Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 19:20 - Театърът на сенките /само за умни и интелигентни/
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1677 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 16.02.2014 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 Наблюдавам инвазията на „ЛаФка” в големите градове на родината и един въпрос не ми дава мира. Ще ви го кажа след малко. През миналата седмица в Плевен  десетки дребни търговци на тютюневи изделия протестираха срещу решението на ОС да  отдаде под наем 11 терена, на които да бъдат разположени павилиони вестници, цигари и други стоки. Според тях процедурата се прави, за да може да стъпи „ЛаФка” и в Плевен. Отдаването на обектите в пакет игнорира от участие дребните търговци, за които цената е непосилна. Това, викат протестиращите, което не можаха да направят големите вериги, сега ще го направи „ЛаФка”.

Застрашен е бизнесът на хиляди дребни търговци от цялата страна - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен... Между другото, да  виждате нещо общо между изброените градове? Жокер: кмет на София е Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), на Пловдив - Иван Тотев (ГЕРБ), Варна - Иван Портних (ГЕРБ), Бургас - Димитър Николов (ГЕРБ), Плевен - Димитър Стойков (ГЕРБ)... Шеф на ГЕРБ е Бойко Борисов.

Та въпросът е лафкаджия ли е Бойко Борисов? Задавам го регъл, щото няма смисъл да се кълчим като адвокати. Пределно ясно е, че навлизането на „ЛаФка” в управляваните от ГЕРБ градове става с мълчаливото съгласие, но по-вероятно е да става с активното му съдействие.

Става въпрос за много пари. Законно (с платен акциз и ДДС) у нас се продават 12 млрд. къса цигари годишно. По цени на дребно това прави към 2.5 млрд. лв. оборот и поне четвърт милиард чиста печалба.  Само от цигарите! А Данчо Ментата ни подготвя, че тези милиарди трябва да минат през „Лафка”: "Европейска практика е тютюневите изделия да се продават на точно определени места…" (Европейска практика май беше и купуването на гласове…) Но в „Лафка”-та ще се продават още много неща – тютюни, вестници и списания, книги, пакетирани храни, напитки, сладолед, презервативи и дори детски играчки…

Разбира се казаното по-горе не значи, че „Лафка” ще влезе само в градовете, където управлява ГЕРБ. Не, ще влезе и в градовете, където управлява ДПС, а също и в тези, където управлява БСП. Навсякъде ще влезе. Парите са велик посредник, най-великият познат в историята. Парите, както беше казал древният пич, не миришат. Те не са нито леви, нито десни. Образците, които „ЛаФка” копира – сръбската верига “Мой Киоск” (с над 1400 търговски обекта) и хърватската “Тисък” (с над 1200 обекта), показват, че и нашите юнаци няма да се задоволят с по-малко от 1200-1300 обекта в страната. Манталитетът, който демонстрираха с навлизането си в медиите и разпространението показва, че те не се задоволяват с по-малко от всичко.

Въпросът е има ли го Борисов в „целата схема”.

През септември 2013 г. агенция ПИК писа за тайна среща и сключване на пакт Борисов-Пеевски. Цената била Бойко да върне едни 35 млн. евро, с които Пеевски и КТБ се откупили след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. Пеевски пък апортирал връзките си в прокуратурата. (Цветанов не влизал в споразумението.)

На  19 септември Лютви Местан каза: „Разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ. Ще направя кратка пауза и пак ще повторя, гледайте ме внимателно – разговорът за Делян Пеевски не е в полза на ГЕРБ…"

И изобщо не се шегуваше.

Онзи ден Медиапул публикува интервю на Полина Паунова с Борисов, което потвърждава съществуването на пакта. Въпреки настоятелните въпроси за Пеевски, репортерката успява да изкопча от интервюирания само някакви безсмислици: „Това, което към днешна дата трябва да знаем за Пеевски е, че е депутат. Това го потвърди Конституционният съд.”

И така го върти репортерката, и инак го върти, но лоша дума за Пеевски не можа да изкопча. Накрая, след петия „тематичен” въпрос, каза нещо околовръстно: „Като депутат от ДПС ние сме против Пеевски, той е ДПС.”

Но щото е от ДПС, не щото е Пеевски... Явно като Пеевски нямаме нищо против… И защо да имаме?! Медиите всъщност са на Доган. „Големият политик” Доган. Той „пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява.”

Полина: „Пеевски стана символ на протест, продължаващ повече от половин година.
Бойко: И ние го подкрепяме този протест.”

?!?

И най-умният си е малко прост. Особено ако не е най-умният…

В нощта след изборите през 2009 г. Бойко беше казал на една колежка по повод Пеевски и неговата майка: „Е сега на тия ще им е… майката…” И това май е последният път, когато е бил искрен. Наистина го отнесе само майката - беше заточена за известно време в… Брюксел. Други щети нямаше. Точно обратно. Медийната империя на Пеевски се удвои, бизнесът на КТБ се разрасна като никога. Бойко остави парите на най-големите български предприятия с години да мухлясват по сметки в КТБ. Според класацията See Top 100 Banks за 2012 г., цитирана с нескрита гордост от „Стандарт”, КТБ се нарежда на 24-о място в Югоизточна Европа. Това е изкачване с 11 места спрямо 2011 г., когато е била на 35-о място и с 22 места нагоре в сравнение с 2010 г., когато КТБ е на 46-о място. Само през 2012 г. активите ѝ са се увеличили с 49,8% до 5,64 млрд. лв.

През 2009 г. „Капитал” писа: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии и два сайта едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?”

Да, де, ама вестниците отдавна не са шест. И ние съвсем не се шегуваме, когато наричаме Пеевски медиен империалист. Към печатната му империя освен началните „Монитор”, „Телеграф”, „Експрес”, „Борба”, „Уикенд” и „Мередиан мач” се присъединиха „Стандарт”, „Новинар”, „Шоу”, „Марица”-Пловдив, „Марица”-Пазарджик, „Струма”, русенската пресгрупа „Утро” (с вестници в Русе, Лом, Силистра и Плевен). От миналата година короната на императора си има и бисер – вестниците на бившата ВАЦ – „Труд”, „24 часа”, „168 часа”, „Жълт труд” и един билюк списания…

„Бивол”  писа, че Любо Пъпката е бил поставен пред избор лично от премиера Борисов да продаде "Труд" и "24 часа" на Цветан Василев и Делян Пеевски или да бъде арестуван. Екзистенциален избор: от едната страна затвора или безкрайно влачене из следствието, от другата страна предложение, на което трудно се отказва… Ако искате да знаете кога точно е клекнал, направете справка за датата, на която шефът на следствието Петьо Петров прекратява разследването срещу Пъпчо. И разговорът за свободните медии става абсурден. Толкова абсурден, колкото фактът, че прякорът на шефът на столичното следствие е Еврото – Петьо Еврото! Същият, който след разпускането на 41-то НС постави световен рекорд, назначавайки Пеевски за следовател само за 1 час и 55 минути. С гласовете на 17 от общо 25-те членове на ВСС!

Нема лабаво! Поединично и на цели пресгрупи вестниците се прегрупираха върху опакото на свободното слово... И такава инерция бяха набрали в медийните проекти, че дори и партията на Бареков “България без цензура”стартира като медиен проект.

И вече можем да кажем, че от всекидневниците сега засега само „Сега” е извън медийното господство на императора. За после ще видим. С почти пълния си монопол върху разпространението Пеевски е медиен Господ – може да вдъхва живот и да отнема живот от всяка печатна медия.  Ако реши да не разпространява „Сега”, Сашо Дончев ще трябва по спешност да го продаде, или да го разпространява по газопреносната си мрежа…

Някога Хайне беше казал: В днешно време ние се сражаваме за идеи и вестниците са нашите крепости.” Крепостите са все още същите, но вече се сражаваме за пари, само за пари!

Освен вестници, групата на Пеевски притежава и няколко телевизии, в една от които (ТВ7) напоследък се наливат пари с парвенюшка арогантност. Групата навлиза усилено и в интернет – „Блиц”, „Всеки ден”, bnews.bg...  Един Господ знае колко са… Добавете към това и мултиплеските на Цветан Василев. А аз бих добавил, колкото и да е „нетрадиционно”, и платените тролове на Бареков-Пеевски, които обикалят цялото интернет пространство и пишат от името на народа…

На толкова „цеви” не може да се отговори само с една Нова ТВ, ако ще не Кеворкян и Кулезич, ами Лари Кинг и Опра Уинфри да работят в нея. Борисов е в ситуация да си общува с електората през водомера и то не навсякъде… Все още много българи четат вестници и гледат телевизия, откъдето, за съжаление, научават какво мислят.

Така изглеждат нещата, но аз не вярвам, че са така в действителност. Там, където е преминала „неизследваната” част от живота Борисов, никой не подарява бизнес. Там вземат чуждия бизнес само на едно основание: „Искам!”

Философията на приятелствата, подобни на това с мутрите, е описана от доброто джудже Хаяско: „Знаеш ли колко е важно да си ми пирятел? Много е хубаво. Можеш да се хвалиш навсякъде. Аз ти позволявам. Да-а-а. Нали ти казвам - много е хубаво да си ми пирятел. Всички пирятели ти дават разни работи. Ти какво ще ми дадеш, като ми станеш пирятел? Имаш ли да ми дадеш малко сок от боровинки?”

Без да съм бил пирятел с Борисов, твърдя, че той точно така разбира пирятелството…

Псевдовойната на Бареков с Борисов и ГЕРБ не бива да ни заблуждава. Бареков има политически план да гони и затова временно му е позволено да напада дори и по-близки хора от Борисов: "Днес лидерът на ДПС Лютви Местан нарече Станишев парламентарен идеолог на плоския данък. Това е цинизъм. След като човекът, който ръководи БСП и ПЕС е идеолог на най-десния инструмент в една парламентарна република, значи двамата - Станишев и Местан са напълно изкукали." Това каза високото момче. Глуповато високо, ако позволите…

Та казвам, че това са карагьозчийски работи. Театър на сенките… Истинските протагонисти са другаде и правят съвсем друго… Правят пари!
Тони Филипов, д-р

 reduta.bg/v2/article/%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. kostadin - Е? И!
16.02.2014 19:54
Е? И!
цитирай
2. josarian - Както казах - само за умни и интелигентни.
16.02.2014 20:02
Ти кое е от двете определения си даваш:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3641136
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930