Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2014 12:04 - Спонтанно възникнало примирие по време на Първата Световна война
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2647 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 26.12.2014 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В една статия в Дневник, с автор Тони Николов, е описано едно спонтанно възникнало примирие по време на Първата Световна война. Част от статията е едно писмо (исторически факт) на австралийският войник Том до сестра си Джанет. Смятам, че това писмо не бива да бъде коментирано и сбутвано между редовете в (дори и добри!) статии, затова го публикувам така, както го прочетох. Ако искате цялата статия, ще я намерите лесно в сайта на Дневник. Приятно четене ...

***

"Скъпа сестро Джанет,

2 часа заранта е и повечето от нашите хора спят в укритията, но аз не мога да заспя преди да ти разкажа за чудните събития, разиграли се в навечерието на Рождество. Често казано, това, което се случи, изглежда като приказка, и ако не бях го преживял, едва ли щях да му повярвам. Представи си само, че докато ти и семейството ни пеете коледни песнопения пред камината в Лондон, тук аз правя същото на бойното поле във Фландрия с вражески войници…

Дъждът, който валеше всекидневно, наводни окопите. Немците би трябвало да се сблъскват със същите затруднения, те газят в същата кал. Още повече, че първият им окоп е само на няколко метра от нашите. Между тях и нас е "ничията земя", оградена с телени мрежи. Те са достатъчно близо, за да чуваме гласовете им.

Разбира се, ние ги мразим, те убиват наши другари. Но в други мигове се шегуваме за тяхна сметка, понякога даже имаме усещането, че ни свързва нещо общо…

Вчера сутринта, преди Рождество, наваля първи сняг. Всичко се покри с бял скреж и слънцето грееше отгоре. Истинско коледно време!

Отидох в убежището и се завих с шинела, докато моят приятел Джон не дойде да ме събуди с думите: "Ела да видиш какво им е щукнало на немците!" Взех пушката си и отидох в траншеята, откъдето предпазливо подадох глава иззад чувалите с пясък.

Никога не бях виждал такова нещо, гледката беше странна и чудесна. Хиляди малки светлинки грееха край немската линия, докъдето очите можеха да видят.

"Какво е това?", попитах учудено аз. "Коледни елхи!", отвърна Джон. Бяха наистина коледни елхи, които германците бяха изнесли пред окопите си, закичени със запалени свещи и фенери.

И ние чухме гласове да пеят: "Stille Nacht, heilige Nacht…"

Скоро един от нашите другари подхвана: "the first Nowell the angel did say…"

Честно казано, не пеехме толкова добре, колкото немците, но те отговориха ентусиазирано с друга песен: OTannenbaum, O Tannenbaum…"

На което ние отвърнахме с "Елате, верни…"

На което те изпяха същото нещо, но на латински – "Adeste fideles…"

"Англичани, излезте", чуха се по едно време викове. "Ние няма да стреляме…"

В окопа се спогледахме изненадано. След което някой от нас извика: "Вие елате…" Решихме да изпратим човек за преговори. Нашият капитан извика "Не стреляйте!" и пратеникът ни измина пътя до немските траншеи. След минути той се върна с немска цигара в устата.

"Разбрахме се да няма стрелба до утре полунощ"

каза той. Но часовите остават, за да има бдителност."

Скоро напалихме огън на ничията земя, около който се скупчиха всички – британците в униформи "каки", немците в сиви шинели. Един от немците ми разказа, че имал приятелка в Лондон и войната разстроила плановете им за брак. Рекох му: "Щом си жив за Пасха, можеш да оцелееш и някой ден да се ожениш за нея". Той се засмя и попита мога ли да й пратя пощенска картичка, която щял да ми даде малко по-късно. Обещах.

От ръка на ръка минаваха нашите и техните вестници и немците направо се скъсваха от смях, докато четяха нашите. Уверяваха ни, че с французите е свършено, а руснаците били почти победени. Казахме им, че това са пълни глупости и един от тях рече: вие вярвате на вашите вестници, ние – на нашите"…

Разговорите продължиха дълго, след което се разделихме и се уговорихме за футболен мач утре.

И тъй, сестро, имало ли е подобно Рождество в историята?

И какво означава невъзможността да бъдеш приятел с враговете си?…

Твой любящ те брат 
Том"

Frujin
www.facebook.com/frujinblog/posts/1511655039095429




Гласувай:
7



1. enjoy6 - Честито Рождество Христово!
26.12.2014 14:09
Добротата е заложена в човешката душа!
Весели празници!!!
цитирай
2. dockholiday - Това
26.12.2014 15:46
трябва да се знае.
цитирай
3. krumbelosvet - Има и друго примирие
05.12.2022 09:18
Между руси и българи на Румънския фронт. Но за Йоско това не е важно. Йоско люби немци и ингилизи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625861
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031