Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 18:06 - Успелият млад човек - Репортаж за депутата Делян Пеевски, който по документи не е богат
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2953 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 16.02.2014 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Политическият фантом, за когото никой не иска да говори


image    Успял млад човек в България.   Архив. Снимка: БГНЕС  

На 33 е, а вече е бил парламентарен секретар и съветник по транспорта, шеф на Борда на директорите на най-голямото пристанище в България, зам-министър по бедствията и авариите, отговарял е за Държавния резерв. Бил е следовател, а за един уикенд и председател на ДАНС. Сега продължава втория си мандат като депутат. Тази биография се събира в едва 15 години. Вероятно тези факти от професионалния му път карат Делян Пеевски в писмо до обществеността да обяви себе си за „успял млад човек”.

 

  image     „Аз бих направил журналистическо разследване кой е Делян Пеевски и какво в биографията и кой му пречи да заеме поста на председател на ДАНС. Има ли причастност той към задкулисни структури, от него ли започва това задкулисие”, посъветва журналистите преди време в „Тази сутрин” Камен Костадинов от ДПС.

 

(НЕ)официално

С последната си декларация Делян Пеевски отчита пред Сметната палата два апартамента и къща с двор. Купил ги в три последователни години след 2002-а. Всички имоти са в София.

Хора от благоевградското село Ковачевица, община Гърмен, обаче го обявяват за собственик на много къщи в района. Разказите им обаче не присъстват като факти в официалната имотна декларация на Делян Пеевски. Ако за местните е сигурно, че депутатът от ДПС е собственик на тези къщи, справка в Имотния регистър показва друго. Имотите не са негови, водят се собственост на „Алфа Медиа Груп". Фирмата купува през 2011-а от Соня и Стоян Капсъзови семейната им къща за гости в Ковачевица. Едва година и половина по-късно семейството научават, че всъщност сделката, макар и неофициално, е с Делян Пеевски.

„Алфа Медиа Груп”, която официално притежава имота, е под шапката на друга фирма, тя е на трета, за да се стигне до четвърта и пета на Бахамските и Вирджинските острови, които са офшорни зони.

Управител на българската фирма „Алфа Медиа Груп" е Асен Радулов. Кой е той става ясно от публикация във вестник „Монитор”. Описан е като представител на одиторския екип на „Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Като такъв, Радулов е човекът, който е инспектирал ТВ7 преди телевизията да стане собственост на групата. Така се оказва, че видимо доверен човек на майката на депутата Делян Пеевски стои начело на „Алфа Медиа Груп". Управителят Радулов не бе открит на фирмените телефони.

Справката показва още, че придобивките на „Алфа Медиа Груп” са платени в брой или с банков кредит. При сделките с кредитиране кредиторът е Корпоративна търговска банка.

Бившата почивна станция на Полиграфическия комбинат става собственост на „Алфа Медиа Груп" през 2007-а година. Твърди се, че имотът се използва от Делян Пеевски и хора от семейството му. Там няма жива охрана, а бариера, която е в пълно противоречие със закона. „Алфа Медиа Груп” е собственик само на сградата, но не и на земята. Въпреки това достъпът до държавната земя е забранен.

Делян Пеевски е собственик и на имот и в Гърция на полуостров Халкидики, поне според впечатления на мъж от Сливен, който охранява къщата в град Палиури. И този имот по документи се води на фирмата „Алфа Медиа Груп".

Важен детайл пази историята на „Алфа Медиа Груп". Фирмата е създадена през 2004-а година от Ани Димитрова Димитрова. Днес тя е директор на правителствената информационна служба на кабинета на Пламен Орешарски. Тя обаче отказва да отговори на въпросите на bTV. Днес Ани Димитрова няма общо с „Алфа Медиа Груп”.

Обитателят фантом

Знае се, че Делян Пеевски не живее на местата, които е обявил в данъчната си декларация, а на други - много по-строго охранявани. Твърди се, че един от адресите му е тежко охранявана къща на улица „Иван Богданов" в столичния квартал „Симеоново". Там охраната не отговаря кого пази. Някои от съседите се притесняват да застанат пред камерата.

Друг адрес, за който се твърди, че е често посещаван от Делян Пеевски, е хотел в квартал „Бояна”. Това е мястото, където екип на германската телевизия Arte имаше среща с охранители и полиция, защото снимали.

Делян Пеевски не е изкривил фактите в имотната си декларация - строго охраняваната къща в квартал „Симеоново" не е негова, не са негови и апартаментите в хотела в „Бояна”. Официално те са собственост на майката на депутата Ирена Кръстева. Притежава ги с фирмата си „Балканска Медийна Компания". Освен тези два имота, фирмата на Кръстева стопанисва още над 50 имота - в София, на морето, в Пазарджик и Велинград.

Още през 2009-а в стандартната декларация за конфликт на интереси депутатът - тогава първи мандат, Делян Пеевски обявява, че няма участие и интереси в търговски дружества. Потвърждават го и регистрите.

На документите отново противоречат хората. Доскоро Пеевски твърдеше, че няма нищо общо с медии. Преди ден уточни, че всъщност майка му Ирена Кръстева има.

Успял, но не и богат

И ако по документи Делян Пеевски не е богат, той наистина е успял човек. Само в София фирмата „Алфа Медиа Груп” притежава имоти за над 12 милиона лева.

Потърсени бяха всички хора, за които се знае, че са били негови шефове през годините. Без да е завършил юридическото си образование и без да има необходимия стаж, Пеевски е назначен за следовател, когато шеф на службата е Ангел Александров. Първоначално той прие предложението за интервю, но спря да вдига мобилния си телефон за уговаряне на среща.

Емел Етем - първият работодател на Пеевски в Министерството на бедствията и авариите, обеща да говори следващата седмица. Транспортният министър от НДСВ Пламен Петров обясни по телефона, че вече е далеч от политиката и отказа да коментира назначаването на 21-годишния студент Пеевски за свой съветник и парламентарен секретар.

Така основната причина за успеха един човек се оказва доброто образование. Делян Пеевски получава своето в Югозападния университет в Благоевград. Висшето училище е увековечило депутата в списъка на отличниците. Там обаче негови състуденти не са го виждали, макар че обучението е било редовно. Смятат, че дипломата му е уредена и дори не е отишъл да си я вземе.

Преди да завърши с отличие в Благоевград, Пеевски е бил студент в Нов български университет. Източници от академичните среди разказват, че през тригодишното си обучение там е имал променлив успех. Оценките му варирали от шестица по Английски език до двойка по Гражданско право. Не завършва образованието си там.

Репортажът на репортера Мария Цънцарова завършва там, където започва животът на Делян Пеевски като пълнолетен гражданин - 119-то училище. Неговата дама на бала е класната му от 8-ми до 12-ти клас Цеца Петрова. „Беше изключително сдържан, отзивчив, взискателен, но не помня да е бил амбициозен. Този млад човек на 33 може да бъде история на политическите метаморфози у нас. Защото какво е Делян Пеевски? Човек от комунистическо потекло, еднакво добре ориентиран във всяка следваща ситуация... спрямо политическата ситуация и конюнктура”, коментира тя.

Самият Делян Пеевски отказа да говори в ефир, но обясни, че няма никакви притеснения за имотите на семейството си и че ако някой се съмнява в това, да сезира данъчните за проверка.

Вижте коментара на темата на Николай Стайков - координатор на NOresharski, Иво Божков - блогър, политолог, и Ивайло Крачунов - главен редактор на ПИК, във видеото.



btvnews.bg/article/bulgaria/politicheskiyat-fantom-za-kogoto-nikoi-ne-iska-da-govori.html




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. kostadin - Боже, колко са завистливи бълга...
16.02.2014 19:52
Боже ,колко са завистливи българите.Ама нали годо вече е тръгнал Наскоро сипнамери и вътрешен министър.Може съвсем да не се оправим
цитирай
2. vencivaleri1951 - Ами като си спомня,
18.02.2014 01:01
че Филип Димитров на тези години беше министър-председател:)))
цитирай
3. josarian - Не си коректен Венци,
18.02.2014 08:19
Филип Димитров не беше ДС торба с лайна - нито в пряк, нито в преносен смисъл. А Делян Пеевски е именно такъв - продукт на другарчетата ти от любимата ти Държавна Сигурност в лицето на Доган и бандата около него. А твоите другарчета чуть-чуть го бяха назначили за шеф на ДАНС - при това след суперскандални назначения в годините преди това. И все още дъвчат сливи и гледат мухите по тавана като ги питат кое наложи това важно назначение:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625119
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031