Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 09:27 - Правителство на „спасението” – трик на комунистите за размиване на отговорността
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1760 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

image

Станишев и Орешарски не бързат с оставката, за да видят дали някой няма да се хване на изпитания номер на БСП за съставяне на правителство на „националното спасение”, чиято цел е да размие отговорностите за поредното фалирало управление на бившите комунисти | Снимка: capital.bg.


Спомняте ли си девиза на стогодишната партия, с който тя примамваше избирателите в опит да спечели парламентарните избори преди малко повече от година? „Да върнем България на хората – мирна, перспективна социална”. Колко мило само! С тази мантра Сергей Станишев пробута за премиер политическият номад Пламен Орешарски.

 

БСП не спечели изборите, но „взе” властта, за да си я подели с ДПС и „Атака”. Стотици хората протестираха цялото лято и есен през 2013 г. против кабинета на мафията. Само една година по-късно България е затънала в дълбока политическа криза, а от две седмици в страната зреят процеси, които едва ли някой си е представял, че някое управление може да повтори след краха на държавата по време на БСП и Виденов през 1995-1997 г.

Самокомпрометиралите в опита да преядат бързо с власт днешни управляващи все още се ослушват вместо да подадат оставка. Бързо и категорично.

Вместо това ставаме свидетели на картина, която сме я виждали да се повтаря най-малко два пъти. А сега се подготвя да се потрети. Днес парламентарно представените БСП, ДПС и ГЕРБ се договориха за дата на изборите. Очевидно обаче тече и друг пазарлък. БСП договоря условията за капитулацията си.

Бившите комунисти са с опит при прикриването на провалите си в съсипването на тази страна. В такива случаи те винаги са прилагали трика с правителството на „националното спасение”. Това не е нищо повече от размиване на отговорностите, което е добре дошло за БСП и ДПС, а също така и политически номер за хвърляне на прах в очите на хората: „Вижте ни колко сме политически отговорни – готови сме да спасим държавата. Същата тази държава, която разпиляват за кой ли път.

Този сценарий се крие зад договорката, която излезе с новината за уточняване на датата за предсрочни парламентарни избори (5 октомври 2014 г.), а именно, че  междувременно парламентът (това компрометирано отвсякъде 42-ро Народно събрание!!!) да излъчи ново правителство или да направи промени в сегашното, то да поработи около месец с действащ парламент, а после президентът да го назначи като служебно. И това ни се предлага като договорка в резултат на демонстрация на политическо съгласие между лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ!?


Кабинет в рамките на 42-то Народно събрание – груба грешка на опозицията

На фона на опашките и психозата пред втора банка в България лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече дори говори не за правителство на съгласието, а за правителство на спасението.

Онзи, който обаче се хване на въдица на БСП да прави правителство в рамките на този пропаднал парламент, независимо за какъв срок става въпрос, ще бъде сигурен губещ след подобно „самоубийство”.

БСП това и чака. Когато нейното управление катастрофира, партията се хваща като удавник за сламка за „правителство на националното спасение” или нещо подобно, което да отсрочи наложителните парламентарни избори.


Първият номер – кабинетът на „националното съгласие” през декември 1990 г.

Прясно преименуваната на БСП комунистическа партия извъртя този номер за първи път през зимата на 1990 г., останала в историята като Лукановата зима – с празните магазини и шокови цени, само половин година, след като столетницата спечели изборите с 51 процента и Луканов продължи да управлява.

Вместо нови предсрочни избори част от опозицията, тогава СДС, се подлъга да влезе в т. нар. правителство на националното съгласие с премиер съдията Димитър Попов. Така комунистите получиха „златна” отсрочка и глътка въздух. Изборите се проведоха през октомври 1991 г., когато СДС ги спечели „с малко” и уж „завинаги”, но всъщност управлява за кратко, защото отговорността вече се беше размила, а БСП – реанимирала.


Задкулисните договорки след краха на Виденов през 1997 г.

Този сценарий се повтори в малко по-различен вариант след катастрофалното управление на кабинета на БСП (1995-1997) с премиер Жан Виденов, лидер на социалистите.

След краха на банковата система и фалита на банките, след хиперинфлацията и зърнената криза, след януарските събитията и щурма на Народното събрание, БСП накрая се отказа да прави ново правителство и склони да подпише „декларация за националното спасение”.

Както разбрахме по-късно за това си е имало условие, признато наскоро публично от тогавашния нов лидер на БСП и впоследствие два мандата президент Георги Първанов. Условието е ясно: „Да няма лов на вещици”, тоест да няма виновни. Договорка, по думите на Първанов, направена пред лидера на СДС Иван Костов. Спомняте ли си някой да беше осъден за безумното управление на БСП? За фалита на банките? Не, защото просто няма осъдени.

Като прибавим и трита фалита по времето на комунизма (1960 г., 1977 г. и 1989 г.) сега наследниците на комунистическата партия искат на всяка цена да заметат въпроса за отговорността за управлението на България през последната година. ДПС изглежда няма нищо против да се присъедини към подобно „споразумение” под масата, за да си осигури мирно и спокойно близкото политическо бъдеще.

Ако перифразираме поговорката за зелника: Не е луд този, който търси подобна политическа договорка, а този, който би му я дал с включването в някакво правителство на „националното спасение”.

Станишев и Орешарски, по-бързо подавайте оставка (Жан Виденов поне имаше морал да направи това като лидер и премиер) и връщайте България на хората. Но не на хората от мафията, а на истинските българи, които още не са решили да я напуснат, отчаяни от безперспективността, която оставяте след себе си.
desebg.com/2011-01-13-09-25-08/1884-2014-06-27-15-17-41




Гласувай:
11



1. kono53 - Спасение? От комунисти?
29.06.2014 15:49
Само ако са далече, далече .....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625251
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031