Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 19:15 - Международната отбрана на Крим by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 754 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Международната отбрана на Крим

imageПредупредиха Киев, че световната общност няма да подкрепи нахлуването на украинската армия в полуострова

Украйна трябва да се стреми не към конфронтация, а към примирие с Русия. Такова неочаквано, почти скандално за общия информационен поток изявление направи тези дни в ефира на пети украински канал политологът Олег Волошин, оглавяващ при Янукович пресслужбата на Министерството на икономиката на Украйна.

„На наша територия има война. Война, в която загиват наши деца, и в която ние губим всеки ден. Държавата ни няма газ, а зимата идва. Ние сме в много тежка икономическа ситуация, затова първата ни задача е да постигнем примирие с Русия“, – цитира Волошин Информационна агенция „Навигатор“.

Втората теза на експерта, вероятно, е още по-противоречаща на официалната линия на Киев: „Крим никога не е бил украински“.

„Ако Украйна се опитва да си върне Крим с помощта на военна намеса, световната общност няма да ни подкрепи, защото светът разбра обоснованите претенции на Русия към полуострова“, – твърди Волошин.

Видно е, че всичко произнесено от бившия дипломат абсолютно не се вписва в канона на политиката, която активно и целенасочено провежда „следмайдановското“ ръководство на Украйна. Симпоматично е, че екс-дипломатът изказа гледната си точка в телевизия, която е собственост на украинския президент Порошенко.

Нима това е своеобразна демонстрация на „свободата на словото по украински“? Или в Киев започват да разбират ситуацията, а и да се опитват да открият някакви допирни точки с Русия?

Украйна е във война, а и в информационна такава. В Украйна цензурата е жестока. Всички украински канали отразяват гледната точка на собствениците си. Затова  по „президентския“ канал просто не може да се появи който и да е, който казва неща, намиращи се в крайно противоречие с политиката, която явно или неявно провежда Порошенко.

През последните 10 дена се наблюдава почти видима подготовка към деескалация на конфликта в Източна Украйна.

imageВърха на айсберга е ситуацията около хуманитарния конвой, който все пак ще пресече границата с Украйна и ще пристигне до мястото на военния конфликт.

Да, ситуацията в Украйна е много сложна. Военните действия там са истински. Всеки ден в ДНР и ЛНР умират хора. Но вече е видно, че в украинското ръководство няма единство в позицията по отношение на Русия.

От една страна са интересите на Коломойски, който има интерес да унищожи опълченците и да превземе Източна Украйна и активите, които принадлежат на Ахметов.

Има интереси и Порошенко, който от една страна е олигарх, но има делови интереси във Виницка област. А като президент Порошенко има интерес да гарантира деескалация на конфликта. За да може да се разчита в бъдеще, най-вече, на доставката на руски газ поне в началото на отоплителния сезон. За да няма социален взрив в Украйна. Или поне като минимум, за да спре Русия ограниченията за внос на украинска продукция.

Затова в този конфликт Порошенко е, условно, „гълъб“ (доколкото това въобще може да се каже за Порошенко), а Коломойский е „ястреб“.

За руските стъпки можем да съдим по прегрупиранията, които се случиха в последните десет дена в правителствата на Донецката и Луганската народни републики – ключовите постове там сега се заемат от местни.

Това не означава, че Русия се отказва да подкрепя опълчението. Но проруските лидери са сменени с хора, които, по-скоро, са близки до Ахметов. И проблемът за възстановяването на източните области в Украйна вече не е проблем на Москва, а е проблем на Ахметов. И в някаква степен на „семейството“ на Янукович, ако са им останали още интереси.
image
Всички знаем, че олигарсите понякога намират много лесно общ език помежду си.

Т.е., в момента в Украйна върви процес на подготовка за началото на публичната деескалация на конфликта. И в тази насока работят и Русия, и Украйна.

Такава крачка направи същият този политолог Волошин в ефира на „5-ти канал“, който принадлежи на Порошенко. По канал „1+1″, който принадлежи на Коломойский, такива изявления едва ли могат да бъдат чути.

Други експерти смятат, че напъните за примирие с Русия (ако такива наистина съществуват) Киев не е предприел самостоятелно.

Всичко, което виждаме в Украйна, свидетелства за следното: че Порошенко и въобще цялата настояща украинска власт са абсолютни васали на САЩ и ЕС.
А Европейският съюз неочаквано за самия себе си се с блъсна с ответните мерки на Русия. За сега в областта на импорта на селскостопанска продукция, но е явно, че при разширяване на санкциите ще има и други мерки. Впрочем, Евросъюзът също е твърде притеснен от идващата зима. Защото е много вероятно по вина на Украйна Европа да се блъсне със сериозен енергиен проблем.

Водещи политици в ЕС вече са силно истеризирани от идващата зима и към Украйна тръгнаха сигнали, че градусът на напрежение с Русия трябва да се свали.

Макар да има вероятност това едно-единствено изявление да е преминало през цензурата напълно случайно. Ерго, трябва да наблюдаваме дали в близките дни ще има още подобни сигнали или няма да има.

imageНо докато наблюдаваме евро-чиновниците или олигарсите, в Луганска и Донецка област ежедневно умират хора.

Дори вече ни е трудно да си представим какво ще превставлява Украйна, когато един ден наказателната операция свърши – независимо от нейните резултати.

Защото страната реално е в гражданска война. И тази война продължава. Изходът от гражданската война е винаги много болезнен процес – болезнен не само политически, но и икономически.

Както е ясно вече на всички, източните региони изхранваха цяла Украйна. Сега инженерната инфраструктура е напълно разрушена. И тя няма как да се възстанови за един месец.

Украйна няма пари. Инвеститорите в източните части бяха главно руски.

Силно се съмняваме, че тяхното място ще бъде заето от европейски инвеститори. Дори затова, че в логиката на настоящата икономическа война между САЩ и Русия, за Русия е най-разумно да въведе санкции срещу конкретни частни европейски или американски инвеститори – ако те посмеят да лапнат тези активи, които принадлежаха на руския бизнес и бяха фактически откраднати от Украйна.

Затова ситуацията е патова.

Ситуацията е патова за Украйна…

imageА Русия, разбира се, е заинтересована да нормализира обстановката около границите си.

Вече всички знаем за жертвите от стрелбите от страна на украинската армия на руска територия, колкото и Киев официално да твърди, че това са провокации на опълченците. Всички прекрасно разбират, че украинската армия  обстрелва руска територия – в най-добрия случай, от неумение да борави с оръжие. В най-лошия случай – това са провокации, за да се вмъкне Русия в силов конфликт.

Най-големият проблем са бежанците. За руснаците е доста тежко стотици хиляди хора да се хвърлят към нея – без нищо, само и само да се спасят от смъртта. Тези хора са голи и боси, искат работа, искат топлина, храна и т.н. Но Русия не може да не ги приеме. Руия не може да ги остави гладни и болни…

imageЗатова Русия, а това е без всякакво съмнение, е заинтересована за нормализация на ситуацията в Украйна. За разлика от САЩ, между другото, които непрекъснато викат на висок глас, че руснаците са виновни за всичко. Повече от реалистичен извод е, че Америка е заинтересована от хаоса в Украйна.

Ултранационалистите от „Свобода“ заявиха, че подготвят мащабно нахлуване в Крим. Първо, казаха те, ще превземем Донецк и Луганск, после ще насочим всичките си сили към полуострова. Нима това са само пропагандни вопли?
Напълно е видно, че настоящата власт в Киев, първо, не е дееспособна като власт. Второ, точно тази власт едва ли ще действа в интерес на украинския народ. По-скоро трябва да очакваме там да се разиграват някакви малки интрижки – или бизнес-интриги, или политически такива.

Но, да, провокации от тях могат да се очакват.

Руските силови структури прекрасно знаят, че тези провокации са напълно възможни. Знаят също, че боеспособността на украинската армия не е много висока.

Що се отнася до САЩ или другите страни-членки на НАТО, повече от сигурно е, че при цялата им агресивност, те няма да посмеят по какъвто и да е начин да тръгнат на война срещу Русия. Защото прекрасно разбират какво ще им се стовари на главата.

imageБруталната истина е, че американците подстрекават Европейския съюз, защото за Щатите е изгодно отслабването не само на Русия, но и на цяла Европа.

About these adsээ



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697529
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031