Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2015 18:45 - Сега се връщам от Румъния. Много сме зле.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 960 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Асоциациите ги правя несъзнателно. Много пъти. Без да искам. Те се набиват на очи.


Спомням си отново и отново 1989г. Няколко месеца преди бунта в Тимишоара и Букурещ. Беше невероятно зле ситуацията там. Едни грандомански строежи и един изгладнял народ. Изгладнял за всичко, но най-вече за свобода.

Тогава пътувах из Букурещ със социалистическа трошка, стара 15 години. Толкова лоши пътища. На входа на града пътувах направо по земя. Нямаше дори и чакъл. Прозорците на колата бяха винаги затворени. Крадеше се на поразия. Няколко години преди това минах Румъния с влак и на гара Норд, крадци отмъкнаха няколко куфара от членове на нашата група. Направиха страхотен номер. Като каскадьори се качваха един върху друг двама човека, а третият влизаше през прозореца отзад. Всички през това време гледахме гарата, а те "вършеха" след нас. Спомням си, че се отбихме в един от парковете на Букурещ. По-отвратително нещо не бях виждал. Беше септември и всичко беше изгоряло, а наоколо всичко изпотъпкано от хора и животни.
Всички бяха издивели като животни. Готови бяха да се бият за една кутия вносни цигари. Къщите на село, каруците, пълни с царевица, камионите Роман, които вдигаха облаци прах по румънските пътища, раздрънканите им коли, местно производство, тълпите с дребни джебчии, празните магазини...Направо не ми се говори затова повече.


Въпреки, че бях в Букурещ преди 2 години, отново изживях шок. От границата до Брашов, има села, в които над 50% от къщите са нови или отремонтирани. В самият Букурещ видях нови големи строежи - частни и обществени.


Отново се разходих из северните квартали на града та чак до центъра. Зададох си въпроса - в кой квартал в София можеш да видиш такава наредба? Така наречените скъпи квартали в София - Бояна, Драгалевци, Симеоново, изглеждат като изтърбушени без пътища, канализация и тротоари. Има райони в Букурещ, които няма да видиш и в Париж - толкова са отишли напред и се радвам за тях, но ми е мъчно за нас. Нашият диктатор - Живков, беше по рационален от Чаушески, но какво от това. Румънците поискаха свобода и си я получиха в голяма степен. НИЕ НИТО ПОИСКАХМЕ, НИТО ПОЛУЧИХМЕ.

Наистина има остатъци от времето на Чаушеско и това няма как да се скрие. Но от друга страна, съпоставката в полза на новото в Румъния е поразяваща.


ОЩЕ ОТ РУСЕ ИЗГЛЕЖДАМЕ ЖАЛКО - ЗАГИВАЩИ СЕЛА, СМОТАНИ ГРАДОВЕ. ПЛЕВЕН МИ ИЗГЛЕЖДАШЕ КАТО ИЗТЪРБУШЕН - СМОТАНИ УЛИЦИ, НЕПОДРЕДЕНО. ВЛИЗАЙКИ В СОФИЯ, ВСЕ ЕДНО ВЛЯЗОХ В СЕЛО. ДОРИ И НОВИЯТ ВХОД НА СОФИЯ НЕ ПРОМЕНИ ВПЕЧАТЛЕНИЕТО МИ. НАИСТИНА СМЕ ЖАЛКИ НА ФОНА НА УСПЕХИТЕ НА РУМЪНЦИТЕ.

Колко често виждах в Букурещ медицински хеликоптер над града. Представяте ли си това да се случи в София! Минах през центъра на София. От университета ме "задруса" пътя, до НДК. Нагоре по "България" друсането продължи, та чак до новото околовръстно. "Павлово" изглеждаше наистина като западнало село...


Не е негативизъм. Просто изразявам мнението си. Трябва ни промяна. Трябва ни нова организация на обществото, защото наистина сме много зле.





Гласувай:
5



1. balebalev - Значи очевидно причината
10.05.2015 19:44
за нашето жалко съществуване не са ЕС и НАТО.
цитирай
2. kolevdobri - Ние сме си виновни разбира се.
10.05.2015 20:49
balebalev написа:
за нашето жалко съществуване не са ЕС и НАТО.

цитирай
3. kolevdobri - Според Борисов, България била по-добре от Румъния.
11.05.2015 19:52
Пожелавам на господин Премиера, първо да отиде в Румъния и да поогледа и след това да "треска" глупости.
Вчера той направи такова изказване в предаване на Хакимян по БТВ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194800
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031