Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2015 14:50 - Кметът на Каварна пред Фрог: Не ромите фалираха КТБ
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1031 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Цонко Цонев

От 12 години работим с ромския квартал „Хаджи Димитър” в Каварна. Осъществени са много проекти с тях, но най-важен е принципът на работа. Спрямо ромите се работи така, както към българите. Това каза пред Фрог нюз кметът на Каварна Цонко Цонев.


Ето какво още сподели той за начина, по който се действа спрямо етноса в региона: Ние имаме в Българево гагаузи, в Топола- татари, а турци в Каварна. Т. е. в общината има около пет етноса. За всички се работи по един и същи начин. Ромите са около 27-28 на сто от населението на общината. През всички години са се заделяли средства и се работи по проекти за кв. „Хаджи Димитър” и за селата, където има ромско население. Когато си обективен към всички-резултати има. 

Инфраструктурните проекти са свързани с канализация, осветление, водопроводи, ремонт на детската градина и училището. Има ромско кметство, което е в самия кв. „Хаджи Димитър”. В края на 2003 г. съм създал отдел за интеграция на ромите. В него работят роми, които са ангажирани с решаване на проблемите им. Този отдел също се намира в квартала. Така сме организирали работата, че техни представители да работят. Това се възприе от ЕС и от много организации, които имат български роми. В резултат на опита ни, в много европейски градове има роми, които са назначени към общински организации. Става дума за големи европейски градове. 

На въпрос как са накарали циганчетата да ходят редовно в училище, той обясни: Към училищните програми има обучение по танци, спортни мероприятия. Обучават се не само ромските деца, но и техните родители. Наравно с тях се обучават и учителите, как да работят със самите ромски деца. Има фолклорни мероприятия, където ромчетата танцуват и пеят. Работим постоянно по образователни ромски проекти. Включително обучаваме учителите от детските градини как да работят с тях. Има и проект, по който обучаваме ромчетата, преди да влязат в първи клас. Те бяха един месец с български деца, за да свикват. При тях проблема е с българския език, тъй й като вкъщи си говорят повече на ромски. Насочили сме вниманието си към бързата интеграция още в първи клас и детската градина. 

Цонко Цонев обясни как са се справили с безработицата: При нас почти няма ромска безработица. Две поколения от нашите роми работят в Полша или в Германия. Там си плащат данъците и се връщат в Каварна. Една част са много добри строители. Другите гледат бостани-дини и пъпеши. Трета част пък работят в чужбина, където имат фирми за търговия. От десетилетия ромите ни са инвеститори в Каварна. Когато се върнат от чужбина, те влагат спечеленото в града и в квартала. Дебата за роми, българи и тяхното разделение и противопоставяне изобщо не касае общината от години.

При нас, ако се случи някое престъпление, не се казва кражба от ром или от българин. То си е просто кражба. Не се преекспонира етноса на извършителя, както се прави в националните телевизии. Мога да кажа, че не роми са фалирали КТБ, роми не са създали проблеми в здравеопазването, нито пък роми са хората, които са създали една много голяма част от политическите проблеми на страната. Ромите не са проблем на България. За мен проблем е отношението към тях, което не се е променило от 25 години. Във всяка община на тях трябва да се гледа като на граждани-данъкоплатци. А не като един досаден етнос, който трябва да бъде маргинализиран и да живее в гетото. 

Спешната помощ супер нормално влиза в райони с ромско население. Даже са много големи приятели с лекарите. Линейките влизат спокойно, черпят ги, допълни кметът на Каварна.
frognews.bg/news_87864/Kmetat-na-Kavarna-pred-Frog-Ne-romite-faliraha-KTB/



Гласувай:
6



1. krumbelosvet - Интересно ИЗБРАН ракурс.
12.09.2017 07:49
Но не българи избиха за дребни пари стотици безпомощни стари хора по селата...
Поздрави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625155
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031