Нещо повече, когато в България забележат, че някой проявява конкретен интерес към архивите, необходимите документи бързо и безследно изчезват.»

Предаването и предстоящата книга на Щефан Апелиус приповдигат завесата от една премълчавана досега и в двете страни страшна истина - избиването на беззащитни цивилни по българските граници преди 1989 г. Като български граждани знаем добре, че броят на нашите собствени сънародници, станали жертва на терористичния комунистически граничен режим едва ли отстъпва на този на чужденците. Разкриването на истината и търсенето на сметка от извършителите на тези деяния е наша вътрешна нерешена до днес задача. За  жертвите от бившата ГДР сега неминуемо ще бъде сезирана прокуратурата в Германия. За предумишлено убийство тук давност няма. На България като страна членка на Евросъюза ще се наложи да прояви съвършено различен подход към тези позорни деяния от нейното минало




Гласувай:
2



1. ranik56 - Това е смешно ....
15.11.2011 23:14
Отдавна не се бях смял толкова много .
Единственното място ,където се преминава Държавна Граница е ГКПП .
Няма начин да влезеш в пределите на една Държава - ЛЕГАЛНО и да се опиташ да я напуснеш НЕЛЕГАЛНО - т. е. на НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО МЯСТО .
Особенно ,когато там е силно охранявана зона - има въоръжени войници и те са поставени там именно за това - Да охраняват Границата .
Нарушителите на Законите в Граничната зона много добре знаят , какви рискове са поели с действията си . Естественно ,ако окажат съпротива тя бива сломена със сила или оръжие .
На Границата ,освен нарушители ... загиваха и Граничари .
Доста Български майки не дочакаха синовете си и ходиха до края на живота си с черни забрадки .
Имате ли представа защо никой не си задава въпроса ?!
"Колко Български младежи - между 18 и 20 годишни загинаха там" ?!
Хайде, със Здраве .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3635567
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930