Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 16:27 - ХИП ХОПА ТЧИ...
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1725 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 24.05.2014 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Парчето на Ицо Хзарта се върти из социалните мрежи с голям успех. Същата радост би предизвикало, ако беше мото  на предизборната кампания за Европарламента или  на която и да било друга. Важното е не какво се говори и какви са програмите, важно е кой е по–добър в състезанието. „Хип хопа мьи е по-голям от хип хопа тчи!” – пее Хазарта. Кой кого ще бие и кой пред кого ще се докаже. Всеизвестно е, че изборите за Европарламента са репетиция за парламентарните, които ще настъпят може би по-скоро, отколкото е предвидено. Отборите са сформирани , а от техните послания избирателите разбират единствено, че трябва да гласуват като подръжници, фенове или само като хора, които имат право на глас и задължително трябва да го дадат. Защо и как евровотът ни ще промени локалния ни животец повечето от тях не разбират. Няма и как.  Кампанията е насочена към събиране на проценти, а не към  смисъла от изпращането на депутати в обединена Европа и по принцип към проблемите и решенията, пред които тя е изправена.  Достатъчно е да се изгледа един предизборен клип на БСП или един курбан на „България без цензура”, за да се убедим, че е точно така и тихичко да припяваме на Ицо Хазарта. БСП са напълно откровени – посланието е, че става дума за два отбора и техният играч е печеливш. Освен ГЕРБ обаче за тях не съществува друга партия. Въпросът е дали съществува и нещо повече от амбицията да натупаме противниковия отбор? Останалите са без значение или се прибавят към съюзниците. „Ко ма гледаш сья?” – пита  лирическият герой в клипа на Ицо Хазарта. То си е за гледане. Бареков предлага курбани, лаптопи, казарма, министерство на щастието и какви ли не още подпури, заимствани от различни кампании през последните години. Предизборната кампания си върви по познатите правила, според които винаги се появява по един играч, който оправя ученици, майки, пенсионери, социално слаби, всички на куп за 800 дни или обещава България на три морета. Пред новия фокусник Сидеров бледнее, но много иска да отиде в Брюксел, за да обясни някои работи на Европата. Кои? Не е много ясно, но иска да им натрие носа. От цялото предизборно фъчкане гласоподавателите разбират, че предстоят избори и за да разкарат опротивелите им партии и техните представители трябва да изберат  новото.  Моделът продължава да работи и Бареков печели все повече проценти.  ДПС си запазва електората, за да е винаги на линия за коалиция. Важното е как ще се развие битката между основните противници и кого те  ще припознаят като съюзник.Енергетиката е една от най-съществените теми, но за нея електоратът научава, че е добре да си част от ЕС, но не бива да забравя за Русия и нейните велики планове за Евразийски съюз. В тази информационна картинка липсват доста въпроси и възможните им отговори.     

        Кого ще изпратим в Европата на 25-ти май? Компанията е впечатляваща, но преди да си я представим да си спомним за деня за размисъл. „Върви народе възродени” ще звучи тогава, в пълно несъответствие с това, което предстои на следващия ден. Празникът ще си бъде празник, освен ако няма втора серия костинбродски бюлетини, които да помрачат най-светлия от всички дни в годината. Ще има шествие, слова, а учителите ще получат своите букети. Повечето от тях са с дългогодишен стаж и 24-ти май е повод за малко радост и признателност, освен ежегодната празничност, която трябва да изразят  в  организирането  и построяването  в две редици на учениците. Образованието е тема, за която всички са загрижени, но малцина имат предложения. Това е територия на постоянни ескперименти, довели до безсмислена радост на абитуриентските балове и желанието на повечето завършили да следват извън България. „Сья нидьей вървья кат царья на Студьенски град!”  - пее Ицо Хазарта. Продължаващите висшето си образование в България попадат в най-възроденото място на просветата – Студенски град. Европейските избори няма да решат проблемите в образованието, но то стои на едно от последните места на всяка кампания, освен ако някоя партия не иска да си създаде особена социална тежест, говорейки за него. Образованието и здравеопазването са взаимнозаменяеми в предизборното говорене, но никой от проблемите в сектора в последствие не се решава за по-добро. На 24-ти май букети ще получат и трите процента млади учители, които остават да работят в системата. Останалите се измъкват кой както може  и си намират по-добре платена работа, защото и  след учителската стачка преди седем години поуката е, че трябва да се спасяват поединично. Има и малцина ентусиасти, нещо като културтрегерите. Те пък присъстват в политическите грижи  единствено като лица на клипове и концерти. Ухажвани са предизборно и забравяни следизборно. През останалото време са оставени да се справят, както им подскаже творческото въображение. Какво могат да поискат, след като пари няма за лекарите? Пари няма. Предизборни кампании обаче има. „Трьябва най-добрия начин да са продадьетье тье, бье!”

               Партиите продават, а ние купуваме. На път сме да напазаруваме неочаквано добра комбинация и да я пратим в Брюксел. Ден, след като послушаме и попеем „Върви народе възродени”, ще се върнем към друг основен стих от парчето на Ицо Хазарта. „Трябвало да почвам да спирам да са осирам, пък аз туй не го разбирам!” Ще качим към Европата Бареков, Пеевски, Волен Сидеров и още други избрани. Брюксел да му мисли! И аеролинията, която ще превозва Сидеров. Може би при така оформената група не е лоша новината, че те ще напуснат България. Лошата новина е , че това е репетиция за парламентарните избори. В следващата кампания отново културата и образованието рядко ще се споменават, освен в краен случай. И не само, когато става дума за създаващите култура и образование, а и за възможностите на тези, които имат достъп до култура и образование. Добре е на 24-ти май да се направи курбан, че културата и образованието все пак  са оцелели. И че славянската писменост е създадена в по-предни години.  
reduta.bg/v2/article/%E2%80%9E%D1%85%D0%B8%D0%BF-%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%82%D1%87%D0%B8%E2%80%9D

imageАЛЕКСАНДРА ГЮЗЕЛЕВА





Гласувай:
14



1. injir - Хайде на кебапчетата!, , Който яде ...
24.05.2014 22:12
Хайде на кебапчетата! ,, Който яде кебапчетата, после е гладен. Който ги дарява, после е богат.,,- блогова сентенция. Или фейсбукова беше. Някъде я прочетох. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626970
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031