Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 15:26 - Ямата КТБ
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1867 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 28.09.2014 15:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageИма неща, които са наистина нетърпими – и премълчаването на процеси, които са съдбовни за бъдещето на нацията, е едно от тях. Премълчавания на постепенното криминализиране на обществения живот претърпяхме доста, но – струва ми се – нищо не може да се сравни с това, което може да бъде разчетено между редовете на тъй наречената актуализация на бюджета, предложена от служебния кабинет.

Цифрите в нея са стряскащи. Повече от стряскащи дори – направо са апокалиптични.

Предлага се например увеличаване на държавния дълг с нови 4,5 милиарда лева – с които неговото нарастване в рамките на една година достига рекордните 8,9 милиарда лева.

Не знам дали си давате сметка за какво става дума. Българският комунизъм приключи жизнения си път с малко над десет милиарда външен дълг – и това се оказа достатъчно, за да фалира държавата. Сега става дума за нарастване на външния дълг с почти девет милиарда само в рамките на една година. Различното съотношение на външен дълг спрямо БВП не е причина да преглътнем безропотно тази огромна сума. Нито пък казването, че – видите ли – сме имали твърде малък външени дълг – в сравнение с Гърцияу например.

Ако някой се е питал колко струва на България правителството на Орешарски и модела КТБ, да знае – цената вече е калкулирана: около девет милиарда лева. И не само – има ред допълнения и утежняващи обстоятелства, които могат да увеличат значително тази цена. Едно от тях е дереджето на българската енергетика, по повод на което президентът днес предупреди, че е възможно да се стигне до фалит.

Малко закъсняло предупреждение: при дългове от над три милиарда и приходи от само един милиард годишно, фалитът е вече факт. Това, че държавата не го признава, не променя нещата по същество. Нещастните десет процента, с които ще поскъпне цената на тока, едва ли ще спасят НЕК – недостатъчни са, колкото и да бесуват февруарските протестиращи. Замерянето с яйца не помага: трябваше да ги хвърлят по досегашните шефове на регулатора, които изкуствено задържаха и дори понижаваха цените, в изпълнение на “социалните” заръки на БСП, които успешно закопаха не само енергетиката, но и държавата.

Но и това е само част от истината: енергетиката всъщност фалира заради налудните, антибългарски и по същество криминални проекти като АЕЦ “Белене” например, стартирал дори без окончателен договор – за което днес май всички старателно избягват да говорят. При което – забележете – практическия фалит на българската енергетика въобще не пречи на БЕХ да продължава работата по друг подобен проект – “Южен поток” – пряко решенията на ЕС и на самото правителство – и дори да взема заеми от в размер на стотици милиони от “Газпром”.

Вероятно дереджето на държавата, което наследяваме от правителството на Орешарски, е до такава степен драматично, че дори очевидните победители в предстоящите избори търсят варианти да споделят отговорността за бъдещото управление и говорят – засега с половин уста – за консенсусни варианти и за “правителство на спасението”. Тези приказки обаче не помагат на нормалните българи да направят своя информиран избор, за да излъчат такова – по простата причина, че апокалиптичните аспекти на това дередже са грижливо пазена държавна тайна.

Актуализацията, предложена от служебния кабинет, е най-убедителното доказателство за това. В нея се предвиждат цели 5,6 милиарда лева за подкрепа на банковата система, без обаче да се дава яснота защо са необходими тези огромни суми – както и кой е отговорен за наличието на такъв огромен дефицит.

Очевидно е, че става дума за КТБ. Ала публичната информация за ставащото в тази банка е не просто оскъдна – тя е буквално никаква – въпреки че от юли насам това е неизменния център на общественото внимание – и въпреки че този проблем е най-обговаряния на политическо равнище – включително и в хода на кампанията за предсрочните парламентарни избори. Никой не знае какъв е мащабът на финансовата дупка, отворена в “банката на властта” – не се знае дори има ли я изобщо или става дума за изкуствен фалит, под чието прикритие един млад и успял човек иска да придобие на безценица някои контролирани от банката активи.

Това незнание е най-нетърпимото в този драматичен казус, който най-сетне свали маските и оголи марионетния характер на уж легитимната власт – и пълната нейна зависимост от задкулисните криминални играчи. Моделът КТБ и коалицията Василев – Пеевски, приключила като безмилостен политически кеч, са събирателен фокус на всички недъзи в държавата и обществото ни, които изстрадваме от четвърт век насам – през подлите времена, наричани кой знае защо “преход към демокрация”.

Вероятно ще се запитате дали пък това незнание няма своите рационални корени – например в банковата тайна, или в грижата да не се създаде паника сред вложителите и в други банки. Само че няма да бъдете прави. Проблемът е, че тези 5,6 милиарда, с които държавата се кани да запушва дупката, зейнала под пирамидата КТБ, няма да ги плаща нито Орешарски, нито Станишев, нито Доган, нито който и да е от виновниците за налагане на този модел.

Ще ги плащате вие – всички обитатели на тази територия, и ще ги плащате солидарно – от стареца до пеленачето и от клошаря до милионера. Фактът, че искат от вас да се съгласите с това плащане – в качеството си на суверен на властта в тази малоумна държава – без избощо да знаете за какво по-точно става дума, деградира вашето качество на граждани и ви превръща в поданици.

Който не иска да бъде поданик, трябва да пита – и да настоява за отговор. Например кой, защо и срещу какво търпя тази банка да си разиграва коня – например да прибира в трезорите си авоарите на държавните предприятия, да раздава кредити без покритие на свързани с политическите й покровители фирми, а накрая и да предлага нереални лихвени проценти, събирайки по този начин вложенията на огромен брой вложители.

Кого и как е финансирала банката – и включва ли това финансиране сделки с определен политически интерес – като продажбата на “Булгартабак” например?

Ползвала ли се е банката и свързаните с нея фирми с политическа протекция при получаването на обществени поръчки и услуги – например от страна на ДПС и конкретно с помощта на младия успял човек Делян Пеевски?

Как между впрочем е успял този млад човек, и кой и защо е финансирал това успяване – включително и контролираната от него и майка му медийна империя?

Включва ли това финансиране компании, свързани с проекти от геополитически характер – като консорциума за строеж на “Южен поток” например?

Кои политици и политически партии са имали влогове в КТБ – и кои са получавали преференциални лихвени проценти за тези си вложения – примерно от 11,5% лихва – каквато, както се говори, е получавал Ахмед Доган за своите влогове?

Как можем да си обясним странната активност на главния прокурор по отношение на тази банка – като знаем, че скандалите с нея започнаха след показното тарашене на свързаните с нея фирми на Цветан Василев и с абсурдното обвинение, повдигнато от прокуратурата към трима българи, на които уж било поръчано убийството на Делян Пеевски – а после цялата тази афера се оказа грешка – и завършиха със странни конфиденциални срещи в кабината на г-н Цацаров, който накрая дори пророкува необходимостта да се “надскочи” законът. И прочее, и тъй нататък – въпросите се безброй – и са пропоционални на това наистина нечувано премълчаване.

Известно е, че българинът може да приеме и преглътне почти всичко. Експлоатацията на това му качество обаче не е здравословна – особено по отношение на бъдещето на нацията. И ако някой му казва, че трябва да приеме нарастване на външния дълг с близо девет милиарда лева, от които 5,6 милиарда ще отидат за оправяне на бакиите в КТБ, финансовото сърце на българските олигарси, то нека бъде така добър да обясни и поради каква причина се налага чак такава жертва.

imageНека каже: тази банка е източена чрез лоши кредити от тези и тези фирми, свързани с тези и тези политици; нейната безконтролност се дължи на политическия чадър, разпънат от тези и тези властници; с парите на нейните вложители банката е финансирала тези и тези проекти, свързани с определени политически интереси. И ако това не бъде направено, самата подкрепа за банковата система, реализирана с тази огромна сума, ще придобие криминален характер. Няма да се знае кой пие и кой плаща – както винаги е ставало в дългата серия от грабежи през последния четвърт век.
 Едвин Сугарев 
www.svobodata.com/page.php
 




Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Малък е този дълг-
28.09.2014 17:10
в наши дни, дни на галопираща инфлация, тарикатите живеят на кредит. Огромни задължения (не милиарди, а трилиони) имат всички водещи страни. Воглаве със САЩ. Само след година- две дългът ни доста ще се е обезценил. Като се вземе предвид, че и доларът, и еврото стремглаво се обезценяват.

Сугарев е пич, но не разбира от международни финсии. Но той правилно изтъква, че цялата тази каша я забъркаха комунягите, подкокоросвани от рязаните мафиоти. Можеше да минем и без тази гадост, но за простотията си българският гласоподавател ще си плати. Той ТРЯБВА да си плати! Та ега след четвърт век му поуври тиквата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3637068
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930