Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 04:38 - Защо Ламбо не е Рейгън
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4892 Коментари: 24 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ГЕРБ спокойно можеше да рухне на тези избори. България е в дълбока депресия, безработицата е епична, а народът се спасява поединично. Да печелиш избори в такъв момент, е като да плуваш нагоре по водопада.

И въпреки че плуваше кроул нагоре по водопада, ГЕРБ спечели шампионската титла. Победата на Плевнелиев не е сензация, но юрушът на местните постове дойде изневиделица. На какво се дължи той?

Разбира се, възможно е да е имало натиск и изтезания, но едва ли това обяснява големия шлем на ГЕРБ.

В един аналогичен момент през 2003 г. партията майка - НДСВ, яко се изложи. Въпреки че тогава икономиката бе в подем, тя събра едва 6-7 на сто от вота на местните избори. Днес ГЕРБ триумфира въпреки кризата и сензационния срив на доверието към институциите (едва 5 на сто вяра в парламента). Защо?

Ами много просто - защото сред слепите едноокият е цар. През 2003 г. НДСВ имаше силни и организирани опоненти. Днес ГЕРБ има срещу себе си разбита армия.

Националистите съвсем изперкаха, а сините и червените явно още разчитат на историческия вот. И тъй като се оглеждат все назад, движейки се предимно със задника напред, те бяха сполетени от неизбежността на застрахователното събитие.

За разлика от тях Бойко Борисов превърна миналото в порцеланов кич и го счупи. Някои негови ходове изглеждаха абсурдно противоречиви, но се оказаха гениални

Г-н Борисов се гордее, че е напуснал МВР, за да остане в БКП. Но пък люто мрази комунистите, че са убили дядо му. А, и защото не го допуснали да учи за Държавна сигурност. В музиката и в литературата това се нарича полифония - звучат две различни мелодии едновременно и създават много по-дълбока хармония.

Миналото е противоречиво. Премиерът - също. Той не пропуска случай да похвали Тодор Живков, което не му попречи да се оплаче в неделя, че освен дядото комунистите убили (в преносен смисъл) и него самия още когато бил на 15 години. По-еднопистовите мозъци зациклят на тези изпълнения, но ние по-старите добре си спомняме как стереомагнетофоните прегазиха еднопистовите, дето се вика, в рамките на един махмурлук.

Както вече писах, ГЕРБ е първата партия, която приключи с прехода. А че тя е дясна, няма никакво съмнение. Приватизацията продължава с пълна сила. Данъчната политика в момента е най-дясната в света за последните 100 години. ГЕРБ сега ще се опита да й гарантира още 1000 години, променяйки конституцията. Никой в света още не се е сетил за това. Така че никога в България и на Балканите не е имало по-дясна партия от ГЕРБ, да е жива и здрава. Казвам това, тъй като някои объркани умове с политологически прически през цялото време й вменяват ляв уклон. Тези завалии и до днес виждат дясното в десния крачол на прадядо си, където той направил своя граждански избор да си прехвърли бижутата.

Но никой не може да твърди, че е излъган от ГЕРБ. При него няма лицемерие. Каквото каза преди изборите през 2009 година, това и прави. Така че народът получи това, което поиска. Но ако вземем всяка една отделна политика, ще видим, че всъщност населението иска точно обратното. Не, избирателят не желае остатъците от електроразпределителните дружества да се продадат. Напротив, той иска целите да се национализират пак. Той е против всякаква приватизация на естествените монополи, на общинските услуги, той е против регресивните данъци, живее в ужас от здравната реформа и така нататък, и така нататък.

Народът си е ляв във всяка една от подробностите на политиката. Но в сбора от тези подробности той твърдо залага на дясното. На какво се дължи този парадокс?

Дължи се на БСП. Работата на една партия е да опакова многото конкретни интереси на своя електорат в един пакет, в една цялостна идеология. Това е нейната тежка артилерия. А БСП още от ден първи даваше ляв мигач, но завиваше вдясно. Вече 22 години тази партия будалка своя електорат с двусмислия. Вместо да е проактивна, тя е прошикалкавеща. Тя винаги лежи на дъното и чака в засада като Ам Гъл, тя никога не води другите хобити като Фродо Бегинс от "Властелинът на пръстените". В началото на прехода тя два пъти взе властта, но отказа да прави малката приватизация, с която една истинска лява партия бе длъжна да започне промените. Напротив, тя два пъти зачена и три пъти роди олигархия. И когато взе властта за трети път, въведе най-дясната данъчна система на планетата. Нормално е човек да си каже - щом БСП не предлага нещо принципно различно от ГЕРБ, за какво изобщо ни е БСП? Онези поне дават десен мигач, преди да направят десен завой!

На тези избори БСП пак бе притаена в хитър маньовър, изчаквайки кризата да бутне ГЕРБ като зряла круша. Но дори тази тактика да й донесе скромен успех след 2 години, това ще бъде мизерната радост на Ам Гъл, който успява да си върне пръстена, но губи равновесие и пада в лавата на вулкана.

Имам голямо уважение към личностите на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, но бих ги попитал - за какво се борят? Каква е тази раздираща гърдите и не даваща им да спят обществена идея, заради която те се изтъпанчиха на арената? БСП е загубена в гората, но кой от тях се вижда като Данко Пламтящото сърце?

И аз обичам чудесния Ламбо, но какво общо има той с политиката? Нима умението му да трогва бабите е по-важно за тях от сметката за тока? Ей богу, жално ми е да го гледам в такъв евтин миманс.

И Рейгън бил актьор? Глупости на търкалета. Рейгън е политически активист от юноша. Първите му известни речи са в подкрепа на Франклин Рузвелт, почти 40 години преди да изкласи до президент. После сменя боята и през 1964 г. произнася може би най-ярката си реч в подкрепа на ултрадесния президентски кандидат Бари Голдуотър. Десетилетия наред това слово вдъхновява американската десница, десетилетия наред Рейгън е най-яркият апостол на новата вяра.

Какви точно оригинални и впечатляващи политически идеи някога е извадил на показ иначе чудесният Ламбо? А какви по-скромни, дори и да не са впечатляващи? Е, добре де, хайде и мънички, скромни да са? А г-н Калфин?

Какъв изход посочи БСП сега, когато нацията е в капана на десния колапс? Да, тя смотолеви нещо за пенсиите и заплатите, за безработицата и за финансовата криза, за които тя има не по-малка заслуга. Но в големите идеи, в главното, тя твърдо отказва да излезе от дясната политикономическа матрица. Тя не се сеща или не знае, че има и друг, по-справедлив и много по-успешен капитализъм. Че има съвсем друга монетарна и данъчна политика. Тя не я обясни, не я издига като национална цел. Е, кому е нужна тогава?

Вече си имаме дясна партия. Тя се казва ГЕРБ. И никой вече не може да я срази, освен ако не е въоръжен с много по-могъща идея.
Валери Найденов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1097086




Гласувай:
3



1. yotovava - Тя винаги лежи на дъното и чака в засада като Ам Гъл, тя никога не води другите хобити...
02.11.2011 05:24
Чудесен анализ.
Колкото до Ламбо и Калфин - при тях реклачмната им капания изигра допълнително лоша шега - скалъпена надве-натри, с архаизми и изтъркани подходи...
Все като ги гледах и се сещах за едно заглавие на филм - Старци берат хмел.
Заглавието адски им пасваше, за филма не мога да се произнеса, защото съм го забравила.

Валя
цитирай
2. josarian - Кампанията на комунистите си беше направо чисто л.нометстване:
02.11.2011 06:32
всяване на страх и ужас у собствения електорат, апокалиптични предвиждания зя опонента, прехвърляне на всимки смъртни грехове от болната върху здравата глава и т.н. Това са стари и изпитани похвати на червивата пача. Но вече малцина и вярват:)
цитирай
3. penchoan - ГЕРБ си купи победата с много пари. ...
02.11.2011 07:07
ГЕРБ си купи победата с много пари. Но преди да си купи избиратели, изкупи медиите в цялата страна и заливаше гражданите с пропагандата си. Но това е пирова победа. При задълбочаващата се световна икономическа криза, ще бъде подвиг да изкарат целия си мандат.
В условия на криза, имаме нужда от управление на лява партия, каквато липсва в парламента. Ако обаче БСП се разцепи и се създаде лява партия, дните на Борисов са преброени.
цитирай
4. zaw12929 - всяване на страх и ужас у собствения ...
02.11.2011 07:08
josarian написа:
всяване на страх и ужас у собствения електорат, апокалиптични предвиждания зя опонента, прехвърляне на всимки смъртни грехове от болната върху здравата глава и т.н. Това са стари и изпитани похвати на червивата пача. Но вече малцина и вярват:)

Нека минат касиранията и нека уважаваме всяко мнение...без да слагаме неприемливи определения и при това неграмотно написани. Това не е измислица- проверете си написаното
Интернет е място за нови, толерантни отношения, а не пачи и простотии- Край на внушенията с престъпни определения.
цитирай
5. vmir - Трябва да се внимава с драсканиците на Валери Найденов, защото в зората на демокрацията се изявявавше
02.11.2011 07:11
като типичен ехиден поръчков драскач срещу всичко извън БСП. После се позамогна и започна да напира към дясното, но понеже не го припознаваха като свой, продължи да се върти около дясното като куче около колбасарница. Не отричам правото на всеки да промени възгледите си, включително и на този тип, но нека се знае, че той има сериозни заслуги като главен редактор на поръчкови медии за разбиването на СДС, и в началото на 1993 сам се похвали по националната телевизия, че закрива в-к Врабец, защото е: "изпълнил мисията си - да свали правителството на СДС"
цитирай
6. zaw12929 - Чудесен анализ. Колкото до Ламбо и ...
02.11.2011 07:15
yotovava написа:
Чудесен анализ.
Колкото до Ламбо и Калфин - при тях реклачмната им капания изигра допълнително лоша шега - скалъпена надве-натри, с архаизми и изтъркани подходи...
Все като ги гледах и се сещах за едно заглавие на филм - Старци берат хмел.
Заглавието адски им пасваше, за филма не мога да се произнеса, защото съм го забравила.

Валя


ОПАСНО ДЪНО С РЕЗУЛТАТИ ПОЧТИ ДО герб, КОЙТО СИ СЛУЖИ С ИЗМАМИ... И СЛЕДВА ОСПОРВАНЕ ПО СЪДЕБЕН РЕД НАЛИЧИЕТО НА НЕПРЕДИЗВИКАНА ОМРАЗА Е ГРЯХ! СЪСТАРЯВА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО- БОГ ЗНАЕ ВСИЧКО. ЗАБАВЯ, ЗА ДА СЕ ПОЯСНИ ЗАЩО И КАК , НО НЕ ЗАБРАВЯ.
цитирай
7. josarian - пълни нелепици и абсолютни глупости!
02.11.2011 07:17
penchoan написа:
ГЕРБ си купи победата с много пари. Но преди да си купи избиратели, изкупи медиите в цялата страна и заливаше гражданите с пропагандата си. Но това е пирова победа. При задълбочаващата се световна икономическа криза, ще бъде подвиг да изкарат целия си мандат.
В условия на криза, имаме нужда от управление на лява партия, каквато липсва в парламента. Ако обаче БСП се разцепи и се създаде лява партия, дните на Борисов са преброени.

Работил съм 14 години в две медии и категорично твърдя, че 90% от бългаорските медии са собственост или свързани с бивши ДС кадри. Които винаги са работили лично в свой икономически интерес и в интерес на стогодишната червива пача. Борисов и ГЕРБ ще спечелят втори мандат а БСП ще запада стремглаво поради отрицателния прираст на страната - 70% от нейните поддръжници са над 61 години. Факт.
цитирай
8. zaw12929 - За Ламбо- той си е много по вече от ...
02.11.2011 07:21
За Ламбо- той си е много по вече от Рейгън! Ако ние българите не се уважаваме, защо другите да го правят?! Но това е поредното доказателство защо нямаме нобелов лауреат- от завистта , злобата, надменността... тревожете се за здравето си, покосявно от тези излишни, но зли мисли.
цитирай
9. josarian - zaw12929, отличник в измамите, манипулациите и дезинформациите винаги е била стогодишната червива пача!
02.11.2011 07:21
zaw12929 написа:
yotovava написа:
Чудесен анализ.
Колкото до Ламбо и Калфин..

Валя


ОПАСНО ДЪНО С РЕЗУЛТАТИ ПОЧТИ ДО герб, КОЙТО СИ СЛУЖИ С ИЗМАМИ... И СЛЕДВА ОСПОРВАНЕ ПО СЪДЕБЕН РЕД НАЛИЧИЕТО НА НЕПРЕДИЗВИКАНА ОМРАЗА Е ГРЯХ! СЪСТАРЯВА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО- БОГ ЗНАЕ ВСИЧКО. ЗАБАВЯ, ЗА ДА СЕ ПОЯСНИ ЗАЩО И КАК , НО НЕ ЗАБРАВЯ.


Времето на лайнометстването, наложено от комунистите изтича. Така, както се стопява поради отрицателния прираст и електората на комунистите. Мое мнение и неоспорим факт!
А Ламбо, ах Ламбо,ох Ламбо!?! Ламбо за пореден път, което не му прави чест, полегна на червената олигархия и на хайверената левица - и изяде налисесещашкакво?
цитирай
10. josarian - zaw12929, няма такова неща - БСП е пряк наследник на мъчители и убийци на българи, поради този факт тя няма никакво бъдеще докато не се извини за престъп
02.11.2011 07:27
zaw12929 написа:
josarian написа:
всяване на страх и ужас у собствения електорат, апокалиптични предвиждания зя опонента, прехвърляне на всимки смъртни грехове от болната върху здравата глава и т.н. Това са стари и изпитани похвати на червивата пача. Но вече малцина и вярват:)

Нека минат касиранията и нека уважаваме всяко мнение...без да слагаме неприемливи определения и при това неграмотно написани. Това не е измислица- проверете си написаното
Интернет е място за нови, толерантни отношения, а не пачи и простотии- Край на внушенията с престъпни определения.

Ако като неграмотник визираш себе си - сагласен съм, да, така е.
цитирай
11. josarian - ЗА ДА НЯМА ДВЕ МНЕНИЯ ЗА МОЕТО ОТНОШЕНИЕ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ СПРЯМО КОМУНИСТИТЕ:
02.11.2011 07:53
ТОВА МОЕ ОТНОШЕНИЕ И ТОЧНИТЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯ, КОИТО НЕСЛУЧАЙНО ИЗПОЛЗВАМ СПРЯМО ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ПРОВАЛЕНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИДЕИ СА В ОТГОВОР НА МНОГОБРОЙНИТЕ, МАНИПУЛАТИВНИ, ДЕЗИНФОРМИРАЩИ И ДЕМАГОГСКИ МНЕНИЯ И ПИСАНИЯ НА БИВШИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ, БИВШИ ЗКПЧ-та, БИВШИ ГЛАВНИ РЕДАКТОРИ, БИВШИ СЛУЖИТЕЛИ НА ДС И НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ И РЕДОВИ ВОЕННИ, КАКТО И НА НАЙ-ОБИКНОВЕНИ РЕДОВИ КОМУНИСТИ! СЪЩО ПОВОД ЗА ТОВА МОЕ КРАЙНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯХ И ТЯХНАТА ПАРТИЯ Е ПОСТОЯННО ОТПРАВЯНИТЕ ОБВИНЕНИЯ ВЪВ ФАШИЗЪМ, МУТРАДЖИЙСТВО И НАСИЛИЕ ОТ СТРАНА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ СИВИ ШЛИФЕРИ, КАЛЪФИ И ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ КЪМ НЕСПОДЕЛЯЩИ ТЪПИТЕ ИМ, ПРОВАЛЕНИ ИДЕИ, КАКТО И ТЯХНОТО НЕПРЕКЪСНАТО ПРОПОВЯДВАНЕ НА ОМРАЗА И НЕНАВИСТ КЪМ ЦЕННОСТИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, СЪПЪТСТВАНО ОТ ВЪЗХВАЛЯВАНЕ И ВЕЛИЧАЕНЕ НА ОТВРАТИТЕЛНИ ТИРАНИ-НАСИЛНИЦИ ОТ ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ БОРЦИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД! ТАКА ЧЕ, КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА МЕ ЧЕТЕ И ОПОНИРА, КОЙТО НЕ - ДА СИ ТРАЕ. КОМЕНТАРИ НЕ ТРИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И АНОНИМНИ.
цитирай
12. vmir - Чичко Ламбо няма как да стане Рейгън поне затова, че десетилетия наред представяше
02.11.2011 08:05
враговете на държавата и терористите като романтични мили душички, докато Рейгън заради държавата си играеше ролята на лошия. Рейгън въздигна държавата си, чичко Ламбо прие да играе ключова роля в ликвидацията й, слава Богу, че не му се отдаде.
цитирай
13. josarian - Помня, навремето, когато избраха Рейгън за президент на САЩ нашите червени чукундури
02.11.2011 08:12
как ни проглушаваха ушите - бил третокласен актьор, некадърник, шут, палячо... Само дето Рейгън остана в историята като човека сринал комунизма и империята на Злото. А същите тези червени мушмороци в момента пишат анонимни коментари и лайнометстват по адрес на демокрацията, САЩ и ЕС. Направо не можеш да ги надговориш, така старателно плюят и храчат.
цитирай
14. vmir - 13. josarian,
02.11.2011 08:39
josarian написа:
как ни проглушаваха ушите - бил третокласен актьор, некадърник, шут, палячо... Само дето Рейгън остана в историята като човека сринал комунизма и империята на Злото. А същите тези червени мушмороци в момента пишат анонимни коментари и лайнометстват по адрес на демокрацията, САЩ и ЕС. Направо не можеш да ги надговориш, така старателно плюят и храчат.


Идеологията им е онсована на плюене и омраза. Рейгън остава в историята като третостепенния актьор, победил империята на злото, а чичко Ламбо - първостепенния актьор, реанимирал империята на злото.
цитирай
15. josarian - Да, това твое определение е наистина хит:)
02.11.2011 09:05
Жалко за актьора и преподавателя, горко на "политика" Данаилов!
цитирай
16. анонимен - Точно щях да те похваля за разсъж...
02.11.2011 09:35
Точно щях да те похваля за разсъжденията ти и чета, че САЩ били световна демокрация. Ако ти твърдиш това със чисто убеждение значи си много повърхностен човек.
цитирай
17. josarian - Ти бил ли си някога в Щатите?
02.11.2011 09:49
Или така, на при виста? Ако желаеш дай алтернатива на демократична държава? Швейц да речем?
цитирай
18. tomcat2 - Рейгън съсвем не е треторазряден ...
02.11.2011 10:21
Рейгън съсвем не е треторазряден актьор играеше президент два мандата!
цитирай
19. josarian - Да. Успешно при това.
02.11.2011 10:28
Затова професионалните генерални секретари на Компартиите хвърлиха пешкирите по време на втория мандат:)
цитирай
20. penchoan - как ни проглушаваха ушите - бил т...
02.11.2011 15:41
josarian написа:
как ни проглушаваха ушите - бил третокласен актьор, некадърник, шут, палячо... Само дето Рейгън остана в историята като човека сринал комунизма и империята на Злото. А същите тези червени мушмороци в момента пишат анонимни коментари и лайнометстват по адрес на демокрацията, САЩ и ЕС. Направо не можеш да ги надговориш, така старателно плюят и храчат.


Благодарение на Рейгън "империята на злото" се премести от СССР в Америка. САЩ сега са световен жандарм и най-голяма заплаха за световния мир.
цитирай
21. josarian - Мен от Щатите не ме е страх, теб страх ли те е? ОТ какво те е страх - ще те вдигнат от постелята с ръце на тила или ще те гръмнат както си спиш?
02.11.2011 16:02
Това са похвати на комунистите и техните убийци по принцип - да трепят невинен народ. И тия определения "световен жандарм" са отпреди 25 години, днес звучат направо като скелити в гардероба. Това също е изпитан метод на комунистите - когато искат да отклонят внимание от собствената си немощ, престъпления и некадърност, вадят скелетите от гардероба. А в същото време разни миротворци като колонела Кадафи бомбардират народа си вместо сутрешно физарядка. Друг е въпроса, че трябва да попренаредят американците кочинката си. Но кой ли няма проблеми у дома?
цитирай
22. vencivaleri1951 - Льотчик ,Рейгън няма главна роля, Ламбо не съм го гледал в епизодична,
02.11.2011 22:06
но е вярно че в хобито си /политиката/ Рейгън постигна всичко което е възможно. Може да се каже, че макар и временно той бе единствения властелин на света.
След него обаче янките затъват постепенно, а в последните години и не толкова постепенно. Кадафи миже би изперка през последното десетилетие, но факт е летецо,че при него от бедна и изостанала страна Либия стана най богатата африканска държава. Населението и имаше такива бонуси за които много държави си мечтаят. През цялото му диктаторство толкова смърт не е имало колкото от пролет насам. Аз си мисля че кръвопролитията предстоят тепърва.
цитирай
23. josarian - vencivaleri1951, с риска да се повторя ще ти припомня, Шикългрубер и Мусолини също направиха много за държавите си?
04.11.2011 08:16
Това не може да се отрече, нали? Което неги оправдава пред историята. Кадафи построи много, но 40 години управляваше с кръв - реална кръв.
А Рейгън си е Рейгън, Данилов - Данаилов. Не биваше Ламбо да поляга за пореден път на тая шайка от самозабравили се червени олигарси и алчни кьосета. Не биваше да бълва техните ужасии и апокалипсиси по време на кампанията, това го принизи и му донесе само негативи. Факт.
цитирай
24. lambo - защото сред слепите едноокият е цар.
08.11.2011 12:31
Разбира се, че това е основната причина за победата на ГЕРБ

Но ... дали БСП и ДПС не изчакват предстоящите икономически трудности да ги обере ГЕРБ и тогава ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3636633
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930