Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 21:20 - Докладът за КТБ е "мокра поръчка", плаче за прокурор!
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1219 Коментари: 0 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 а първи път от юни насам политици взимат адекватни решения по казуса с Корпоративна търговска банка. Здравият разум все пак същестува и бе проявен от Временната комисия по бюджет и финанси. Тази комисия прие решение, с което на практика се оздравява поставената под особен надзор КТБ. С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

Комисията обаче не бива да спира дотук. Очевидно през изминалите месеци в КТБ се е вършило всичко друго, но не и безпристрастен одит. В резултат нямаме експертен доклад, който да показва действителното състояние на банката, а документ със силно манипулирани внушения и данни.

 

Някои аргументи в тази посока

 

Общественото мнение вече бе шокирано с обявената „дупка” от 4.2 милиарда лева. Тази цифра не е случайна. Ако извадите от нея наличният капитал, който е 700 млн лв, се получава нетен отрицателен капитал в размер на 3.5 милиадра лева. Точно толкова обяви през юли управтелят на БНБ Иван Искров. Какво съвпадение! За да се стигне до тези удобни данни са използвани "техники" като непризнаване на законни обезпечения с изключение на ипотеки и залог на цяло предприятие, произволно обезценяване на активи и пр. Приложете същият подход към която и да е световна банка и ще получите същият резултат. С Искров и одитори като тези в КТБ ще убиете всяка банка от Уолстрийт до Лондон, Токио и Сингапур. Без преувеличение.

 

Докладът е изпълнил две цели: да фалира КТБ и да отблъсне частните инвеститори, които желаят да оздравят банката. В по-дългосрочен план пък се цели ликвидиране на българските банки и невъзможност да се подпомага българският бизнес.

 

За да е изпълнението на "мократа поръчка" възможно, се прилага нова методика, която не е позната досега, но пък дава възможност за широко третиране  на качеството на портфейла. Одиторите нямат отношение към оценката на кредитите. Те не са извършвали одит. Активите са обезценени според указанията на БНБ и на квесторите, с цел капиталът на банката да стане отрицателен. Това ще позволи на БНБ да отнеме лиценза на банката и да подготви определени апетитни активи–вземания. И всичко това е направено, за да се обслужи политико-икономическа група, която е много по-близо до мафията, отколкото до закона.

 

Доказателствата


Кредити, отпуснати на работещи предприятия, са преценени като перфектни (с 0% обезценка). Такива са Техномаркет, Авионамс - авиоремонтен завод "Г. Бенковски”,  завод за хартия в Костенец,  стъкларския завод „Рубин" в Плевен. В същото време, забележете, инвестиционните кредити, отпуснати на техните собствениците за придобиване и развитие на същите предприятия са обезценени от 80% до 100%! По този начин ще бъде придобито работещото дружество на безценица. 

 

Следващата схема е за предприятия, чиито собственици не са ползвали кредити от КТБ за придобиването им. Тук се цели директно да се продават  вземания на банката от дружествата за смешни пари. Например кредитът на един от най-големите винопроизводители у нас – „Телиш” АД, държащ перфектни изби и значителни, ликвидни запаси от хектолитри червено и бяло вино е обезценен изцяло. Абсурд, който няма обяснение.

 

image

 

Според доклада за КТБ тази изба струва нула лева...

 

Същият подход е приложен и към една от най-модерните оранжерии в България, тази в гр. Петрич. Тя осигурява ранни зеленчуци за борсата в Мюнхен, както и за вътрешния пазар. Има инсталация за когенерация на енергия. Фирмата е кредитополучател от десет години, осигурява около 100 работника годишно, плюс сезонните работници, печелейки трайни постъпления, с които обслужва кредитите си. Кредитът е обезценен със 78%, въпреки че в полза на банката е учреден залог на търговско предприятие. Пак абсурд.

 

Същото е положението е с вземанията на банката срещу дружество Си Ен Джи Марица ООД, притежаващо лицензии за газификация на няколко общини в Централна България. То е обезценено с 91%, при условие, че същото има оперативна дейност от 2007 година, основния му актив е газов  терминал, изграден до централна газопреносна мрежа, като активите му са заложени в полза на банката.

 

Дружество Метамодул ООД, занимаващо се със същата дейност, опериращо в Западна България, също работи от 2007 година, с постоянен темп на развитие и увеличание на приходите. В полза на банката е учреден залог на търговското предприятие.

 

Обезценката на вземането срещу това дружество е 70%.

Чисто гилотиниране е случая с дружество, притежаващо активите на русенската корабостроителница – Русенска корабостроителница – Запад АД. Дружеството работи, пред него има добри перспективи. Активите на това дружество са заложени в полза на банката. Вземането срещу същото дружество е обезценено с 78%, което си е смъртна присъда.

 

Друг случай е обезценката на вземане на банката срещу лизингова компания – Партнер Лизинг АД, оперираща на пазара от 7-8 години. Вземането е обезценено на 84%, като същевременно основния му материален актив, извън заложените вземания по договори за лизинг, представлява новоизградена и пусната в експлоатация през 2013 година най-модерна печатница. Сградите и теренът са ипотекирани, а машините – заложени, в полза на банката.

 

В "черния списък" е и един от най-големите търговци на едро на петрол и петролни продукти – Нафтекс Петрол ЕООД, който е с годишни продажби за над  1  милиард лева годишно, без просрочен дълг. Вземането срещу това дружество е обезценено с 65%!  

 

Кредити за 1 млрд лева са обезценени почти на 100%, а срещу тях в полза на банката са заложени ликвидни обезпечения: Зала „Универсиада”, най-големият стъкларски завод на Балканите в Сърбия, търговски и развлекателен център в Бургас с РЗП 65 000 квадратни метра, 55 декара и административна сграда на Цариградско шосе, жилищни сгради с акт 16 в София в атрактивни райони, сградата на „София прес” и др. подобни.

 

Двойният аршин

 

Новосъздадена фирма е получила заем за инвестиция. Впоследствие сумата на заема е използвана през компанията-майка за придобиване от друго нейно дъщерно дружество на акции от капитала на „Юри Гагарин” АД. Последното дружество е пряко свързано с „Булгартабак” АД.

 

Заемът към момента е със 150 дена просрочие. Кредитът е бил обявен за предсрочно изискуем още преди поставяне на банката под специален надзор и са били предприети действия за принудително изпълнение. Въпреки това, за този кредит квесторите разпореждат обезценка 0%. НУЛА!

 

Комисията започна ударно, но трябва да стигне докрай. Пред членовете й Иван Искров да обясни как става този номер, защото вложителите, клиентите и партньорите на КТБ искат да знаят. Делян Пеевски също трябва да обяснява, защото в публичното пространство усилено се говори за негово участие в "Булгартабак" АД. Естествено, разследванията трябва да се направят от компетентните органи, защото като народен представител, той няма право да притежава фирми и частен бизнес. Да се провери чрез кой адвокат евентуално е ставала връзката и пр. Не е никак сложно да се извърши проучване, което да потвърди или отрече връзките му с "Булгартабак".

 

Примери като изброените по-горе са десетки. Те доказват категорично, че целта на войната срещу КТБ е придобиването на активи за жълти стотинки. Ясно е също, че това е направено под "мъдрото" ръководство на БНБ.

 

Парламентарната комисия е наясно, че обезценката не е „дупка”, липса или пряка загуба от дейността на банката. Тя е резултат от предположения, че един или друг кредит може евентуално да не бъде погасен в бъдеще. Преценката с колко да се обезцени всеки кредит е на квесторите под диктовката на БНБ. Трите фирми, цитирани като одиторски, нямат ангажимент да одитират кредитите, нито да оценяват обезпеченията, а само да „консултират” квесторите с цел размиване на отговорността. На базата на тези предположения се формира обезценката на кредитите, която директно се отразява като загуба и се изважда от капитала на банката. Това си е чисто и просто изпълнение на "мокра поръчка".

 

Отваря се много работа и за прокуратурата. Но тя едва ли ще е против да докаже, че работи в името на закона и е независима институция. Нуждаем се от такова доказателство.

 

Защото някой иска да извърши нова разбойническа приватизация.

 

Екип на Фрог нюз
frognews.bg/news_79239/Dokladat-za-KTB-e-mokra-porachka-plache-za-prokuror!




Гласувай:
29



1. bojinkata - Точно!!!!
30.10.2014 21:56
Точно!!!!
цитирай
2. apostapostoloff - Пиеса на абсурда!
31.10.2014 17:06
Що пък аз да не се захвана с филхармонията? Що да не я дирижирам? Пък може да правя от утре и леки коли?... Или инжектопляктори?...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626254
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031