Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2015 14:28 - Платени тролове: Путин е велик!
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1706 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 09.04.2015 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Разкаяла се киберактивистка разкрива подробности около пропагандната машина на Русия image

Рисунка Уикипедия

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Тролове на Кремъл работят нон стоп, за да наливат масло в руската пропагандна машина. За съществуването им се знаеше отдавна от разкрития на опозиционния в. “Новая газета”.

За пръв път обаче манипулаторка на информация разкрива подробности около централата на троловете в Санкт Петербург пред в. “Франкфуртер алгемайне”.

Людмила Савчук (34 г.) е издържала само два месеца – до март т. г.

Но първо да поясним: тролът е чудовище от скандинавските народни поверия. Това са свръхестествени същества, оприличавани на великани и враждебно настроени към света. Те са нощни същества от камък с очи от диаманти, поглъщат хора, но и камъни. Раждат се от камък и на слънчева светлина пак стават на камък. Според съвременния жаргон тролът е човек, който публикува в интернет провокативна или невярна информация, за да провокират или да пропагандират определени идеи.

“Путин е гениален”, “Украинците са фашисти”, “Европа е декадентска”. Това е трябвало да твърди Людмила Савчук. И не само тя. Над 400 души работят 24 часа в денонощието, за да възхваляват Москва.

“Работата ни се състоеше в това, да пишем в духа на Кремъл, да превъзнасяме Путин, да хвалим неговата политика и да сразяваме враговете му”, разкрива Савчук. Тя е майка на две деца и живее в Санкт Петербург, където е централата на троловете. Трябвало е по 8-9 часа на ден да публикува в интернет дневно поне по 100 “свои позиции”, представяща се ту като домакиня, ту като студентка или спортистка. Срещу това тя, както и колегите й, е получавала  между 40 000 и 50 000 рубли месечно (640 – 800 евро). Това е далеч по-голяма сума от възнагражденията на руските журналисти.

Точно парите са мотивирали Людмила да кандидатства за работа в "Агенцията за изследване на интернет пространството", както официално се нарича централата на руските тролове.

Предхождащото интервю било кратко. Приел я накой си Олег, който я попитал: "Какво е мнението ви за нашата политика в Украйна?" Савчук, естествено, знаела какъв отговор се очаква от нея.

Тя била назначена и точно темата Украйна била нейния ресор. Савчук споделя, че всеки ден е получавала указания. Тя показва записана на мобилния й телефон заповед за поредния й коментар: "Украйна прие пакет от реформи, за да получи финансова подкрепа от Международния валутен фонд. За украинското правителство разходите за въоръжаване са по-важни от интересите на гражданите."

Савчук описва и как изглежда сградата на въпросната централа. Отвън тя с нищо не правела впечатление, била боядисана в сиво. Намирала се на ул. «Савушкин» в северен квартал на Санк Петербург. Сградата била превърната в истинска крепост със строга охрана и видеонаблюдение. Сред работещите царяла атмосфера на страх.

"Навсякъде има монтирани камери. Почти не разговаряхме помежду си. Най-много някой да ти каже: "Извинявай, но бързам", разказва Людмила. Нейните колеги били предимно млади хора, много от тях студенти. "На тях политиката им е абсолютно безразлична, нищо не приемаха сериозно. Това за тях това е източник на добри пари", твърди Людмила.

Имало и няколко по-възрастни колеги, за които работата представлявала истинска мисия. Те работели всеотдайно и с напоколебимо убеждение, че Путин наистина е велик, а политиката му – единствено правилната.

Савчук описва работата си като изключително трудна. Тя и останалите трябвало непрестанно да публикуват коментари в интернет. Не всички устоявали на темпото. Мнозина били уволнени, защото не съумявали да превръщат директивите в надеждни коментари, не намирали най-подходящите думи. Това водело до голямо текучество.

За пропагандната централа на Кремъл пръв съобщи през 2013 г. опозиционният в. «Новая газета». Негови журналисти под прикритие успяха да влязат там, но това беше старата малка сграда. Според изданието през октомври миналата година "агенцията" се е преместила в нова 5-етажна  сграда, окачествявайки я като "фабрика на троловете". Наскоро бил разкрит и нов международен отдел. Там работели хора с познания по чужди езици.
http://www.clubz.bg/17153-plateni_trolove_putin_e_velik

Още по темата

Аз бях трол

Особняци, тролове и полезни идиоти

тролове признания Путин възхвала Кремъл Санкт Петербург “Франкфуртер алгемайне”



Гласувай:
12



1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
09.04.2015 14:32

Това е въшливата муцуна на един, който иска да му викат Черен Хищник, но е по-известен като Чеpната Изтривалка.

Знаят го и като Раболепното Смукало Hа Путин.

цитирай
2. josarian - хахаха, яко:)
09.04.2015 15:08
tutankhamon661 написа:

Това е въшливата муцуна на един, който иска да му викат Черен Хищник, но е по-известен като Чеpната Изтривалка.

Знаят го и като Раболепното Смукало Hа Путин.


цитирай
3. demograph - Битката с чудовищата е тежка, но истината ги вкаменява
05.08.2015 21:16
Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625177
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031