Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 20:38 - ТАНКОВГЕЙТ -любовта на комунистите към народа винаги е минавала през дулото на таковете
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 867 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 13.05.2015 20:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Евгений Михайлов

 

image

















Почина ген. Атанас Семерджиев. Генерал Семерджиев беше ортодоксален  комунист. Отговорен е и за унищожаване на досиетата на ДС. Сигурно и за други грехове.

Бог да съди делата му. И да го прости, ако може.

Но Атанас Семерджиев беше и офицер. И вероятно офицерската му чест го накара преди 9 години, след погребението на кинорежисьора Зако Хеския да ми се извини за поведението си през 1990г. и да признае, че всичко около репликата на президента Петър Младенов е било истина.

И не само е произнесена фразата "Най-добре е танковете да дойдат" на 14 декември 1989 г. , но и самият ген. Семерджиев, тогава началник на Генералния щаб, е получил нареждане от министърът на отбраната ген. Добри Джуров да приведе танковата бригада в Горна баня в повишена бойна готовност. Подари ми книгата със спомените си "Пожарът". Каза ми внимателно да прочета главата "Танковгейт".

Останах удивен след прочитането. Генералът е разказал подробно за механизма на реакцията на ръководството на БКП и на специалните служби. Били са убедени, че ще се справят със ситуацията ,и че ще унищожат оригинала на записа. Посъветвали са Петър Младенов да отрича. Разработвали са различни варианти, но са били убедени, че ситуацията ще я държат под контрол. Ген. Семерджиев не е бил съгласен с това.

По късно е нарочен за вътрешнопартиен враг, защото не е успял да се справи със ситуацията.- нито през декември 1989 г. като началник на Генералния щаб, а през юни-юли 1990 (по време на оставката на П. Младенов)  като Министър на вътрешните работи.

В спомените си  генерал Семерджиев е  написал и следното:

„Бях вече в Генералния щаб и Добри Джуров два пъти ми звъня по телефона. По това време той беше в сградата на парламента и ми нареди да приведа танковата бригада в повишена готовност. Така че да изпълня командата на Добри Джуров, не означаваше, че танкистите от Горна баня незабавно ще тръгнат към пл. „Народно събрание“. Аз възразих на Джуров, че не трябва да правим такива стъпки. Казах му: „Другарю министър, нека не предприемаме това действие.“

Обясних му, че обстановката е сложна. А и самото привеждане на танковата бригада в повишена готовност не е толкова лесно. Трябва да се задейства целият апарат за оповестяване на офицерите и сержантите по домовете им. Трябва да се извести и постоянният състав на бригадата и екипажите да заемат местата си в танковете. А става дума за почти 3000 души. Затова казах на Джуров по телефона: „Нека сега не правим това, много ви моля“, а той ми затвори слушалката.“

Неизпълнението на заповедта ген. Семерджиев е мотивирал, позовавайки се на Устава - изпълняват се писмени, а не устни заповеди. Офицерската си чест  в онзи момент, комунистът  Атанас Семерджиев е поставил пред дълга си на комунист.

Де да беше така и по отношение на архивите на ДС...

Но... бог да го съди!
blog.bg/post.php




Гласувай:
7



1. getmans1 - Разбира се , че Бог, кои сме ние!?
13.05.2015 21:43
Много добре е знаел какви му са дружките, да пусне танковете и после на „топа на устата“ или куршум в главата!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625967
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031