Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2013 21:31 - Възможен ли е комунизъм с човешко лице
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1888 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 23.08.2013 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От Владимир Левчев image
По времето, когато Дубчек заговори за "социализъм с човешко лице" в Чехословакия, под "социализъм" в нашите страни се разбираше това, което сега наричаме комунизъм. Тоталитарната система ръководена от комунистическите партии в Източна Европа и Съветския съюз наричаше себе си социалистическа. Независимо дали го наричаме реален социализъм или развит социализъм, или болшевизъм, или марксизъм, или нещо друго, възможен ли е комунизъм с човешко лице?

Комунистическият манифест е публикуван през 1848 г. в Лондон. От тогава насам светът е преживял множество комунистически революции и множество различни, повече или по-малко репресивни, комунистически режими – от Северна Корея до Куба, от Ангола до Китай, от Югославия до Виетнам и Камбоджа. Разбира се, най-важната комунистическа революция беше болшевишката в Русия през 1917. Октомврийската революция доведе до създаването на Съветския съюз, а след Втората световна война и на цялата Социалистическа система в Източна Европа, включваща и Н. Р. България.

За "човешкото лице" на съветския комунизъм има многобройни свидетелства, но е достатъчно да прочетем само класическата новела "Един ден на Иван Денисович" на Солженицин. Най-малко 20 милиона руснаци и граждани на Съветския съюз са намерили смъртта си по сталинските лагерите в "архипелага" ГУЛаг. Да не говорим за терора на ниво всекидневие, за страха от репресии, за невъзможността да се говори и действа свободно на работното място или на улицата, или дори вкъщи. Да не говорим за пълното информационно затъмнение и невъзможността да се напуска страната. Дори в някои случаи, в Русия – невъзможността да се напуска без разрешение града или селото, където сме закрепостени.


У нас комунистическата власт беше внесена от Червената армия "освободителка", на която са посветени познатите ни десетки внушителни и добре пазени паметници в цялата страна. Комунистическата власт се утвърди у нас с масов терор, убийства, лагери, пълно задушаване на всякаква възможна опозиция още в първите години след преврата. Тя доведе до лишаване на хората от правото им на частна собственост, от правото им на лично мнение по какъвто и да било въпрос, от правото им на човешко достойнство. Тази власт пренаписа историята. Тя затвори границите на страната. Тя инфилтрира цялото общество – от фабриките до университетите, от комсомолска организация до църквата с доносници на Държавна сигурност.

Моралните поражения от комунизма са факт и днес. И днес агенти на бившата Държавна сигурност са на ръководни места във всички сфери на обществото – в политиката, икономиката, медиите, дори образованието.

Българската социалистическа партия (преименуваната след 10 ноември 1989 Българска комунистическа партия) никога не се разграничи от престъпленията на комунизма. Напротив, носталгията по времето на Живков и Димитров, дори по Й.В. Сталин, се толерира напълно в тази партия. Това се видя и от събора на Бузлуджа, и от докарания с автобус гражданин, който подкрепяше правителството на Орешарски с портрет на Сталин миналата седмица в София.

От редовете на същата партия, продължила да управлява де факто България през почти 15 от последните 23 години след падането на Живков, възникна и нашата олигархия, чийто действия за вземане на цялата политическа власт станаха напоследък напълно безпардонни.

Но защо през тези 165 години от публикуването на Комунистическия манифест до днес така и не се появи поне една държава в света, в която комунизмът да е бил наистина с човешко лице?

Защо не е имало поне една комунистическа държава, в която хората са живели наистина свободно, без репресии и затвори, без цензура и манипулации, в която хората сами са избирали правителството си?

Защо не е имало никога комунистическа държава, в която стандартът на живот на обикновения човек е бил близък до този в западните демокрации?

Кой привърженик на комунизма може да отговори на тези въпроси?

И днес в посткомунистическа Русия и в неокомунистически Китай ножицата между най-богатите и най-бедните е много по-голяма отколкото в която и да е Западна демокрация...

Един от последните опити на вярващи комунисти-реформатори да създадат свободно и справедливо комунистическо общество, както те го наричаха "социализъм с човешко лице", беше Пражката пролет от 1968 година.

Демократизацията на комунистическа Чехословакия започва още преди това, но от началото на 1968 година, с избирането на Александър Дубчек за първи секретар на партията и Лудвиг Слобода за президент, в страната се премахва цензурата, създават се нови вестници и независими сдружения, тръгва се към пазарни реформи, поставят се под парламентарен контрол репресивните органи, води се обществена дискусия по всички въпроси...

Но това се приема с възмущение в Москва. На 21 август 1968 година армиите на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия и слагат край на опита да се създаде там "социализъм с човешко лице".

В превземането на Чехословакия, наричано от комунистическата пропаганда "братска помощ", участват 600 хиляди войници, 6 300 танка и 800 самолета. И България участва в окупацията на "братската страна" с около две хиляди войника – два мотострелкови полка от Елхово и Харманли.

Пражката пролет беше бързо задушена с военна сила.

Чехословашката трагедия зловещо отекна в цяла Източна Европа. Задушена беше наивната надежда на мнозина, че десталинизацията извършена от Хрушчов е сложила началото на по-нататъшна демократизация на комунистическата система. Започна мрачната Брежнева ера на застой и бавно гниене на системата – и в Съветския съюз и в целия подчинен на Москва Социалистически лагер.

Макар и времето да е различно сега, макар и да се надявам, че мащабите този път са различни, подобно разочарование преживяхме в България и през тази година. С назначаването на правителството "Орешарски" бяха помрачени надеждите ни, че след присъединяването към Европейския съюз България е станала нормална демократична държава. Дано историята да не се повтаря!

От Владимир Левчев
http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/08/21/2126891_vuzmojen_li_e_komunizum_s_choveshko_lice/



Гласувай:
6



1. socialismus - От свое име
24.08.2013 12:33
Смятам нехуманно навлизането на български войски в Чехословакия през 1968 г.
Смятам за оскърбително отношението на Вл. Левчев към социалистическата идея.
цитирай
2. kmetova - Годините са повече
24.08.2013 12:34
"От редовете на същата партия, продължила да управлява де факто България през почти 15 от последните 23 години след падането на Живков, възникна и нашата олигархия, чийто действия за вземане на цялата политическа власт станаха напоследък напълно безпардонни"
Тук има някаква грешка при броенето на годините. Към 15 трябва да прибавим още 3.5 години, управление на ГЕРБ начело с най-възторжения фен на Тодор Живков и "неговите постижения" Бойко Борисов, който сам каза, че ще бъде много горд, ако постигне дори и една стотна от това , което е построил неговия патрон. Така, че годините са 18.5
цитирай
3. vencivaleri1951 - Здравей!
24.08.2013 12:55
Защо не анализилаш и причините за възникване на революциите?
Октовмрийската например: Каква е ситуацията в русия тогава. Абсолютна монархия, с неспособен и недеспособен монарх. Властта е отначало в ръцете наединнадървен и вечно пиян поп/Разпутин/ Той решава дали Русия да влезе във войната, а след това е на път и да я извади от същата. Затова и го убиват не без съдействието и на англичаните. След това идва Керенски. Също лош вариант. Армията на самотек, немците завзимат Украйна. Чак след това идват болшевиките които на практика са шепа хора. Няма я и пролетарската класа на практика. Тоест нищо общо с Маркс. Факт е че без болшевиките Русия щеше да бъде разпалчетосана. Прави се СССР и губят Прибалтика. Впрочем през 20те Прибалтийските републики за пръв път стават суверенни за около 12 години.

Куба: Под диктатурата на Батиста. Де факто туристическия биднес продаден на "Коза Ностра". Корупция , престъпност и диктатура. Какъв шанс биха имали Кастро и съподвижниците му без подкрепа на хората на Куба?
Соц системата възниква след ВСВ, която пък възниква първо зарад противоречие в самия капиталистически свят-териториални претенции, преразпределение на колонии и проче. Ако Япония не беше ударила Китай нямаше да има и армията на Мао. Така , че соц системата идва след провали на кап системата. Не мисли, че мачът е свършил.

Сега за Чехословакия: Съгласен съм че имаше силово закрепване на строя там. Но през 60те не се бунтуваха само в ЧССР . Преди тях студентски бунтове имаше в Париж. Бяха падстреляни студенти . Защо не се говори за това също.
А социализъм с човешко лице има-Скандинавските страни, Н Зеландия, Австралия, Канада...
цитирай
4. josarian - vencivaleri1951, колкото да анализирам причините за възникване на революциите,
25.08.2013 13:37
толковоа повече намирам аналогии в моментното състояние, в което едни умни и интелигентни хора са на жълтите павета а прогнилата и корумпирана до отвращение червена хунта се държи за властта като удавник за сламка, опитвайки се за сетен път да ни спасява чрез "мъртвата" си хватка..
За Чехословакия пък колкото и да говорим, все ще стигнем до убийствата от страна на Българската Народна Армия и Червената Армия.
Относно студентските бунтове в Париж '68, мога да добавя само, че това се случваше в омразния за вас Западен свят, където според вас е "нормално" полицията да трепе и бие. Но за това че комунистическите армии мачкаха с танкове хората по улиците, за това че искаха да живеят като нормални хора ни дума, нали? Поне едно "извинявайте, хора, сгрешихме"!? Но, няма такова нещо - комунистите вина не признават, те приемат вината само с мезета и кюфтета. Както се казва - Партията е права, когато съгреши дори:)
Така, че каквото и да анализираме, все ще стигнем до извода, че комунистическите партии са престъпни терористични организации, които са избили над 40 милиона невиини хора по света - само затова, чене споделят тъпите им идеи и искат да живеят нормално.
А комунизъм с човешко лице няма и неможе да има. Нито пък социализъм в у нас тези две понятия са неразривно свързани. За страните които говориш мога да кажа само едно - там никога не е имало такива нагли и отвратителни комунисто-социалисти като тези, дето обърнаха половината свят с краката нагоре. Затова живеят и ще живеят добре. А червените бабички и дедки у нас ще има да си чакат кебапчетата по 10 стотинки и увеличението на пенсиите до второ пришествие. Или поне докато червените им вождове се натъпчат с толкова милиарди, че решат най-накрая да се изнесат от родината и да ни освободят от унищожителното си присъствието. Тогава нещо положително може и да започне да се случва в България :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625783
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031