Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 22:37 - Украйна и България – насъщни паралели
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2850 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

imageТе просто се натрапват, няма как да бъдат отминати. Длъжни сме да се вгледаме в тях, да ги разчетем, за да разберем себе си. И да избегнем кървавото си бъдеще – ако можем.

Най-важният: и Украйна, и България са страни, които попадат в обсега на геостратегическите приоритети на Русия. Украйна – като страна, която руснаците изначално смятат за част от своята територия; България – катоединствената страна от анексираните от червената армия в края на Втората световна война, която днес още може да бъде овладяна, манипулирана и отбита от цивилизования свят.

И Украйна, и България бяха управлявани от проруски режими. Украйна – до вчера; България – надявам се – до утре. Надявам се, но кой знае...

Разликата в това отношение: в Украйна има 40% руско население. В България няма такова – но пък има повече от стогодишна рубладжийска традиция – и националното предателство е потомствен занаят.

И в Украйна, и в България проруските правителства дойдоха на власт с масирани изборни манипулации, в които прокуратурата играеше особено важна роля. Тя продължава да играе тази си роля и след изборите – като и в двете страни беше използвана като бухалка срещу политическия противник. В Украйна по нареждане на Янукович тикнаха в затвора Юлия Тимошенко – докато в България все още не са успели да опандизятЦветан Цветанов – но доброто желание е налице, пречат само някакви рецидиви на независимост у съдийското съсловие.

И Украйна, и България са обект на форсиран руски интерес, тъй като и през двете страни минават или ще минават едни тръби, от които зависи много. Освен това Украйна и България са липсващите части от пъзела, наречен Евразийски съюз. Ето защо лично Путин предложи на Украйна – в лицето на Янукович, разбира се – най-големия подкуп в световната история, за да гарантира отвръщането на страната от ЕС и оставането й в руската сфера на влияние.

Странно – а на България, която си е направо член на ЕС, никой нищо не предложи. Само й изсъскаха като на някоя изнасилвана зад стобора мома, че трябва да се строи Белене, че не признават никакъв отказ от Бургас-Александропулис – и няма не искам, и няма недей!

И в Украйна, и в България имаше протести срещу попадналите във властта политически мародери. И в двата случая протестиращите бяха обявени за наемници, бандити, наркомани, слуги на световния империализъм, соросоиди и какво ли още не. И в двата случая единствения ресурс, който остана да крепи властта, беше силовият – само че в България – като член на ЕС – той се изрази най-вече в щитове и полицейски палки, докато в Украйна я докараха до бетеери и снайперисти. Само не мислете, че и на нас нямаше да се случи съшото, ако протестирахме с хъса и размаха на украинците. Случайно да си спомняте фразата „По-добре е танковете да дойдат”?

В Украйна пуснаха по улиците „титушки” – наети от „Беркут” бандюги, които да бият, стрелят и убиват, като се представят за протестиращи – та да има после въз основа на какво да се формулират обвиненията на Янукович за анархия и фашистки преврат. В България за организатор на българските титушки беше определен Бисер Миланов – Петното, но нещо не му провървя на момчето – имаше доброто желание, но не го оставиха да се развихри докрай.

В Украйна непрекъснато противопоставяха столицата на провинцията – и дори управлявалата до вчера партия се наричаше „Партия на регионите”. В България има известно изоставяне – българската партия на регионите се създава едва сега – това е Барековата „България без цензура”, която тепърва ще се развихря.

И в Украйна, и в България икономиката бе съсипана, а националните богатства – разграбени от нароилите се покрай местното рубладжийство мафиоти и олигарси. В България този процес на ограбване течеше през целия тъй наречен преход към демокрация, а в Украйна – откакто страната придоби независимост през 1991 г.

И в Украйна, и в България имаше моменти, в които страните почти бяха отхвърлили рецидивите на посткомунизма и влиянието на Москва. В България това се случи след националната катастрофа от 1996 г., а в Украйна – по време на Оранжевата революция през 2004 г. И в двете страни обаче демократите се изпокараха помежду си и с това позволиха на рубладжиите да се върнат на власт.

Можем още дълго да посочваме приликите между България и Украйна. Нека обаче хвърлим поглед и върху разликите.

В Украйна хората протестираха все по-масово и по-остро в течение на стотина дни – в които протестите прерастнаха в гражданско неподчинение и в революция. Загинаха 88 човека, стотици бяха ранени. В резултат: Майданът победи, Украйна поне засега е свободна страна – и зона, чиста от путинизъм.

В България хората протестират вече повече от десет месеца – отначало масово, после с отслабващо темпо. За щастие няма убити, нито сериозно ранени. За нещастие обаче България не е свободна страна – властта е узурпирана от алчни политически мародери, които винаги са предавали националните интереси и винаги са обслужвали интересите на Москва.

Струва ми се, че вече е време друг един въпрос да стане актуален на мястото на въпроса Кой? – въпросътДокога?

И не казвайте, че не е възможно. Изглеждаше невъзможно Украйна да бъде изтръгната от ноктите на Путин – много по-невъзможно, отколкото да се реши въпросът с родните рубладжии. Въпреки това Майданът победи: непоклатимият до вчера Янукович и неговите сатрапи се щурат като изплашени зайци и се чудят през коя граница да офейкат. А у нас Станишев си стои ни лук ял, ни лук мирисал; сламеният Орешарски продължава да се прави на министър-председател; троглодитът Пеевски раздава правосъдие и ни учи на морал.

Докога?

Едвин Сугарев

www.svobodata.com/page.php





Гласувай:
5



1. socialismus - Едвин Сугарев?
23.02.2014 23:12
Мисля, че изкривеното му световъзприятие е нелечимо объркано.
цитирай
2. josarian - Социализъм, комунизъм?
23.02.2014 23:21
Мисля, че изкривените ви световъзприятия са нелечимо объркани.
цитирай
3. minevv - da. ama ne
24.02.2014 08:40
Това което еиждаме е преврат. чисто комунистически преврат - където малка част, превземат власта, но със подкрепата на медиите.
Единствената демократична алтернатива са изборите.. и друга няма.
Не бе въстание, а интервенция... с жертви.
при нас , сюжета с розовата революция не мина, а да си припомним и югославия, ромъния, арабската пролет...
цитирай
4. socialismus - Той, човекът сам си се вживява като откачалка. Виж поезията му.
24.02.2014 08:51
ОТКАЧАЛКАТА ПЪРДИ И СИ ПОХАПВА КИСЕЛЕЦ


като птица съм
клекнал на сушина
под стряхата на черепа
на черепа под стряхата
небето се въси навън светкавица просветва между облачните лапади
лампадите са счупени и
кисело горчиво е
моя сладка лудост мой копринен балдахин
мое червейче изконно в тази ябълка адамова
моя козино над плещите на яков
мой език гръмовен зов мой подир който се завръща
на своя бряг пореден
левитан
от фасове разкашлян и с препълнен
търбух побрал поне стотина от недоверчивите
несговорчиви божии пророци
цитирай
5. aboychev - СТАНИШЕВ СИ СТОИ...
24.02.2014 11:12
А ПЪРВАНОВ НАПИРА
С КУНЕВА-ПРЪМОВИЦА
И ЦЕЛИЯТ "ЛИГИТИМЕН" ПАРТИЕН ИЗБОРЕН КОНТИНГЕНТ Е ОТ СТРОЕНИ РУБЛАДЖИИ.
НЯМА НИТО ЕДНА ДЕЙСТВИТЕЛНО НАЦИОНАЛНА И ЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ ПЪК БИЛА ТЯ И ЛЯВА.
И ПАРАДОКСАЛНО - ЕДИНСТВЕНО БСП Е НОМИНАЛНО ПРОЕВРОПЕЙСКА, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
ОСИГУРЯВАЩА СЪЩОТО РУСКО ВЛИЯНИЕ
В ПРИЕМЛИВИ ЗА ЕВРОПА ГРАНИЦИ,
КОЛКОТО И ДА Е НЕПРИЕМЛИВО ТОВА ВЛИЯНИЕ ЗА НАС.
ИМЕННО В ЯСНОТО ОТГРАНИЧАВАНЕ ОТ РУСКАТА ПОЛИТИКО - ИКОНОМИЧЕСКА МАФИЯ, НАРИЧАНА СЪС ЗАВОАЛИРАЩОТО ПОНЯТИЕ ОЛИГАРХИЯ,
ГЕРБ СЕ ПРОВАЛИ И ДЕСКРИДИТИРА С ФАЛШИВО
ПРОВЕЖДАНИЯ ДО СРЕДНОЩ
"РЕФЕРЕНДУМ" ЗА БЕЛЕНЕ И БЪЗЛИВОТО СИ САМООТСТРАНЯВАНЕ ОТ ВЛАСТ,
КОМПРОМЕТИРАЙКИ ОСНОВНОТО СИ КАЧЕСТВО ЗАРАДИ КОЕТО УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ ПО-РАНО "ЗА ЕВРОПИЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ"
ИМЕННО ГРАЖДАНИТЕ ГИ НЯМА В ТАЗИ ПАРТИЯ И В РЪКОВОДСТВОТО Й,
ИМА И БИВШИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ ОТ БКП/БСП И ПОТОМСТВОТО ИМ, ИМА ГИ И ПОТОМЦИТЕ НА АКТИВНИТЕ БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА,
ТАМ СА И РЕДОВИТЕ ПЕРАЧИ НА ПАРИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ БАНКОВИ АФЕРИСТИ НА ПРЕХОДА,
ТАМ СА И ПОЧТИ ВСИЧКИ БУХАЛКАДЖИИ
НАРИЧАНИ БЛАГОЗВУЧНО ОХРАНИТЕЛИ,
ТАМ СА "УСПЕЛИТЕ" ОТ КРИМИНАЛНИЯ ПРЕХОД.
КАК ДА СА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНО ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ, КАТО ПАРИТЕ ИМ СА В КОНТРОЛИРАНИТЕ ОТ РУСИЯ БАНКИ, А СВОБОДАТА ИМ ЗАВИСИ ОТ КОНТРОЛИРАНИТЕ ОТ РУСИЯ СЪД И ПРОКУРАТУРА.
цитирай
6. christotamarin - Русия има въпиюща нужда от Украйна и затова на Украйна от Русия - морков..
25.02.2014 16:16
България не е особено нужна на никого, в частност не е нужна и на Русия, и Русия смята, че може да я наказва - затова от Русия на България - тояга.

http://christotamarin.blog.bg/politika/2014/02/24/za-sybitiiata-v-ukraina-kak-az-gi-razbiram-ot-razstoianie.1241908
цитирай
7. kostadin - Е, има разлика България съществува ...
25.02.2014 21:44
Е, има разлика България съществува от преди Киевская Русс.А украйна е създадена като отелна държава с указ на Ленин.А Хрушка ѝ подари Керченският полуостров
цитирай
8. christotamarin - Всяка държава е изкуствено образование, ..
26.02.2014 09:06
.. човешко творение, на хора грешни творение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625738
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031