Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2014 21:04 - ТРЕВОЖНО ЧЕТИВО ЗА ДЕМОКРАТИ, БЪЛГАРИ, НО И ЗА СОПОЛИВИ ПУТИНОФИЛИ
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4050 Коментари: 8 Гласове:
36

Последна промяна: 02.07.2014 21:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последния си брой в.“Украинска правда“ публикува статия на известния публицист Борис Бахтеев под заглавие: „РУСИЯ: ГАЛВАНИЗАЦИЯТА НА ХИТЛЕР“. Ето и нейните акценти:

„Хитлер и днес е по-жив от всякога! Ако в днешна Русия съществува национална идея, то тя звучи именно така. Ако за нормалния свят Хитлер отдавна е минало, а уроците от него са научени, то за Русия войната срещу Хитлер още продължава и изглежда никога няма да свърши. Русия и днес продължава да се бори с фашизма и вижда в това своя мисия. 
Победата във Втората световна война е практически единствения факт, даващ на руснаците основание за национална гордост. И задача на руската пропаганда еда актуализира непрестанно този факт и колкото се може по-дълго. 
Измислената борба с реалния или измисления фашизъм, дава на руснаците основание да говорят за значимостта на своята страна в съвременния свят. Реториката: „борба с фашизма“, все повече се слива с традиционната руска месианистична реторика. Според нея, ако се сравнява някогашната фашистка Германия със съвременна Русия, то няма спор – Русия изглежда приемливо. 
Затова и посланието, което западните лидери отправиха към Путин по време на тържествата в Нормандия, изобщо не стигна до съзнанието на руснаците. Защото те все още живеят в друг дискурс – този на Великата Отечествена война. 
Този дискурс е изобретен в сталинската епоха с единствена цел: ДА СЕ ПОДМЕНИ ЧРЕЗ ПРОПАГАНДЕН МИТ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. 
Да се преувеличават едни събития в тази война и да се премълчават други, да се променя постфактум съотношението между събития и причинно-следствените връзки между тях. Така на откриването на Втори фронт се отделя ролята на нещо декоративно, церемониално, което практически не е повлияло на хода на военните действия. В още по-тежкият случай на пропаганда този фронт дори се тълкува като антируски акт, извършен с единствената цел да попречи на Русия да установи контрол над цяла Европа. Тъй като западняците са разбрали, че не могат да завладеят Русия с ръцете на Хитлер, то поне да отнеме от Русия това, което й се полага – Европа. 
Да не забравяме, че в СССР в учебниците твърдяха: Хитлер е дошъл на власт със западния, главно американски, капитал, именно с цел да завладее „първата в света държава на работниците и селяните“. Така че е „нормално“ руснаците изобщо да не се съобразяват с такова събитие като откриването на „втори фронт“. 
Дискурсът на Великата отечествена война диктува: Русия не просто е победител в тази война, тя е единствен победител, и своята победа тя не трябва да разделя с никого. 
Затова и празнествата в Нормандия, в очите на руснаците, бяха нещо като утешителни празненства: ех, нека малко и те да се погордеят! 
КАК СЕ Е ОТРАЗИЛА НА РУСКОТО ОБЩЕСТВО ДЪЛГОЛЕТНАТА ПРОПАГАНДА ЗА ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА И МЪЛЧАНИЕТО ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА? 
Думата „фашизъм“ е една от най-често употребяваните в руското политическо говорене. Но ако попитате руснак: какво е фашизъм? Как се определя: има или няма фашизъм? Промяната на изражението на лицето му ще представлява великолепно зрелище. 
Един пример. Опитийте се, например, да откриете поне един поставен в съветско време паметник на мирни жертви. Няма такъв паметник! А преживелите окупацията дълги години носеха клеймо за „неблагонадежност“ – „живял на окупирана територия“, следователно може и да е...предател, „сътрудник“ на „окупаторите“. 
Затова пък навсякъде има паметници на загиналите воини-победители. С малки изключение – те не са скръбни, а тържествени. Еднотипни и стандартни, като еднотипните паметници на Ленин. В СССР поставяха тези паметници не заради загиналите воини, а заради собственото си „величие“: вижте, как масово за това „величие“ хората са отдавали живота си! 
Апотеоз са т.нар. паметници-могили на Незнайният воин. В такива огромни количества те са монтирани, че изглеждат абсолютно безчовечно: безлични войници-функции, биомаса без имена, без биографии, без роднини, без памет – и тоталната държава-триумфатор. Тези паметници станаха „мода“. Те говорят за пренебрежение на държавата към паметта на героите и опит да се присвои техния подвиг от съвременните властници. 
ВСИЧКИ ПОМНИМ ДУМИТЕ НА ВЛАДИМИР ПУТИН: НАЙ-ГОЛЯМАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА КАТАСТРОФА НА ХХ ВЕК Е РАЗПАДАНЕТО НА СССР. 
Но забравихме кога каза тези думи: в навечерието на 65-та годишнина от Победата! Излиза така, че не самата жестока война е за Путин най-голямата катастрофа. Войната, който отне десетки милиони човешки живота – за него тя не е чак такава катастрофа в сравнение с мирното и безкръвно раздапане на съветската империя. 
Разбира се, нека оценим по „достойнство“ ценностната система на този човек, за когото земята и територията – е всичко, а хората – нищо, придатък към територията. Политикът, за когото войната не е катастрофа, а акт на върховно тържество на държавата победител. 
Но точно такова световъзприемане налагаше съветската, а днес и руската пропаганда. 
Докато светът възприема Втората световна война като всемирна трагедия, а Победата – като спасение и избавление, то за Русия Великата Отечествена война е път към славата на отечеството, а Победата – момент на висша слава.
Съветската и руската пропаганда внушаваха, внушават и днес: ГЛАВНОТО, АКО НЕ И ИЗОБЩО ЕДИНСТВЕНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ХИТЛЕРИЗМА Е ТОВА, ЧЕ ГЕРМАНИЯ Е НАПАДНАЛА „НАШАТА СЪВЕТСКА РОДИНА“. 
Хитлер е нападнал СССР/Русия/ и затова е фашист. При такъв подход и Наполеон е фашист, и Карл ХII – също е фашист. 
Руската пропаганда премълчава събития от Втората световна война, които не са свързани с бойните действия на съветската армия. Затова и войната от 1812 г. и тази от 1941-1945 г. за руския гражданин представляват агресия на Запада срещу Русия и нищо повече и различно. 
Но ето още един известен постулат на путинска Русия: СТАЛИН – ЕФЕКТИВЕН МЕНИДЖЪР! 
И това е истина: Сталин изобретява гениален механизъм за използване на огромния трудов ресурс. И докато капиталистическия запад се гърчи във Великата депресия, сталинския СССР усвоява далечния Север, оставяйки върху усвоената територия гробищата на загиналите затворници от ГУЛАГ. 
И още един аспект. В хитлеристка Германия, в това число и на окупираните територии, ако един човек не е бил евреин, циганин, комунист, хомосексуалист, инвалид, психически болен и ако е изпълнявал установените предписания, той е могъл да гарантира живота си. В сталинския СССР вариант на поведение, което да гарантира оцеляването, не съществува. Както и човек да спазва законите и нормите, него въпреки това са могли да изпратят в лагер и дори да го разстрелят. 
В това отношение наистина Сталин е бил много по-ефективен мениджър от Хитлер. 
СТАЛИН – ТРИУМФАТОР, А ХИТЛЕР – ЛУЗЪР/ неудачник, загубеняк; смотаняк, нещастник/.
Средният руснак така и не разбира, каква е разликата между Хитлер и останалите исторически персонажи. И в тази координатна система фашизъм може да се нарече всичко, което ви е изгодно. Всичко, което на Русия не харесва, което и е неизгодно . Имали било хубави пътища в другите държави? Фашизъм, типичен фашизъм – още повече, че с това се е гордяла фашистка Германия. Победите на неруските спортисти в „традиционно руски“ спортове? Какъв фашизъм? Така ги тълкуваха някога в съветската преса. 
Дискурсът на Великата Отечествена война принуждава Русия да се отъждествява с комунистическия СССР, съответно, да квалифицира като антируски, всички актове на осъждане на престъпленията на комунизма. 
И ето го абсурдът: държавата на отгледаните милиардери, в която самата власт е станала частна собственост, тази държава маниакално защищава комунистическия период от своята история. 
Ако се прегледат различните интернет форуми, срещаме нещо невероятно: хора, които до преди малко с пяна на уста са клеймили фашизма във всичките ме реални и мними прояви, изведнъж заявяват: „След войната американците промиха мозъците на немците, но ще дойде време, когато немската нация ще се изправи и ще се поклони на Хитлер, който с всички сили се е опитвал да направи Германия велика“. 
ПЛАМЕННИТЕ РУСКИ АНТИФАШИСТИ УВАЖАВАТ ХИТЛЕР. И НЕ ВИЖДАТ В ТОВА НИЩО ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНО. 
Да припомним още веднъж: съветската пропаганда твърдеше, че Хитлер е дошъл на власт благодарение на Америка. Следсователно, Хитлер е бил само една добросъвестна, и дори наивна, играчка в ръцете на САЩ. Вярно е – враг на Русия, но – благодетел на Германия. ИСТИНСКИЯТ ФАШИЗЪМ, СПОРЕД УБЕЖДЕНИЯТА НА МНОЗИНСТВОТО ДНЕШНИ РУСНАЦИ, СЕ Е ОКОПАЛ ЗАД ОКЕАНА! 
Следователно, всички съюзници на САЩ са фашисти. Щом новата украинска власт дружи с Америка това е доказателство, че тя е фашистка. Нещо повече: между фашизъм и демокрация се поставя знак на равенство.
В съзнанието на обикновения руснак войната с фашизма продължава. А това означава, че той мисли, че за последните 70 години нищо не се е изменило, всичко си е същото. Евросъюз ли? Той, според мнозина руснаци, е създаден от Америка – също като Третия райх, но с други средства. Това е отново Германия със завладяните й територии, но само че икономически завладяни. Но, да правят каквото искат, но при две условия: Германия да стои по-дале от Америка и да не подчинява под формата на членство в ЕС, територии, които Русия смята за свои. 
ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ УРОЦИ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е В ТОВА, ЧЕ ВОЙНАТА КАТО НАЧИН НА ПОСТИГАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ Е НЕДОПУСТИМА И ПРЕСТЪПНА. 
Русия е пропуснала този урок. Като свежда обвиненията към фашистка Германия единствено до „нападението срещу Русия“, тя премълчава всички останали престъпления и по този начин руската пропаганда практически оправдава хитлеризма. Така средният руснак гледа двуполюсно на света: който не е за Сталин е за Хитлер. Противопоставянето на Сталин –Хитлер – това за руснаците и днес е ключ за разбиране на световните процеси. 
НО ВНИМАНИЕ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРОДЪЛЖАВА, ТАЗИ ПРОПАГАНДА СТАВА ВСЕ ПО-ОПАСНА, тъй като младите нямат достъп до друга, жива, житейска информация. Макар в съветско време официалната пропаганда да бе единствения източник на информация, то родителите, дедите, по-възрастните , са могли да и противопоставят своите собствени наблюдения, преживявания, съдби. И да разкажат това на младите. Да разкажат за ужаса на войната от гледна точка на съдбата на човека, а не на държавата. 
Днешната руска младеж няма длруг източник на информация освен БАРАБАННАТА ПРОПАГАНДА . А следователно, тази младеж няма спирачки, няма задръжки. И светът е изправен пред голяма опасност! „
image

  Александър Йорданов  image



Гласувай:
40



1. zari22 - Страх ме хваща
02.07.2014 22:19
като гледам, че путинофилските идолопоклонници са плъзнали навсякъде. Толкова безсрамни лъжи говорят за да прикрият приликата на Путин с Хитлер, чак се замислям какво ли биха направили, ако другаря Путин почука на вратата им и си поиска мъжки секс? Tо е ясно, че веднага ще приемат.
цитирай
2. vmir - И мен русофили са ме изкарвали фашист с хиляди абсурдни претексти.
03.07.2014 08:25
В резултат от което изгубих всякакво доверие във всичко, свързано с руснаците. С подобно мислене едва ли нещо читаво може да дойде оттам, а ако случайно дойде, задължително ще бъде в комплект с несъизмеримо повече безумия.
цитирай
3. apostapostoloff - Руснаците винаги са
03.07.2014 10:12
били примитиви. Ние сме ги цивилизовали, но те са си останали наивни, лековерни и примитивни хорица...
цитирай
4. injir - Това е лъжа и ти я проповядваш. Колко ...
03.07.2014 10:40
Това е лъжа и ти я проповядваш. Колко ти плащат?:)
цитирай
5. mikolaj - В интерес на истината, Вторият ф...
03.07.2014 10:51
В интерес на истината, Вторият фронт е направо като детска игра в сравнение с всички кръвопролития на Изток. Тук включвам и взаимните изтребления между руснаци, поляци, украинци, беларуси, литовци. Така че руснаците са си прави да се отнасят с лека насмешка към десанта в Нормандия например.

От друга страна, забравя се съюзничеството на Сталин с Хитлер. В крайна сметка, ако не беше подкрепата на Сталин, ВСВ щеше да започне доста по-късно.

Колкото до "Фашизирането" на Украйна, това обвинение идва от почитта, която властите оказват към сътрудници на нацистите- говорим за ветераните от УПА, участвали в кланета не само срещу поляци, но и срещу евреи. Разбира се, ако прочетете украинските медии (вижте сайта Ukraine today), ще разберете, че украинските СС-отряди и УПА са се борили... против болшевиките. Затова те трябва да бъдат почитани. Супер, нека предложат на Великобритания или САЩ да издигнат паметници на УПА-вците- ще видим каква ще е реакцията им.

Е, извинявайте, ама с такова фалшифициране на историята няма как да се примиря. Не съм комунист или болшевик, само за справка. Докато украинциите фалшифицират историята, и руснаците ще правят същото.
цитирай
6. vmir - 6. mikolaj,
03.07.2014 12:14
mikolaj написа:
В интерес на истината, Вторият фронт е направо като детска игра в сравнение с всички кръвопролития на Изток. Тук включвам и взаимните изтребления между руснаци, поляци, украинци, беларуси, литовци. Така че руснаците са си прави да се отнасят с лека насмешка към десанта в Нормандия например.


Странен критерий - онези, които са се самоизбивали да гледат с насмешка на останалите, защото не са жалили средства, за да пазят хората. Затова им е безинтересно колко човешки животи е спасила материалната помощ на САЩ за СССР, когато в атака са пращани по двама войника с една пушка, че като убият единия, и другия да има с какво да стреля. А в същото време картечниците на НКВД са държали на прицел в гърба своите, за да не си помисли някой да бяга или да се предаде.
Голям повод за насмешка, не ще и дума.
цитирай
7. vmir - 6. mikolaj,
03.07.2014 12:14
mikolaj написа:
В интерес на истината, Вторият фронт е направо като детска игра в сравнение с всички кръвопролития на Изток. Тук включвам и взаимните изтребления между руснаци, поляци, украинци, беларуси, литовци. Така че руснаците са си прави да се отнасят с лека насмешка към десанта в Нормандия например.


Странен критерий - онези, които са се самоизбивали да гледат с насмешка на останалите, защото не са жалили средства, за да пазят хората. Затова им е безинтересно колко човешки животи е спасила материалната помощ на САЩ за СССР, когато в атака са пращани по двама войника с една пушка, че като убият единия, и другия да има с какво да стреля. А в същото време картечниците на НКВД са държали на прицел в гърба своите, за да не си помисли някой да бяга или да се предаде.
Голям повод за насмешка, не ще и дума.
цитирай
8. vidirin - Определено се разтревожих. Този ...
03.07.2014 12:56
Определено се разтревожих. Този свят се е побъркал.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Страхотна статия!
03.07.2014 17:50
Рядко в блога се появяват такива статии, предпочитани за четене са чалгите на блоговите проститути. Статията е брънка от плетивото за лъжите покрай ВСВ. Една от тях - лошите /фашистите/ нападнали страната с най-щастливите хора на света /СССР/, станала световна война, но добрите пречупили гръбнака на лошите /речта от миналата година в Ден победы/ и победили.
А че днес руските действия по Кавказ, Абхазия, Северна Осетия, Крим, Приднестровието, Украйна са си чист фашизъм те и дума не проговарят, дори обратното - в техните промити мозъци те още се борят срущу фашизЪма на украинци, бандеровци и всякакви виртуални плашила. Тези действия ще доведат след не много години до финализиране на разработката на Запада срещу Русия, започнала през 1917 г. Ако една държава не може да произвежда нищо с изключение на ядрено гориво, ако се владее от олигарси, я е обречена
цитирай
10. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
03.07.2014 18:59

Крайно време е Путин да се скрие някъде далече, далече от нормалните хора.

Болестта му явно е заразна.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3639251
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930