Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2014 14:17 - Социалистическа България (for Dummies)
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2417 Коментари: 4 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Written by Frujin

Наскоро, за пореден път, избухна темата за социалистическото минало у нас. По-добре ли беше тогава или не? Кой е прав и кой е крив? Каква е всъщност истината??

Добрата новина е, че за да си съставим достоверно мнение по темата няма нужда нито да се качваме на “машината на времето”, нито да питаме баба или дядо. За нещастие се случи така, че след 1990г, България се реформира само на повърхността, половинчато и доста неефективно. В резултат, голяма част от страната днес, през 2014, представлява нещо като открит музей  на социалистическото минало!

imageПарадоксално е, но в един и същ момент, на едно и също място, съществуват две Българии. Онази България, почти непроменена след 1990г., и една нова България, модерна и космополитна. Всяка от тези две Българии си има свое население, свои обичаи, живее по своите си норми и има собствено разбиране за хубаво и лошо. Свободната, демократична България съжителства насилствено с овехтялата и бедна Народна Република. И това е факт!

Чудите се как е било по времето на соц-а? Не се чудете, погледнете БДЖ. Качете се на старите вагони, и отидете то тоалетната. Това есоциализма! После се качете на новите влакове с новите вагони и направете същото. Ами, това е капитализма! Вижте заплатите на железничарите и тяхната бедност, вижте огромните загуби на БДЖ и мръсотията по гарите. Това е социализмът такъв, какъвто си беше и преди тридесет години!

Ако живеете в голям град, имате уникален шанс да се повозите на автобус “Икарус” от онези, червените и смрадливите. Ами, това е социализмът, такива бяха автобусите в големите населени места! После се качете на един от новите, оранжеви мерцедеси – виждате ли разлика?? Това е разликата между капитализма и социализма!

Идете на море на Шкорпиловци. Ходихте ли там скоро? Не? Че защо не?? Шкорпиловци е като машина на времето, изпраща ви директно към 80-те години на миналия век. Разбира се, ще трябва да забравите за модерните кръчмета, за напитките и всичко останало. Но, ако не ви харесва Шкорпиловци днес, изводът е, че дори и с “малкото” капитализъм, татовото време не струваше за нищо!

Погледнете онзи човечец, дето си кара димящата Лада по магистралата пред вас. През задното стъкло се вижда камара от зелки. Или две овце. Или дърва за огрев. Или магаре. Ами това е движещ се експонат от социалистическото време. Представете си такива Лади (и малко Москвичи!!) по всички пътища, непрекъснато. И нито една “западна” кола. Добре дошли в 1985-та.

Идете в кварталната поликлиника. Мирише ли? Мизерно ли е? Спокойно, това е социализма. Така бяха всички здравни заведения освен едно – Правителствена Болница. После идете, примерно, в “Токуда”. Има ли разлика в миризмата, в стените, в апаратурата, в леглата? Има, нали? Това екапитализъм, и ако не можете да си позволите редовно лечение в болница като “Токуда”, това е защото получавате нищожна, социалистическа заплата. И още нещо, ако някой лекар в такава болница е подходил към вас като свиня, това е защото вероятно  наистина е бил свиня, а не защото японците искат да ни унищажат като народ!

“Народната Република” е навсякъде около нас!

Вижте кой да е панелен блок! Прясно боядисаните, санирани апартаменти, хубавата дограма със спретнати перденца – това е капитализъм. Вижте олющената мазилка на останалите, грозните балкони и мъждукащите крушки. Това е “татовия” социализъм и не е мръднал 25 години!

Мините в Бобовдол?? Ами да, добре дошли в 1975-та. Пари, колкото за малко манджа, и освен това ти казват за кого да гласуваш. Няма разлика, същото е! Държавни чиновници, които по цял ден се чудят как да се скатаят и нищо не правят? Боже, вижте ги добре, защото така беше в цялата държава!

Мога да продължавам цяла нощ да пиша, но няма смисъл. Лошото е, че с годините все повече от преките свидетели на онези времена се оказват зависими от едната мизерна пенсия или, още по-лошо, оказват се от другата страна на тревата. Като се замисля, тепърва предстои да чуем мнението на човек израстнал, работил, живял и пенсионирал се в условя на демокрация. Такъв за момента май няма нито един. А като гледам, скоро няма и да има…

Така че, …

ТОВА е истината приятели! Махнете 20-те процента почтено успели хора, махнете едвам кретащия частен бизнес, махнете лъскавите сгради и витрини, махнете “западните” стоки, махнете 2-3 читави телевизии и радиа, махнете Дневник, Капитал и Фейсбук … всъщност, махнете интернет! И после се огледайте!! Това, което ще видите, е напълно истинска, перфектно запазена картина на реалния (развития, зрелия, и т.н.) социализъм от миналия век … честито!!
www.frujin.com/




Гласувай:
18



1. vencivaleri1951 - Говориш тлупости авиаторе!!!
17.10.2014 22:43
Статистически българия произвежда 40% процента от това което проезвеждаше.
Намаля с над 2 милиона души население. /втч и с теб/ Относителният дял на услуги , селско стопанство, производство към БВП е 74 , 5, 21. Купуваме домати от Полша, плодове от македония, месо малко преди екирисажа. Купуваме коли средно над 15 години, обличаме се с дрехи втора употреба и над 40% от населението ни живее под екзенстициалния минимум.
Ние сме страна в коато скоро българите ще са малцинство. Ние се превърнахме от държава в територия. Не прави савнения , а помисли защо напусна тази държава
цитирай
2. apostapostoloff - Венцито пак дращи глупотевини.
18.10.2014 18:16
В мрака на социализъма бяхме 8 милиона, сега сме 7, 5 милиона. Около 400 000 абдали, мангали и пр. все още се блъскат по странство и не се разбрали, че пари на запад НЯМА.

Сега можем да купуваме ВСИЧКО ОТ ВСЯКЪДЕ, стига да ни изнася. Дрехите си купувам във Флоренция, където заедно с мен обикалят хиляди българи. Магазините за дрехи втора употреба са или затворени вече, или празни.

В България НИКОГА не са се купували толкова много НОВИ коли. Всеки четвърти българин е летувал зад граница. Българите държат на влогове над 60 МИЛИАРДА лева. Българите НИКОГА не са били по- богати, а България НИКОГА не е била по- добре.

Само 21 % от "българите" живеят под границата на бедността и тези "българи" са, разбира се, ЦИГАНИ.

Наравно с циганите са и неудачниците като Венцито, които тънат в своята бедна и опърпана НРБ.
цитирай
3. josarian - чvencivaleri1951, РЕДНО Е ДА КАЖЕМ, ЧЕ НАЧАЛОТО НА ТОЗИ ПОТОП БЕ ПОСТАВЕНО ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА, ОЩЕ 70-ТТЕ ГОДИНИ
18.10.2014 21:13
vencivaleri1951 написа:
Статистически българия произвежда 40% процента от това което проезвеждаше.
Намаля с над 2 милиона души население. /втч и с теб/ Относителният дял на услуги , селско стопанство, производство към БВП е 74 , 5, 21. Купуваме домати от Полша, плодове от македония, месо малко преди екирисажа. Купуваме коли средно над 15 години, обличаме се с дрехи втора употреба и над 40% от населението ни живее под екзенстициалния минимум.
Ние сме страна в коато скоро българите ще са малцинство. Ние се превърнахме от държава в територия. Не прави савнения , а помисли защо напусна тази държава


ТЕЗИ ПРИКАЗКИ МОЖЕШ ДА ГИ РАЗКАЗВАШ НА ВНУЦИТЕ СИ И НА ПАРВНУЦИТЕ, НО НЕ И НА НАС. АЗ ПОМНЯ ККАВА МИЗЕРИЯ БЕШЕ НАВРЕМЕТО. ПОМНЯ КАК 1987 ГОДИНА ВЕЧЕ НЯМАШЕ БЪЛГАРСКИ КАРТОФИ ПО ВЕДОМСТВЕНИТЕ МАГАЗИНИ. ПОМНЯ, ЧЕ МЕСОТО БЕШЕ ОТ БРАЗИЛИЯ И АРЖЕНТИНА - ЧЕРНО КАТО БИЗОНСКО. С ТОВА ХРАНЕХМЕ ПОЧИВАЩИТЕ - АЗ БЯХ СНАБДНИТЕЛ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ТОГАВА И МНОГО ДОБРЕ ПОМНЯ КАКВА ТРАГЕДИЯ БЕШЕ. А В ПОЧИВНИТЕ ДОМОВЕ НА ЦК ИМАШЕ ОТ ПИЛЕ МЛЯКО.
цитирай
4. krumbelosvet - ДДЕ
31.10.2017 10:16
Дрън Дрън Ерина е постингът на бутафорния пилот. А коментът на Венци е ЧИСТАТА ИСТИНА, която не вижда оня, който НЕ ИСКА да я види.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3631527
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930