Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2014 11:53 - БСП превърна България в пародия на демокрацията
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4061 Коментари: 12 Гласове:
21

Последна промяна: 30.08.2014 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Конфликтът в Украйна извади наяве разделението в българското общество. 

Огромна част от българите за съжаление подкрепят политиката на Русия в Украйна. 

От една страна на базата на илюзията за съществуването на т.н. братство между славянските православни народи. Ако съществуваше подобно братство надали Сърбия щеше да нападне България през 1885та година. И надали Украйна и България щяха да плащат по-скъп природен газ от редица западно европейски страни. 

Още по-малко зависимостта от природен газ щеше да се използва за шантаж както е в случая с Украйна - нови цени със задна дата след падането на Янукович. 

От друга страна защото съществува едно романтично настроение по отношение на социалистическото минало. И на хората им е трудно да идентифицират ползите на България от про-западната ориентация в последните 25 години. Замислят се, дали с Русия не би ни било по-добре. 

Всъщност обаче точно този конфликт трябва да ни покаже защо България се развива толкова бавно в последните 25 години и защо сме давани за пример за неуспеха на ЕС. 

Вижда се политиката на Русия в Украйна - бавен, мъчителен и продължителен натиск който поставя Украйна икономически на колене. 

Военният конфликт струва на Украйна по 150 милиона долара преки военни разходи на месец. Същевременно икономиката на индустриално най-силно развитата част от страната е унищожена. Възстановяването на инфраструктурата би струвала милиарди долари. 

Т.е. дори конфликтът да приключи утре, Украйна е изправена пред тежка икономическа криза която да остави горчив привкус на про-европейската и ориентация и която да създаде среда за политически манипулатори които да настройват населението антиевропески. 

Не е ли същото с България? 

Нима не ни връщаше БСП няколко пъти през последните 25 години назад в развитието ни, че да ни изглежда демокрацията сива. 

Нима не ни закопаваха с проекти като Белене, които да отслабят икономиката ни докато всъщност имаме сериозен излишък на електроенергия и ЕСО се налага да ограничава работата на мощности. 

Същевременно бе направено всичко възможно за 25 години България да остане зависима от руски природен газ. 

И се скачаше по Орлов мост срещу шистовия газ докато в САЩ цените на газта падаха надолу. 

Соц-носталгиците гласувайки за БСП и Русия с икономическите си връзки, лостове и марионетки в българската икономика и политика направиха България слаба за да изглежда като провал на западния модел за демокрация. Също както го правят в момента в Украйна. 

Истината която обаче никой не може да скрие, но която за съжаление много българи забравят е, че Молдова с руската армия в последните 20 години има номинално БВП от 2000 долара на човек на година, докато съседна Румъния която също се води за провал на ЕС има номинално БВП от 8800 долара на човек на година - повече от 4 пъти по-високо. 

Цивилизационният избор е ясен. Съветският модел е един провал и в икономическо и в обществено изражение колкото и соц-носталгиците да си повтарят, че навремето е имало работа, а обществото било по-здраво от сегашното. 

Всичко това е една соц-илюзия която е точно толкова лъжа колкото и повечето информации за конфликта в Украйна бълвани от руските медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и Интерфакс, препечатвани от БТА и попадащи в края на хранителната верига в повечето български медии. 

Проблемът е, че огромна част от Българското общество не иска да приеме тази реалност, а предпочита езотеричният подход и в медицината и в политиката. 

Предпочита да повтаря като папагал, че новата украинска власт е една фашистка хунта въпреки, че кандидатът на Десен сектор всъщност взе едва 0,9% на президентските избори и с това се показа, че Десен сектор са една маргинална организация занимаваща се с показни акции като Волен Сидеров пред джамията на Централните хали. 

Впрочем кандидатът от партията на Янукович взе 3% въпреки, че хората в Харков и Одеса например можеха спокойно да гласуват за него. И сепаратиститите също, ако не ги беше страх от истината. 

Истината е, че про-руските настроения в Украйна се базират в голяма степен на тази носталгия по времената на социализма в комбинация с факта, че доходите в Русия са по-високи от тези в Украйна и с надеждата за краткосрочни материални ползи от членството в Руската федерация(примерно директно увеличение на пенсии и заплати в бюджетната сфера). Това кара много хора да искат да са част от Руската федерация. Но това не означава, че тези хора са готови за война. 

И без действията на руските служби до сепаратизъм никога нямаше да се стигне. 

Къде точно е фашизмът на Петро Порошенко който се обърна на руски към жителите на Донбас при стъпването си в длъжност? Къде са убийствата на руско-говорящи граждани на Украйна в Харков, Херсон, Николаев, Днепропетровск? Май е някакво съвпадение, че цивилни умират само там където има сепаратисти стрелящи напосоки. 

България трябва да осъзнае, че не само трябва да подкрепим Украйна в този момент но и да се погрижим да не се озовем в ситуацията на Украйна някой ден. 

Най-очевидната поука - 90 000 украинска армия на хартия се оказа, че в началото не можеха да окомплектоват 2000 души. И без съвременни високо точни оръжия които да могат да поразяват цели в жилищни квартали с минимален риск за цивилните. 

Дотам се е стигнало защото и там хората са се бояли за съкратят армията драстично и вместо военният бюджет да се даде за модернизация се е давал години наред за заплати и не е стигал за нищо повече. Позната ли е аналогията с България? Където соц-носталгиците се смеят, че българската армия била 30 000 души при стотици хиляди по времето на социализма. 

Да ама за какво са ни и 30 000 души, ако не могат да реагират и нямат оръжия. Ако си вадехме поуките от чуждите грешки първото нещо би било да си съкратим и модернизираме армията. 

Пък като имаме малка добре снабдена армия можем да почнем да я увеличаваме отново.
 Христо Стефанов, Кафене
www.svobodata.com/page.php




Гласувай:
22



1. defender - !.....
30.08.2014 12:58
Няма да се оправи тази държава, докато не бъде изкоренено комунистическото Зло, специализирало се в лъжи и интриги.
цитирай
2. josarian - Къде сте бе, червени парцали, елате тук да коменткираме престъпната ви партия!?
30.08.2014 13:23
Или сте хванали пътя вече посока Евразийската зоологическа градина:)
цитирай
3. defender - josarian,
30.08.2014 13:34
сигурно им е време за молитва към техния бог Путин. Hе могат да я прекъснат, защото за тях е светотатство.
:-)))
цитирай
4. vmir - Войната в Украйна разкри какво се случва у нас от 100 години насам.
30.08.2014 14:29
И какво представлява преходът ни към демокрация. Чест ни прави, че не се поблазнихме да анексираве или ударим малка и обрулена Македония, а им подарихме 150 танка да се защитават от техните сепаратисти. Което в дългосрочен план е сериозна предпоставка за добри отношения. Само диваци могат да трепят братята си или да имат претенции, че имат взаимоотношения не само с тях.
цитирай
5. josarian - Вмир, напълно съгласен съм с теб.
30.08.2014 15:28
vmir написа:
И какво представлява преходът ни към демокрация. Чест ни прави, че не се поблазнихме да анексираве или ударим малка и обрулена Македония, а им подарихме 150 танка да се защитават от техните сепаратисти. Което в дългосрочен план е сериозна предпоставка за добри отношения. Само диваци могат да трепят братята си или да имат претенции, че имат взаимоотношения не само с тях.


Хората трябва да търсят общото помежду си, да търсят цивилизован начин да решават проблемите си и да вървят напред и нагоре в развитието си. Уви, червените ни дърпат надолу, искат да ни вкара в ѝЍЕвразийската си менажерия. Не, благодаря, който желае - прав му път натам, не бих го спирал.
цитирай
6. josarian - defender, знаеш ли защо Димитър Талев е бил вкаран в лагер от комунистите след 9 септември!?
30.08.2014 15:30
defender написа:
Няма да се оправи тази държава, докато не бъде изкоренено комунистическото Зло, специализирало се в лъжи и интриги.


Ето защо: "На завой" - това е първият български политически роман. Написан е от Димитър Талев и заради него той е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат. И е копал и мъкнал камъни заради едно-единствено изречение: "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..." Писано е през 30-те години, а след 9-и този роман е инкриминиран от комунистите...
цитирай
7. josarian - Позволи ми една поправка - техният Бог е Комун а Путлер - неговият нов пророк:)
30.08.2014 15:52
defender написа:
сигурно им е време за молитва към техния бог Путин. Hе могат да я прекъснат, защото за тях е светотатство.
:-)))

цитирай
8. apostapostoloff - ГРЕШКА! Огромна част от българите НЕ
30.08.2014 17:18
подкрепят руската политика.
цитирай
9. learningtogether - To4no kazano !
30.08.2014 21:53
To4no taka e, 25 godini "parodia na demokracia". Kogato tja stane po istinska, wsi4ko shte trygne na po dobre. Edwa togawa!
цитирай
10. josarian - това може да стане само когато и последния комунистически идиот напусне тази страна.
30.08.2014 23:04
learningtogether написа:
To4no taka e, 25 godini "parodia na demokracia". Kogato tja stane po istinska, wsi4ko shte trygne na po dobre. Edwa togawa!

цитирай
11. planinitenabulgaria - Статията разгрежда последстивята от това, кото се извърши с Украйна след 1937 г.
31.08.2014 07:11
Причините за това, което става там днес са важни, и то е брънка от една политика, която ражда държави-идиои, непризнати от никой, но пък държащи на нокти света: Преднестровието, Северна Осетия, Абхазия, Полуостровът на сволодата Крим, сега има опит към Полуострова на свободата да се осигури коридор по суша. Блогът Ви е сериозен, очаквам да се появи една статия в която да се обясни как така тези руснаци се озоваха там и непременно дмете класи в състава им. Този процес Има нещо общо със сърбите, които се озоваха в Босна и Славония, тук обаче разликата е голяма. Давам заявка за една статия по тази тема, без която днешните събития в Югоизточна Украйна се представят без логическата връзка с предишните години на управлението на СССР.
цитирай
12. nkf - Право в десятката! Проблемите са ...
31.08.2014 10:00
Право в десятката! Проблемите са изложени чудесно, посредством аналогията с настоящата ситуация в Украйна. Защо в България се случва тази нескопосана "пазарана" икономика, корумпирана до основата си "демокрация" и т.н., и т.н. до болка познати проблеми? Ами, защото България комай е единствената от бившия соц. блок, в която НЯМАШЕ лустрация и декомунизация. Румен овчаров ли да чакаме да ни направи енергийно независими и ефективни? Няма как да стане, та нали е на руска хранилка. "Черепа" и Гущеров ли да развият тук едро капиталистическо предприемачество или делян пеевски. От цървула капиталист не става, виж разбойник - да. Точно разбойници са назначените за капиталисти партийци. Докато не стане ясно,ч е комуниста е едно генетично сбъркано същество, неспособно на нищо градивно, нищо човешко, нищо положително, то няма да се оправим. Нужна ни е лустрация и декомунизация плюс нова конституция и национална доктрина. И никак не съм убеден, че повечето Българи подкрепят руската окупация на Крим и руската война в Източна Украйна. Шепата атакисти, пенсионираните червени фатмаци и оределите бесепарски лумпени НЕ СА повечето Българи - напротив. И това се видя най-добре на европейските избори. Ако ПОВЕЧЕТО Българи бяха проевразийци и проруски настроени, то щяха да гласуват масово за "Атака", "Б"СП, НФСБ, павел чернев и други подобни партии / а те не са малко/.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3631669
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930