Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2013 19:26 - "Люляк" на 6 часа
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 3208 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 25.08.2013 19:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

imageБоядисаният в розово паметник отекна като залп на „Аврора“. Розовото послание е силно в замисъла си. Затова то се вплете естествено в протеста, като фокусира вниманието му върху корена на родното ни дередже. Попадението е като „В десетката“ – предаването, което водеше Иво Инджев. Именно той нарече сегашното розово нещо М.О.Ч.А. (мемориал на окупационната червена армия).

Може ли окупацията да е освобождение. Може ли желанието да се отървеш от белезите й да бъде варварство и некрофилия. Разбира се, че може. Може, когато „свободата е робство“. Може, когато „невежеството е сила“. Може, когато „войната е мир“. И най-накрая – може, когато областен управител на София-град е агент на 6-о управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, картотекиран с прозвището „Люляк“.

image„Люлякът ми замириса“.

Отровен аромат излъчва техният люляк. Зловонен. Не се трае вече. За тях е по-важно да не получат протестно писмо от едно посолство. За тях не е важен протестът на собствените им граждани. Спретнаха си „протест“ на зависими от тях хора. Спретнаха си свой протест. Те в момента дописват Оруел с послания, като: „истината е лъжа“, „привидността и лъжата са истина“.

Паметникът бил публична държавна собственост. Изтъпанен насред пъпа на София, той е свидетелство не за друго, а за дългогодишното унижение – включително публично и държавно, на една страна. Страна, станала междувременно член на ЕС и НАТО.

А може би недомлъвките на кмета на София по въпроса биха могли да се впишат в резервите на Реформаторския блок към ГЕРБ.

Пак ще си изчистят нещото. Изчистиха го от композицията „В крак с времето“ и се върнаха в тяхното си време. То им е най-уютно. Само че държат и нас да завлекат в това време за вечни времена. „От векове за векове“.

Какво ли би спряло хиляден протест, „въоръжен“ с кутии розова боя и четки или водни автомати също с розова боя. А може би е време не Станко, а танковете да дойдат. Ако каските и щитовете не се окажат достатъчни.

Сега да си изчистят нещото. Както го изчистиха и от цветовете на националния флаг. Колко символика има в това, че и той „осквернява“ нещото. Явно в близост до него не би го осквернил само, ако е стъпкан в калта. Ако е под гранитните ботуши. Ако е набучен на вирнатия гранитен щик. Където в преносен смисъл все още се намира.

Сега да си изчистят нещото. А докато го чистят, да мислят и за Ян Палах, с чиято памет също се гаврят.

Неизвестният „извършител“ и „престъпник“ наистина стреля в десетката.

Със своя поход до посолствата на Чехия и Словакия, протестът доказа, че е в крак с времето, защото изрази солидарност със свободата и стремежа към национална независимост. Той направи това, което правителство с една от тези партии в състава си няма да направи никога. Извини се.

Мисля, че и занапред е уместно посолствата на Чехия и Словакия да попадат в маршрута на протеста. Думите са излишни. Достатъчно е да звучи музиката на Антонин Дворжак.

А нещото може да бъде озвучено с друга музика. „Back To USSR“ на Бийтълс.

Ако се примирим с „люляковия“ запах под каквато и да е форма, ще заслужим вместо лъв, национален герб да ни е тоалетната конструкция на Давид Черни.
 Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com
www.svobodata.com/page.php





Гласувай:
3



1. tera - Историята не може да се премахне с махането на един паметник, ако това ти е идеята, въпреки че статията не е твоя, а копирана
25.08.2013 20:14
В центъра на Виена, както и в центъра на Будапеща си стоят паметниците на Съветския войн. На никого не пречат, никой не ги осквернява.
Виждала съм ги лично и съм ги снимала. Това е част от историята, както казах и премахването на паметници не заличава историята.
цитирай
2. josarian - Много си плоска и плитка в съжденията си - те са лесносмилаеми за тези, дето ходят на кантрапротеста:)
25.08.2013 20:53
Естествено, че не иде реч само за самия паметник и миналото, което носи със себе си. Ако тази гнъс, която ни натресе Пеевски за шеф на ДАНС, която сега се нарича БСП а по рано - БКП, беше се извинила за свинствата си през годините, ако беше поела по нормалния път на развитие, никой нямаше да крачи сега по жълтите павета и да вика "червени боклуци" и "червени свине". Но понеже наглостта, арогантността и омразата на черевните свине към българския народ е безмерна, в никакъв случай не бива да бъде щадена - истината за престъпното и минало трябва постоянно да бъде вадина на показ. За да знаят поколенията какви "човеколюбци" идат отново да ги спасяват:)
цитирай
3. tera - Иска ти се да съм плоска и плитка, а аз съм само обективна. Това не са съждения, а факти - паметниците са там и всеки може да ги види.
25.08.2013 21:28
Не съм била нито от БКП, нито съм от БСП, не ходя ни на протести, ни на контрапротести.
Самият факт, че веднага обиждаш и коментарът ти е пълен единствено с омраза, говори само за ограниченост и възприятия тип "кон с капаци".
Продължавай да бълваш злоба и омраза, след като това те прави щастлив.
Нищо май не казваш за наглостта и арогантността на Боко Тиквата...
цитирай
4. josarian - Безпорно е, това никой не отрича - паметниците са там и всеки може да ги види.
25.08.2013 22:07
Това, което никой неможе да види там е наглостта, арогантността и безобразието на такива черевни свине като нашите - просто защото ги няма и никога не ги е имало в такива мащтаби като нашите. Там хората живеят нормално и добре, просто защото никога не са имали гадни, крадливи комунисти като нашите:)
цитирай
5. batogo - !!!:)))
26.08.2013 10:39
Поздравления за постинга, Йосариан! А на твоята опонентка ще кажа само, че Хитлер е толкова "освободител" , колкото и Сталин. Диктатор освободител няма, просто защото понятията са взаимоизключващи се. Диктаторите винаги са поробители. Хитлер и фашистка Германия също са история, но никъде няма негови и на армията му паметници, които да увековечават тази история за поколенията...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625321
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031