Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 09:49 - Трактора вземал бизнесмени за заложници
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1428 Коментари: 0 Гласове:
0



Алексей Петров-Трактора вземал бизнесмени за заложници, за да изнудва техните сътрудници да прехвърлят акции и автомобили на близки до негови фирми. За такъв случай разказа вчера Велизар Велизаров – основен свидетел по делото „Октопод”.

Той даде показания пред Софийския градски съд, по време на които си припомни случка от 25 ноември 1998 г. Тогава бил повикан от Трактора в комплекса „Златния телец” в столицата. Велизар тръгнал от плевенския град Левски и взел със себе си сътрудника си Пламен Георгиев. Двамата отишли на уреченото място, където около десетина здрави момчета ги пресрещнали и ги настанили в две различни бунгала.

„Чаках около два часа. През това време в помещенията влизаха и излизаха различни хора, като демонстрираха, че са тежко въоръжени. Накрая дойде и самият Алексей Петров, който седна при мен и ми обясни, че трябва да му прехвърля колата си. По-късно разбрах, че тя е била гарант по някаква сделка. Автомобила обаче така и не го видях повече”, обясни Велизаров пред магистратите.

„Селяндур, боклук, ще ти счупя главата, ще те размажа”, заявил Трактора на Велизар и отново го приканил да му прехвърли поръчковия си „Мерцедес Е500”, който бил на стойност 70 хил. германски марки. Освен това трябвало да прехвърли и всичките си акции, които притежавал във фирма, занимаваща се с търговия.


Бях уплашен за живота си, действах под натиск обясни Велизаров.


След като отправил заплахите, Алексей Петров му казал, че сътрудникът му Пламен Георгиев остава като залог, докато той докара автомобила си от град Левски. „Тръгнахме с негова кола, шофьор и двама въоръжени мъже. Преди това бях обяснил на Петров, че автомобилът не е на мое име и нямам данните от талона на колата. Той обаче ме успокои, че това не е проблем. След като взехме автомобила, минахме през Плевен, където мъжете ме закараха при шефа на звеното за борба с организираната престъпност в града Стилян Петров. Той лично попълни документите”, обясни още Велизаров.

„С Пламен се чухме по телефона и той ми обясни по-бързо да си идвам и да подписвам документите, че си е… мамата”, разказа още бизнесменът. След като прехвърлил колата на фирма, близка до Петров, Пламен Георгиев бил освободен. Вчера разследващите обявиха още, че по това време е ставало прелицензирането на „Левски Спартак” в застрахователното дружество „Лев Инс”. Законът обаче изисквал зад тези структури да не седят съмнителни бизнесмени и капитали и именно заради това Петров е търсел подобни форми на финансиране.

.

Обезпокоително е, че изчезват материали по делото



Обезпокоително е, че от кориците на делото изчезнаха материали. Това заяви вчера наблюдаващият прокурор Светлозар Костов. По думите му в случая това не било фатално за хода на делото, тъй като става дума за 1-2 страници от протоколи за разпит на свидетели. „Имаме копия от тях и ще ги приложим, когато това стане необходимо. Изчезването на документите няма да е фатално за съдебното следствие. Все пак би трябвало да се направи проверка за начина, по който листовете са изчезнали от папките, и отговорност трябва да се търси от администрацията”, уточни обвинителят.

.

Ритал жертвите си в слабините


Трактора е налагал свидетели и ги е ритал в слабините, стана ясно още на вчерашното заседание на съда. Велизаров посочи, че в един от случаите, в които отишъл в София по нареждане на Трактора, Алексей Петров му разпоредил да отиде в къщата на Георги Цветанов, да вземе колекцията му от картини и да я занесе в офиса му в „Златния телец”. „Изпълнявах всички нареждания, защото тайно се надявах, че Петров ще ми върне акциите и всичко, което ми взе. Това обаче не се случи”, каза свидетелят. При друга от срещите им пък Трактора тръгнал да бие Велизаров. Той успял да избяга, но Петров стоварил гнева си върху Пламен Георгиев, като го ритнал в слабините. Малко по-късно Велизаров разбрал, че Цветанов се е прибрал, след като няколко дни е бил в неизвестност. „Заварих го в тежко положение. Бяха го били, едва говореше. Лежеше на дивана уплашен. Едва успя само да ми каже, че Алексей го е бил”, разказа свидетелят и допълни, че тогава пуснал няколко последователни жалби и в полицията, и в прокуратурата, както и в тогавашната Национална служба „Полиция” и в ЦСБОП. В отговор на жалбите Велизаров се „сдобил” с обвинение. „На следващия ден прокурорката даде интервю, в което каза, че съм я заплашвал с Алексей Петров. Реакцията беше една - като започнахме да се жалим, ни образуваха дела”, каза той. Свидетелят разказа също, че при една от срещите в „Златния телец” друг от подсъдимите по делото – Кирил Топалов, го заплашил, че ще му отреже с бръснарско ножче пръстите, барабар със златните пръстени.


Бивш антимафиот помагал на Октопода


Велизаров обяви също, че по пътя за Левски, където трябвало да предаде на хората на Трактора автомобила си, спрели в Плевен. Там ги посрещнал тогавашният шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност в града - Стилиян Петров. Изненадващо за Велизаров той написал на бележка номерата на рамата и на двигателя на автомобила, както са според регистрите на полицията, и ги предал на бабаитите. „Бях учуден и затова попитах: „Г-н Петров, знаете ли, че участвате в рекет?”, разказа Велизаров. Стилиян Петров пък му отговорил: „Това ми каза да направя Алексей Петров”, разкри свидетелят пред магистратите. „Нещата не приключиха дотук. Наредиха ни да не се чуваме помежду си и с Георги Цветанов, както и всеки ден да се явяваме в София”, допълни още Велизаров. (Монитор) 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3637025
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930