Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2014 09:30 - Големият удар на "Телерик"
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1988 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Васил Терзиев и Светозар Георгиев (вдясно), двама от съоснователите на "Телерик", се надяват да има и други толкова ус­пешни български компании

Понякога най-големите събития в живота са плод на низ от случайности. Никой не може да каже дали най-голямата българска софтуерна компания - "Телерик", щеше изобщо да съществува, ако не беше един мейл. Когато четирима млади приятели решават да дадат обратна връзка на работодателя си, той за наказание уволнява човека, пратил мейла. В знак на солидарност останалите трима напускат и всички заедно започват свой проект. Дванадесет години по-късно създадената от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев компания е продадена за невижданите за българска независима фирма (не бивш монополист, петролен доставчик или банка) 262.5 млн. долара.

Мегасделката

Продажбата на "Телерик" дойде донякъде изненадващо. На българския пазар отдавна се говореше, че компанията се подготвя за дебют на фондовата борса, но тези слухове не се потвърдиха. Стигна се направо до придобиване. Купувач е базираната в Бедфорд, Масачузетс, Progress Software, която е създадена от студенти в MIT (Масачузетския технологичен институт) и е познато име на софтуерния пазар от над 30 години. Цената пък е най-висока не само за независима, създадена в България компания, но и изобщо за софтуерен разработчик в Централна и Източна Европа.

Компаниите обявиха, че заедно ще развиват цялостна облачна и локална платформа за създаване на приложения. Сделката е логична и за двете страни, тъй като фирмите взаимно се допълват. "Телерик" предоставя инструменти за разработване на мобилни и уеб апликации, основно потребителски интерфейси. В началото на годината компанията пуска базираната в облака Telerik Platform, която обединява всичките й услуги в цялостно решение и система за управление на уеб съдържание. Тоест чрез нея разработчиците имат достъп до всички нужни им инструменти за създаването на приложения като известния сред софтуерните експерти продукт Kendo UI за създаване на сайтове и приложения с HTML5 и Javascript.

Progress Software пък получава достъп до общността от над 1.4 милиона разработчици, с които "Телерик" работи. От своя страна продуктите на Progress позволяват създаването на всякакви видове облачни и сървърни решения, а чрез сделката българската компания ще получи пазар от над 4 млн. потребители на платформата на Progress, използвана и от 47 хил. компании в цял свят. "Телерик" е добра в решения за създаването на елегантен и ефективен потребителски интерфейс, тоест "лицето" на даден софтуер, докато силата на Progress е в самите процеси зад работата на приложенията. Чрез придобиването на "Телерик" американската група ще работи с множество платформи като ABL, .NET, Java, JavaScript, Node.js.

Поне на хартия изглежда, че Progress се нуждае силно от "Телерик". В софтуерните среди групата от Масачузетс до неотдавна беше известна по-скоро като компания от старата школа (т.нар. old school), която не залага толкова на иновации. Макар и постоянно да е на печалба, резултатите на групата от години не растат (виж таблицата). Затова според някои експерти тя се нуждае от нови инструменти като мобилните решения на българската фирма. В Progress са напълно наясно с предизвикателствата и представители на компанията признават това. В резултат от две години корпорацията коренно променя стратегията си, като започва да изкупува фирми, с които да се модернизира и расте. Преди "Телерик" през 2013 и 2014 г. тя купи и компаниите Rollbase, Modulus и BravePoint. Предишното й ръководство също направи редица придобивания през първите десет години на този век, като инвестира над 300 млн. долара до 2009 г. в различни технологии встрани от основния й бизнес. Повечето от тях обаче се оказаха неуспешни и впоследствие бяха продадени на загуба.

Новият мениджмънт (назначен през 2012 г.) има далеч по-големи амбиции, като се фокусира върху силните страни на Progress и "Телерик". Сделката е най-голямата в историята на компанията. Сп. Forbes, макар и да определи дадената цена като висока, я сметна и за оправдана. Според експерти стойността е средната при подобни сделки в софтуерния сектор - малко над четири пъти приходите на "Телерик" за последната година - 60 млн. долара. Пълният оборот на българската група досега не беше обявяван и стана ясен при новината за сделката. Според прессъобщението на Progress и "Телерик" растежът на клиентите за последната година е 20%. Все още не е съобщен и друг важен показател от резултатите на българската компания - печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация EBITDA, чрез който също може да се изчисли дали цената на сделката е висока.

Според Карен Теган Падир, вицепрезидент в Progress, отговарящ за разработката и пускането на пазара на приложения, двете компании се допълват много добре не само при продуктите. Докато Progress Software по-скоро залага на по-традиционни канали за продажби и маркетинг, продажбите на "Телерик" са 50% онлайн, без директен контакт с клиента. Падир заяви пред Forbes, че компанията й иска да доразвие този метод, като включи и други услуги като Rollbase.

www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/10/24/2406365_golemiiat_udar_na_telerik/



Гласувай:
6



1. vmir - 10x Браво на момчетата!
27.10.2014 09:40
Заедно с отпадъчните управленски маниери от миналото, у нас има и много читави млади мениджъри, имаме сектори или поне области над световното ниво, също и хора, способни да работят всеотдайно, стига да не бъдат забърквани в "бизнеси" където текат едни пари отнякъде и за някъде и не се вижда кой пие и кой плаща.

цитирай
2. minevv - dbd
27.10.2014 11:17
приказки за замазване на очи!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626088
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031