Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 16:35 - Държавна сигурност срещу българския народ - непознатата истина - II част
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2614 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 2. ДС срещу българския народ

в. "Дневник", 5 юни 2006

Десетилетия след разправата с опозицията са следени всички наследници на политическите противници

По време на съществуването си Държавна сигурност неприкрито е провъзгласена за „щит и меч" на партията. Тя е основният инструмент, чрез който партийната върхушка осъществява над четири десетилетия репресии срещу голяма част от българския народ. Смазването на политическите и обществени противници на БКП започва веднага след 9.ІХ.1944 г. Основна задача на ДС тогава е да разкрива, проследява, арестува, разследва и да предава "вражески елементи" на "Народния съд", както и да води борба против троцкисти, духовенството, БЗНС... През 1949 г. е създадено управление ІІІ на ДС, което се запазва до 1963 г. То продължава преследването на същия контингент от противници, който вече е определян като "бивши хора".

Чрез ДС БКП смачква всякакъв опит за съпротива през първите 18 години от управлението си със

създаването на лагери

и трудововъзпитателни общежития (ТВО), където чак до 1962 г. се въдворяват опасните за властта. Общият брой на комунистическите лагери стига 45. През април 1949 г. Белене става основен лагер за политически лица, оцелели при терора след 9 септември и т.нар. Народен съд. Броят на въдворените през 1949 г. надхвърля 4500 души, от които криминалните са под 150. В периода 1949 -1956 г. през арестите на ДС минават над 22 000 души. Изселените след 9 септември семейства са над 7000, чиито членове наброяват около 25 000 души. През 1959 г. лагерът в Белене е закрит, но със знанието на Тодор Живков 166 души, определени като "непоправими рецидивисти", са изпратени в кариера край Ловеч, където поставят началото на последния лагер на комунизма.

Скоро той е напълнен с всякакви хора - от бивши депутати земеделци и непълнолетни до търговци и обикновени разказвачи на политически вицове. Убийствата и издевателствата в него съперничат по жестокост с нацистките концлагери. От смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин са изминали шест години, а лагерите в другите страни от източния блок, включително и в СССР, вече са престанали да функционират. През ловешкия лагер минават 1501 души, от които 155 стават жертва на садистични убийства и на изключително бруталния режим. ЦК го закрива тихомълком през 1962 г.

В периода 1946 - 1953 г. в България се провеждат

серия от политически процеси

чрез които комунистическият режим с помощта на ДС унищожава политическите си противници и извършва чистки в армията, църквата и интелигенцията. Терорът не подминава нито една сфера от обществения живот. От висшите учебни заведения и БАН са изгонени десетки учени и стотици студенти, държавният апарат е прочистен от неблагонадеждни служители.

Армията на ДС участва и в насилственото отнемане на частната собственост. Броят на задържаните селяни, оказали съпротива при създаването на ТКЗС, надхвърля 25 000. Изселени са над 3000 семейства.

Българската православна църква (БПЦ) също понася тежък удар след 9.ІХ.1944 г. Голяма част от имотите й са национализирани, преустановена е дейността на многобройните християнски дружества и благотворителни организации, но най-пагубното е, че комунистическият режим предприема мерки за ограничаване на влиянието й сред обществото и разрушава авторитета й. Главата на БПЦ екзарх Стефан І е отстранен през 1948 г. въз основа на "Паметна бележка" на ДС, в която се твърди, че от 20 години той е агент на "Интелиджънс сървис" (британското разузнаване - бел. ред.). Екзарх Стефан І е изселен в с. Баня, където е поставен в пълна изолация и е следен до смъртта му през 1957 г.

ДС участва и в разправа с "вътрешния враг"

Процесът срещу Трайчо Костов и 11 негови привърженици през 1949 г. поставя началото на мащабна акция за гонения в партията, която продължава до смъртта на Сталин през 1953 г. В периода 1951 - 1953 г. ДС разработва над 1500 партийни членове, 150 са арестувани.

През 1967 г. е създадено Шесто управление на ДС. Негов идеолог е Политбюро на ЦК на БКП с решението си от 1966 г. "За по-нататъшното засилване на борбата срещу идеологическата диверсия на империализма." Това е програмният документ, с който Живков и ДС започват промиването на мозъците в България под евфемизма „формирането на марксистко-ленински мироглед у трудещите се". През следващите години България се превръща в строго охраняван лагер от западно влияние в идейно, културно и естетическо отношение.

За това колко представители от творческите и научните среди са следени в един строго секретен доклад на Шесто управление от 1971 г. се посочва:

"В настоящия момент органите на ДС водят агентурно-оперативна работа за разкриване и пресичане на подривна дейност в средите на българската художествено-творческа и научна интелигенция, наброяваща: в творческите съюзи и културни институти около 9500 души; в Комитета за телевизия и радио, Комитета по печата, СБЖ и други пропагандни институти - 5300 души; в БАН и нейните подразделения - 6700 души, и в системата на здравеопазването - 4250 души."

Какво представлява идеологическото управление най-точно определя в спомените си бившия вътрешен министър ген. Ангел Солаков: "Деформирането на Шесто управление и превръщането му в политическа полиция беше заложено в неговия "ембрион". С разрастване на управлението, то набираше сили да разработва всички инакомислещи хора, независимо от партийното им положение… Управлението стана основна репресивна сила, която действаше безотказно и безмилостно!"

Най-пълна представа за това какво какви хора са били следени и разработвани от ДС дава строго секретна Инструкция за оперативния отчет на Държавна сигурност №І-20/20. І. 1978 г., подписана от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов. Тя е документът, по който работят всички управления и подразделения на ДС до 1990 г. без разузнаването. С нея ДС държи постоянно в полезрението си „всички лица, заподозрени в провеждане или активно провеждали в миналото противодържавна дейност".

Кой е бил наблюдаван и следен

Чрез делата за оперативно наблюдение ДС е осъщестявала тотален контрол върху обществото при драстични нарушения на основни човешки права. Според строго секретна Инструкция за оперативния отчет на Държавна сигурност №І-20 от 20.І.1978 г. те са се образували за „контролиране поведението на лица, за които няма данни, че провеждат противодържавна дейност, но поради своя социален произход, служебно и обществено-политическо положение и антинародна дейност преди 9.ІХ.1944 г. или поради наказания за враждебна дейност след победата на социалистическата революция представляват опасност за сигурността, имат враждебно отношение към социалистическия строй, ползват се с влияние сред вражеските среди и могат в даден момент по собствена инициатива или под влияние на противника да започнат подривна дейност". Тези лица са обособени в следните категории:

а) бивши индустриалци, едри търговци, кулаци, буржоазни народни представители, царедворци, царски дипломати, висши служители от държавния апарат, ръководители и дейци на буржоазните партии, издатели и журналисти

б) бивши ръководители и активни членове на фашистки организации - "Легион", "Ратник", "Отец Паисий", "Браник"

в) бивши царски офицери и разузнавачи от армията

г) бивши полицейски началници, служители и техни сътрудници

д) бивши агенти и сътрудници на капиталистически разузнавания

е) бивши агенти и помагачи на "Гестапо"

ж) членове на масонски ложи и други международни организации с буржоазни ориентация

з) бивши ръководители и активни дейци на белоемигрантски организации

и) бивши ръководители и активни дейци на опозиционни партии след 9.ІХ.1944 г.

к) бивши ръководители и активни членове на анархистически организации

л) ръководни и други лица от средите на духовенството (православни, католици, мюсюлмани), религиозни секти и други религиозни фанатици

м) националисти - турски, промакедонски, еврейски, арменски

н) бивши участници в задгранични антибългарски организации, завърнали се в страната бегълци и невъзвращенци

о) лица, привърженици на западни буржоазни, ревизионистически и националистически теории и течения в областта на науката, културата и изкуството

п) лица, осъждани, изселвани и изпращани в ТВО за антинародна дейност

р) лица, изтърпяващи присъди за престъпления против НРБ

с) синове и дъщери на лица, по отношение на които е било приложено смъртно наказание или лишаване от свобода по политически причини, и такива лица от горепосочените категории, за които е установено, че имат враждебно отношение към социалистическия строй

т) служители от посолствата, консулствата и други официални представителства на капиталистическите страни, за които няма данни, че развиват подривна дейност.
http://www.decommunization.org/Articles/Hristov92.htm




Гласувай:
4



1. shtaparov - Не държавна,а партийна
31.10.2011 17:29
Това не е било държавна,а партийна сигурност!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626482
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031