Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2011 08:30 - Пази Боже от византийски номера
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След нас сега и западняците им сърбат попарата

Д-р Божидар Димитров

Драмата с кризата в Гърция направи актуални всички поговорки за византийските номера. Като понятие те се раждат още в средните векове вследствие на постоянните измами, коварни хитрости, безскрупулни нарушения на договори и т.н., вършени от страна на управляващите елити на Източната Римска империя, наричана още Византия по първоначалното име на столицата й Константинопол - гръцкото градче Византион. Съвършено неоснователно тези качества на елита се прехвърлят на целия гръцки народ, който заема западните краища на империята, с които най-вече контактуват българите, а и останалите европейци.
Ето примери за нарушаване на договорни отношения с България. През 705 г. в знак на благодарност към кан Тервел император Юстиниан му подарява Южното Черноморие. При отлични взаимоотношения между двете държави три години по-късно Юстиниан прави десант в Анхиало (Поморие) с цел да си върне областта. Кан Тервел го разбива, но
първата сигнална лампичка светва
за българския политически елит.
Тежки нарушения на договори има и в 759 и 776, и 777 г. През 813 г. при мирни преговори под стените на Константинопол византийците правят опит със скрити стрелци да убият кан Крум. През 893 г. нарушавайки едностранно търговски договор преместват тържището за българските стоки от столицата Константинопол в провинциален град. Измамите продължават и във времената на Втората българска държава. Най-фрапиращото нарушение е нахлуването на император Теодор Комнин през 1230 г. в България, с която току-що е подписал съюзен договор. Цар Иван Асен II, както е известно, е набучил договора на копие и така е предизвикал гняв и ярост всред армията си.
Тук е необходимо да се заяви, че по същия начин се отнасят византийците и с държавите в Средна и Западна Европа. Кръстоносците, преминаващи през византийските земи на път за Божи гроб, се оплакват от ежедневни измами на византийските началници на крепости и области, а и на самите императори, често водещи до гибел на отделни отряди, а и цели армии. При възможност византийците се стремят дори да елиминират физически отделни кръстоносни водачи. Твърди се, че с огледала, концентриращи слънчеви лъчи, са успели да ослепят Енрико Дандоло, водач на Четвъртия кръстоносен поход.
Имащи си отрано "едно наум" при политически и икономически контакти с Византия, българските политици през средните векове
не са допускали общо взето да "се минат"
На Мадарския конник кан Тервел пише: "На императора не повярваха вуйчо ми в Кисинийските полета" (кан Кубер, б.а.). В 1346 г. цар Иван Александър отказал да даде пари за възстановяване на византийския флот на император Кантакузии и дори го напсувал.
Защо са въртели тези номера византийските държавници? Присъщи ли са тези качества въобще на гърците? Не, разбира се. Просто държавната доктрина на Византия заявява, че това е единствената законна държава на планетата земя. Това разбиране идва от факта, че Византия е държава не на определен народ, а на християнството. И тъй като Божието царство и небето е едно, то и проекцията му на земята може да бъде само една - Византия. Тази държава не признава други държави, не е признала и нас в 681 г. Само сключва договори за мир с непреодолими фактори при нужда, но това се смята за временно нарушение на Божествения ред.
При такава държавна концепция е ясно защо т.нар. византийски номера не се смятат от византийския елит за нарушения на общочовешкия морал, а за нормални действия за възстановяване на установения от Бога ред.
Оставило ли е всичко това следи сред гръцкия народ днес? Боя се, поне при някои хора - да. В разговор с добре образован бизнесмен преди няколко дни го попитах: "Всъщност какво искате - Европа да поддържа високия си жизнен стандарт и занапред без срещу това да стои адекватно работа и обем производство?" Той ми отговори: "Да, тя ни е задължена. Ние й дадохме демокрацията, изкуството, християнството". В интерес на истината и това е вярно. Но ще е съгласен ли германският работник да се напъва, за да храни и гръцкия?
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-11-05&article=387828 


Тагове:   криза,   гърция,   Папандреу,


Гласувай:
4



1. yotovava - Не вярвам гърците да се стреснат, ще се опитват до последно да клинчат,
05.11.2011 08:58
а когато корабът започне да потъва, ще просят по улиците на съседите си.
цитирай
2. josarian - Здравей Йотова, знаем, че кой каквото си направи никой друг не може да му направи.
05.11.2011 10:37
Сега гърците ще си сърбат попарата дълги години:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625349
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031