Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 09:06 - Наводнен морал
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато България стене под снега и придошлите води, Станишев нахока правителството, а Първанов и подопечните му трубадури забравиха благотворителните песни
България отново скърби. Смъртоносно наводнение заля с. Бисер. Загинаха 4 души. Други четирима загинаха в селата Иваново, Харманлийско и Бориславци, община Маджарово. Невиждани преспи и заледявания блокираха цялата страна. Затворени са пътища, граници, проходи. Много улици в селищата са непроходими. В Русенско и Силистренско виелицата скри шосетата.
Гражданска защита, МВР, армията, Червеният кръст и доброволци се притекоха на помощ на пострадалите.

Вертолети и бронетранспортьори започнаха евакуация на хората. На място отидоха премиерът Борисов, министри, офицери, ръководители на ведомства. Там е и еврокомисар Кристалина Георгиева. Опитват се да бъдат полезни с каквото могат. Хора от страната започнаха да събират храни, дрехи и пари за пострадалите. Медиите също се опитват да помагат в този труден за страната момент. ГЕРБ обяви, че ще отдели 1 млн. лева от държавната субсидия за партията за хората в беда.

Точно в този момент думата взе лидерът на БСП Сергей Станишев. Видите ли, закриването на Министерството на извънредните ситуации било голяма грешка, рече важно той. Ако то бе още живо и го управляваше Емел Етем, ехе... Сега се действало пожарно и топката се прехвърляла между институциите. Станишев прави и извода, че ситуацията в село Бисер била „тежка диагноза за състоянието на държавата”. Като водач на опозиционна партия Станишев е длъжен да критикува правителството по презумпция. Но дори в тази си роля е длъжен да се съобразява с някои факти. А те в момента сочат бедстващи българи, опасност за десетки селища, тежка обстановка. В такъв момент, ако не можеш или не искаш да помогнеш – поне не пречи. Сигурно действията и организацията на спасителните операции не са перфектни.

Със сигурност може да се желае повече. Но в момента най-важното е българите да разберат, че не са сами в бедата, че институциите са до тях, че могат да разчитат един на друг. Държавата е най-силна, когато се справя в критични моменти.
След седмица, две, три Станишев и другите лидери от опозицията ще имат възможност да разгърнат своите критики, ирония и забележки към управляващите. Възможно е някои от тях дори да са справедливи. Но не сега! И понеже Станишев заговори за „диагноза на държавата”, налага се да припомним някои случки от шарената биография на неговото правителство. Емел Етем или Каката, както я представи веднъж в Русе Доган, оглавяваше Министерството на извънредните ситуации. По време на управлението на тройната коалиция се случиха няколко наводнения. Само в Цар Калоян загинаха 8 души, при това посред лято, от скъсана язовирна стена. Разследванията тогава не дадоха никакъв резултат, нито посочиха виновни. Похарчени бяха милиони, но хората така и не получиха обещаното.

По времето на Станишев обръч от фирми на ДПС източи 600 млн. лв от Държавния резерв Заяви го бившият шеф на резерва ген. Димитър Димитров. Да сте чули някой да е пострадал?

Самата Етем толкова си повярва, че в един момент военният министър Николай Цонев бе принуден да я произведе в чин майор от мобилизационния резерв. Да й козируват на Каката. Само през 2005 г. в страната имаше четири големи наводнения. 20 души загинаха. Над 1500 къщи станаха необитаеми, а над 2 млн. българи пострадаха. Правителството тогава обеща нови къщи. После се отметна и купи фургони от Турция на цени, които биха стреснали и страните с най-висок стандарт. През 2007 г. драмите се повториха, някои от тях в същите селища. Отново кънтяха празни обещания, а сълзите на хората така си и останаха неизтрити...

В същото време през фонда за бедствия се превъртяха стотици милиони левове, които заради неясните процедури и пропуски в закона отидоха в близки до ДПС общини, които дори не бяха сред най-пострадалите. За четири години - 400 млн. лв., дирите на които и до днес се губят. Сметната палата неведнъж посочи неспазени процедури и съмнителни обществени поръчки, но
отговорността оттече заедно с мътните потоци на придошлите води Няма да се спирам на случаите, когато тук потъваха селища и домове, а ресорният министър бе на воаяжи в чужбина.

Този модел ли иска да върне Станишев?

Да, проблемите с язовирите, дигите, речните корита, самите реки са много. Но те са от години. Водните пространства бяха заграбвани и преминаваха от ръце в ръце според поредните управляващи. Нито едно от предишните правителства не е направило регистър на язовирите и водните площи. Сегашното до момента също и всички понасяме последствията. Но да се отправят упреци в момент, когато държавата е на нокти от незапомнена зима от десетилетия, е, меко казано, невъзпитано.
По същия начин Георги Първанов още на следващия ден, след като напусна президентството, обяви, че Бойко Борисов бил „идеолог на насилието” и че такова насилие не е имало през цялата българска история.

Сякаш именно Станишев и Първанов е имал предвид Ярослав Хашек, когато е писал „Безкрайни лъжи”: „След хубава вечеря на човек му се развързва езикът и започва да приказва, каквото му дойде на ум. Главното в такива случаи е да не се отклонява от темата”. Това правило обаче за тях не важи. Уж са загрижени за страната и българите, а всъщност темата, която ги вълнува, е властта. Първанов иска да свали Борисов и да му седне на стола. Станишев и той иска Борисов и ГЕРБ да освободят терена за него и БСП. Първанов обаче има намерение да отстрани и другаря Станишев в БСП. Но пък Станишев е председател и на ПЕС и не смята да се предава без бой. Въобще голяма борба ще падне.

Апропо, защо Първанов не извади от сметките на „Българската Коледа” стотина хиляди лева за децата от пострадалите райони? Къде са и трубадурите, които охотно заставаха пред микрофоните в Народния театър в чест на благотворителността. Спомням си, че още същата вечер след катастрофалното земетресение в Хаити Джордж Клуни и Брад Пит бяха на мястото на трагедията. Там бе и Шон Пен, който бе обявен и за посланик на Хаити.

В село Бисер не видяхме нито една наша звезда да помага с каквото може. Една палатка да бе оборудвана от фолк или поп дивите – пак щеше да е от полза. Или да раздаваха чай и супа на бедстващите. Направи добро, преди да са те помолили, се казва в Светото писание. Благотворителността има смисъл, когато е навреме и не се натрапва. „Голям подвиг е да вършиш това, което трябва, а не това, което искаш”, учи Сенека. Но пък какъв авторитет е Сенека, щом не е преподавал в АОНСУ...

Огнян Стефанов 
http://frognews.bg/news_42659/Navodnen_moral/



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625480
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031