Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2013 11:31 - БЕЛОМОРКАНАЛ - ГОРДОСТТА НА СТАЛИН И СОЦИАЛИЗМА
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1478 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 03.08.2013 11:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доброволни" строители на Беломорканал... На 2 август се навършиха 80 години от строителството на Беломорско-Балтийския канал, известен като Беломорканал в Русия. Решението за грандиозния проект е лично на Сталин, който казвал, че няма невъвзможни неща.
Просто трябва да владееш „изкуството да говориш с масите”. Така заявил той в своята реч през 1931 година, когато обявил началото на проекта. На „стройката” (не я бъркайте с перестройката) веднага били изпратени 120 000 лагеристи и затворници, повечето от които партийни членове. Само за две години те изкопали канал, какъвто по изчисленията на световни учени, не е било възможно и по силите на хора с кирки и лопати без специална техника. Сталин се смеел и казвал, че западните учени ще проумеят техниките на социализма, но им трябва време. 21 милиона кубически метра пръст са изкопали „строителите” на ръка, което може да се сравни единствено с труда по строежа на египетските пирамиди – взети всички заедно.

В специалната книга, написана за героичното строителство има твърдения, които днес звучат направо фантастично. Например в нея е записано, че някои от строителите се жалвали на Сталин с писма, че не им създавали достатъчно работа и се налагало да бездействат. Това, разбира се ги обиждало и си търсели допълнителни занимания, работейки нощем. Други пък молели да се увеличат нормите, за да могат да съкратят сроковете за строителство и да докажат, че са истински патриоти.

Първоначално Сталин издал заповед, като се построи канала, всички строители да получат право да се заселят в селища край бреговете. Дори заявил, че ще разреши да извикат и семействата си там. По-късно обаче променил решението си и издал втора заповед - да бъдат разстреляни, а по-яките да бъдат прехвърлени на друг национален строеж - Волго-Балтийския канал. Така бащата на народите решил кадровия проблем с ненужните в момента хора.

image

Най-известните руски папироси били кръстени на Беломорканал

 

В книгата за Беломорканал пише още, че по онова време съветските хора успели да „разбият повсеместната съпротива на враговете на социализма, а партията водела страната и народа напред и все напред”. „Днес трябва да се построи повече от вчера, а утре – повече от днес”, писал лично Максим Горки за „новото чудо на социализма”.

Тук има толкова работа, че цялото ни население от 160 млн души няма да ни стигне, шегувал се Сталин.  

До 1961 година каналът се казвал Сталин.

Дължината на канала е 221 км. Има 19 шлюза. И до момента учените не могат да проумеят как подобно съоръжение може да се изкопае само за две години.

Участниците в строителстовто били наричани официално каналоармеец или съкратено з/к, от което всъщност се родила популярната дума зек – затворник, лагерник, използвана по-късно от много автори, но най-вече от Александър Солжиницин.

Само за няколко месеца бил преместен целия релсов път за Мурманск, който пречел на работата.

През първите месеци на строителството загинали 1438 затворника, което се изчислявало на 2,2 процента от всичките участници. Нищо работа. В края на годината загинали още 2010 души. Преди да бъде пуснат в експлоатация загинали още 8870 затворници – цели 10,5 процента.За дисциплината отговарял лично любимецът на Сталин – нарком Хенрих Ягода. Негов пръв помощник бил Николай Френкел, който е автор на теорията за безплатния труд на затворниците и лагерниците, който трябва да създаде основите на социализма. (По-късно по заповед на Сталин Ягода е ликвидирен като предател.)

Ето така се наливаха основите, пише в онези годиин Максим Горки, възхитен от рекордните срокове, за които е построено хидросъоръжението.

 

image

Питате се, защо ви припомняме тази "величава стройка на социализма"? Първо, защото по време на строителството на въпросния канал загиват над 80 българи - по неофициални данни. И второ, за да не забравяме "как се наливаха основите"... Не че на Бузлуджа някой се интересува от такива дребни подробности, но все пак.

Някои неща наистина трябва да се помнят, за да не се повтарят.

 

Фрог нюз
http://frognews.bg/news_57343/Belomorkanal_%E2%80%93_gordostta_na_Stalin_i_sotsializma/




Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626768
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031