Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2015 07:09 - Иван Кръстев за Путин: Той е изключително праволинеен
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 4723 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 20.01.2015 07:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image Иван Кръстев

Владимир Путин е изключително праволинеен. Това каза политологът Иван Кръстев пред австрийското списание „Профил”. Ето какво още каза той за срещата си с президента на Русия по време на вечеря.


Не мисля, че лично Путин е казал да ме поканят. Тази идея е дошла по-скоро от неговото обкръжение, където очевидно смятат, че Путин трябва да изслушва и хора с критична нагласа. Той че слушаше - слушаше. Но не изглеждаше като човек, който допуска някой да му казва какво да прави. Той е изключително праволинеен и очевидно не изпитва необходимост да го харесваш. А това е ясен знак, че се чувства като водач, който може да говори каквото си иска. Това е част от неговия имперски стил. Не е човек без харизма. Не мога обаче да си го представя като пенсионер.

 

Неговата харизма е пряко свързана с властта му. Изглеждаше съвсем здрав, пълен с енергия. Не съм лекар, но ми се струва, че твърденията за някаква болест не отговарят на действителността. Путин не е параноик в класическия смисъл. Но към Запада той изпитва недоверие и враждебност, които в момента са характерни за повечето руснаци. По време на вечерята на няколко пъти използваше думата „скроиха”. Когато има протести, той пита не каква е причината, а кой стои зад това. Путин очевидно е твърдо убеден, че нестабилността около Русия е организирана от американците. Парадоксално е, че в същото време той ги смята за слаби.

 

Той все повече вярва на собствената си пропаганда. По време на вечерята обаче каза и няколко неща, които няма как да бъдат отречени. Например: „Помолихте за разрешение да нападнете Либия, за да попречите на Кадафи да бомбардира бунтовниците. Ние се съгласихме. В крайна сметка обаче Западът използва интервенцията, за да свали Кадафи. И какво постигнахте? Нищо добро. Същото като в Ирак. Какво постигнахте с интервенцията там? Нищо добро”. За него Европа не представлява някаква реална опасност. Зад всяко политическо действие на Европа той винаги привижда Америка. Той едновременно подценява и не разбира Европа. В ЕС вече има консенсус, че Путин е опасност. Той не постъпи особено умно, когато се сближи с крайно десните и крайно левите в Европа: с Националния фронт във Франция, например, и на другия полюс с Подемос в Испания. Той залага на това, че една или друга от тези партии един ден ще дойде на власт.

 

 По този начин обаче той предизвиква европейските елити и губи симпатиите им. Преди вечерята бях на една конференция, в която участваха не само журналисти, но и млади националисти. Те задаваха въпроси, много глупави въпроси. Интересното беше, че руските официални лица се отнасяха към тях с огромен респект. Путин създаде една крайно националистическа идеология, която в момента е определяща. А нейните последователи навярно вече не се поддават на контрол. За Путин беше важно единствено да обясни защо Русия прави онова, което прави - а не какво ще прави Русия в бъдеще. Да, отчасти не иска да му гледаш в картите, отчасти обаче и той самият не знае накъде върви. И просто импровизира.Завземането на Крим беше опит да потули загубата на Киев. Планове за военна ескалация в Украйна има още от 2008 година.

 

Но политическото решение да се анексира Крим беше взето само 48 часа преди самата интервенция - и то единствено поради отчаяние. Русия изгуби Украйна в момента, в който Янукович избяга от Киев. Путин смяташе, че анексирайки Крим, ще компенсира поражението, нанесено му от народния бунт, прогонил от Киев неговия съратник Янукович. Путин се опасяваше, че поражението на един корумпиран лидер може да се отрази и лично на него. Единственото, от което се страхува Путин, е да не изглежда слаб. По време на вечерята той каза нещо много интересно. Комунизмът се провалил като икономическа система. Но ако ръководството тогава си е било на мястото, разпадането на Съветския съюз можело да бъде предотвратено.

По съветската идеология той не тъгува. Смята обаче, че живее в реалния свят: един свят, в който властта наистина е нещо много важно.

 

Колкото и да е странно, изобщо не разбрах какво мисли по въпроса как ще изглежда страната му след 5 г.. В това отношение беше доста дефанзивен. Струва ми се, че се е насочил повече към изолация, отколкото към империализъм. На днешното руско общество Путин нахлузва един консервативен европейски модел от 19 век. Същинска историческа ирония е фактът, че тъкмо от тази гледна точка той обвинява Европа в безбожие и декадентност. Преди 100 години европейците отправяха точно същите обвинения към Руската революция.

 

На първо място се опитва да закриля Русия срещу останалия свят. Главната му цел не е да променя граници. Тревожи го самият характер на днешните граници. Путин е започнал да се бои от отворените граници - както в икономическо, така и в културно отношение. Според него руската цивилизация трябва да се отграничи от другите. Когато някой спомена за Германия, той каза: „Храната е добра, виното е добро, да говорим за нещо друго”. Не може да си позволи да ядоса Германия. Независимо от това той се възхищава на Германия. Мисля, че Путин не отчете два фактора: Германия и Украйна. От Германия той не очакваше, че икономиката ще се съгласи с твърдия курс към Русия въпреки големите загуби. Той се изненада от готовността да се прилага едно политическо решение и да се поддържат санкциите. Целта на санкциите беше да се покаже на Путин, че европейското общество е готово да изстрада мерките за запазване на международния ред.

 

Някои твърдят, че санкциите нямали ефект. Напротив, те съсипват руската икономика. Но това не променя руската външна политика. Там е проблемът. Путин не вярваше, че населението ще се вдигне срещу президента Янукович и ще го свали от власт. Путин смята Янукович за мошеник и идиот. Той публично демонстрира презрението си към него. Много пъти го е наричал „красавчик”. По това също личи, че Путин не търпи слабостта. Очевидно му е трудно да се справи с Украйна. Говори за нея като за изкуствена страна. Вярва, че между украинското и рускоезичното население там има пропаст. Но бърка. В последно време имах възможността да разговарям с почти цялото украинско ръководство в Киев. И установих, че някои от най-изявените противници на Русия са именно рускоезични.

 

Неправилно беше предположението, че Путин и неговото правителство правят всичко за пари. Човек може да е корумпиран, но в същото време да има и мисия. Ако ставаше дума само за обогатяване, Кремъл нямаше да анексира Крим. Когато си натрупал няколко милиарда, вече може да мислиш и за мястото си в учебниците по история. Европейците трябва да се простят с идеята, че ЕС граничи само с държави, които са бъдещи членки. Дали Русия след Путин ще се доближи до нашите ценности или ще се отдалечи още повече - това ние не знаем и трябва да го осъзнаваме. Да вземем неговите планове за Евразийски икономически съюз. На тези планове могат да попречат Беларус или Казахстан, но не и ние. Точно тези две страни имат най-голям интерес Русия да се изтегли от Украйна, защото се опасяват, че после идва техният ред. Путин се държа много професионално.

 

Мисля обаче, че си представя по друг начин едно добро прекарване. Има чувство за хумор. Личи си, че шегите му не са наизустени - идват спонтанно. Попитахме дали можем да разговаряме за новата ориентация на Русия - отдалечаването от Запада и сближаването с Китай. Той отговори: „Не, не, не, ние си имаме традиционна ориентация, която не променяме, за разлика от други хора”. Очевидно имаше предвид т. нар. „Гейропа”. Такива неща подхвърля през цялото време. Мисля си, че западните политици, които се отнасят към хумора с много повече политическа коректност, доста ще се затруднят с неговия хумор.
frognews.bg/news_84517/Ivan-Krastev-za-Putin-Toi-e-izkliuchitelno-pravolineen/




Гласувай:
6



1. josarian - Препоръчвам ви да влезете в блога на червения трол Колев58 и да почетете същия материял и там.
20.01.2015 07:13
Ще заблежите как статията е неумело редактирана, изпорязана и променена - с една дума манипулирана. От човек, който допуска понякога по три правописни грешки в едно изречение. С една дума - неграмотен. Изводът е, че червният кенеф си остава такъв дори и срещу заплащане.
цитирай
2. blackpredator - Впечатлява д-р Кръстев с чувството си за хумор
20.01.2015 09:55
„Путин смята Янукович „неговия съратник” за мошеник и идиот.”
Неблагодарник!

„На днешното руско общество Путин нахлузва един консервативен европейски модел от 19 век.”
Д’еба европееца, някои го обвиняват в азиатщина.
Консерватор. Пфу!

“На първо място се опитва да закриля Русия срещу останалия свят.”
Мръсник! Да закриля Русия! :(

"Планове за военна ескалация в Украйна има още от 2008 година."
Доктора, освен на вечеря са го канили и на военен съвет, или и той е чел "Мурзилка".
Очаквам да пише и за Шойгу. ;)
цитирай
3. fenku - josarian,
20.01.2015 15:27
Колев58 е кърваво червен. Като типичен комунист.
цитирай
4. sestra - Кому е нужен психопортрет
20.01.2015 18:58
на Путин, с когото отказват срещи един след друг нормалните, несъвършени човешки лидери по ежедневно кървави причини?... Според мен ако Иван Кръстев, от когото до сега съм имала безупречни впечатления е отишъл на тази покана, за да свърши нещо съществено, поне не би давал това интервю. А сега е ясно всичко - поканили го, отишъл, разказал с елементи на плах психологизъм и ето ти една идея по-добър свят. Само дето не е мирен...
цитирай
5. yohnny - Нужен е, особено на световен лидер с решаваща роля.
20.01.2015 20:53
Прегледах тълкуването, мисля на Линда Гудман и ето в резюме как е обрисувала тя мъжът-везна, явно много впечатлена и едва ли проучила само един индивид:
Проницателен в абстрактното, логичен в своите блестящи умозаключения, несправедливостта за него е най-голямо престъпление, блестяща логика и проницателност, категорично, честно и безпогрешно заключение, справедлив, в околния спор умиротворява спорещите, търси хармония, търси истината и баланса, отличен стратег, който може предварително да спечели битката при внимателно обмислен план, не иска война и кръвопролития.
Мисля, че това са много хубави качества за един лидер. Нека не забравяме и чувството за хумор. Ако това не е харизма, не зная кое би било.
Извинявам се за включването.
цитирай
6. yohnny - И още малко:
20.01.2015 21:23
"не може да си позволи да ядоса Германия" - горният човек едва ли би имал такава цел!
"отчасти не иска да му гледаш картите" - че кой пък иска!
"но бърка" - ами ако го е проверил?
"ще се доближи до нашите ценности" - до какво ???
"ние си имаме традиционна ориентация" - защо се очаква от русите да са се
променили, а ако все пак поискат - може да го правят бавно ...
..............................
Пак се извинявам.
цитирай
7. josarian - Бих добавил и неграмотен, освен кърваво червен...Заглавията му са пълни с грешки - елементарни
20.01.2015 21:47
fenku написа:
Колев58 е кърваво червен. Като типичен комунист.

цитирай
8. josarian - Не се притеснявай, няма нужда от извинения. Добре дошъл си в блога.
20.01.2015 21:52
yohnny написа:
"не може да си позволи да ядоса Германия" - горният човек едва ли би имал такава цел!
"отчасти не иска да му гледаш картите" - че кой пък иска!
"но бърка" - ами ако го е проверил?
"ще се доближи до нашите ценности" - до какво ???
"ние си имаме традиционна ориентация" - защо се очаква от русите да са се
променили, а ако все пак поискат - може да го правят бавно ...
..............................
Пак се извинявам.


Коментари не се трият. Краен съм само към простите и елементарни комунистически тикви.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3624999
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031