Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2015 15:57 - Ден на победата на Путин над Русия
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2923 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 15.05.2015 15:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В сайта на “Ехото на Москва” е публикувана статия на младия руски журналист Олег Кашин от неговия блог kashin.guru, в която обяснява ( вече и на българските жертви на руската пропаганда – в превод на Васил Костадинов за ivo.bg) основните параметри на отвратителната злоупотреба на днешния руски режим с прочита на историята по отношение на Втората световна война. Освен констатациите, под които може да се подпише всеки зрящ истината руснак или българин, най-важното в тази статия е  прогнозата: един ден руснаците ще потърсят сметка на Путин, че превърна дори и Деня на победата в своя лична, но временна победа. Казва (ви) го един млад руснак!

Ето една интересна статия от блога на журналиста Олег Кашин, публикувана в сайта на “Ехото на Москва”

 

 kashin.guru

 Съчинение за Деня на Победата

Олег Кашин

8 май 2015

Юни 1941 г., западната граница на Русия, малкo човече в униформа на офицер от гранични войски гледа през бинокъла към настъпващите немски войски.

Ние познаваме малкото човече – това е Владимир Путин. Той хвърля граната по вражески танк близо до Киев. Ето го и в бял маскировъчен халат бяга, стреляйки с автомат, по заснежено поле близо до Москва, а след това, седи зад щурвала на изтребител и сваля вражески самолети някъде до Ленинград. Виждаме Владимир Путин, който пълни в каската си вода от Волга в Сталинград, а ето го и като танкист около Курск – излиза от танка, бърше с ръкав подпухнало лице. Путин управлява подводница на дъното на Балтийско море, и умело изстреляно от него торпедо потапя германски параход до остров Рюген. И накрая, пролетта на 1945г., Берлин – на изпотрошения купол на Райхстага се изкачва умореният Путин с голямо знаме.

Това е Победата.

Мислите, че това не е вярно? Разбира се, вие сте прави, но за вашето мнение на никого не му пука. Това, което в Русия наричат Велика отечествена война, отдавна се е превърнало в лична война на Владимир Путин. Той беше този, който стреля от танка, лети на изтребител, плава на подводница. Убиваха го, но всеки път се оказваше по-силен, и винаги побеждаваше. Между другото, кого?

 

image

 

Формално – Хитлер, но Хитлер може да не го споменаваме, Хитлер отдавна го няма. През 1945г. Владимир Путин победи всички – той победи Обама и Ангела Меркел, и опозицията в Русия, включително Борис Немцов, и международното LGBT движение и Pussy Riot, и Украйна и Грузия, и трите балтийски държави и Полша, и целия свят, защото всички по света – това са врагове на Русия. Русия има само един приятел – самият Путин. И само той е в състояние да победи всички врагове.

 

Днес малко хора разбират реалната безпрецедентна историческа значимост на Втората световна война за Русия. Седемдесет години от съветската история беше най-бруталната терористична диктатура на болшевишката партия и нейния репресивен апарат. Съветския режим беше нехуманен и лъжлив. Хората лишени от не само повечето от гражданските си права, но често и от основни битови удобства, всеки ден по радиото чуваха от своите вождове, че живеят в най-щастливото и справедливо общество. Двусмислието, несъответствието между реалността и думите, в продължение на десетилетия беше задължително свойство на съветското общество, изолирано от останалата част на света.

И само войната, само четири от седемдесет години са едно удивително изключение от всички правила на съветската история, срив в програмата. Да, войната беше трагедия и катастрофа, но тя също е и истински светъл лъч, дори и за тези, които никога не биха се осмелили да го кажат на глас.

За четири години беше прекъснато и робството, и двусмислието. Довчера – безправен колхозник или строител, за канче супа изграждащ поредния „мегастроеж на комунизма”. Днес – войник, който наистина се сражава с най-голямото световно злото. Довчера партията решаваше вместо теб кое е добро, кое е зло, а днес се биеш на страната на Англия и Америка. Довчера обявяваха за врагове твоите познати, приятели, роднини и съседи, за които през нощта пристигаше колата на тайната милиция, за да те ги отведе в Гулаг, а днес твоят враг не е измислен, а съвсем реален чуждоземен нашественик, носещ на земята ти смърт и разрушение. Вчера ти беше винтче в огромен нечовешки механизъм, а днес – личност, от избора на която зависи във всеки един момент и собствената ти съдба и съдбата на страната, а дори и на човечеството.

Четирите години война на съветския фронт, парадоксално, но станаха четири години на максимални за съветския режим истина, свобода и справедливост. Войната отне живота на милиони, но също така беше единственият светъл лъч за десетките милиони хора в безпросветното им съществуване. И в следвоенните години, съветската гледна точка за света беше пълна с лъжи и недомлъвки, палачите бяха считани за герои, честните хора за врагове, и само споменът за войната, когато врагът беше враг, а честните хора – честни хора, беше най-човечният и следователно най-важният исторически епизод. Отношението към войната като към особен период от историята – това е най-важният елемент от националната идентичност на всички бивши съветски граждани. Падането на комунизма през 1991г., разрушило всички съветски ценности, не оказа влияние върху стойността тази война, нещо повече – доколкото постсъветска Русия никога не успя да създаде собствена национална митология, то митологията за войната остана единствената общоприета и безспорна общоруска духовна ценност.

 

И когато Путин дойде на власт, създавайки своя личен режим, не можеше да не разчита на военния мит. Митът за твърдия, но справедлив лидер се опираше на мита за войната и за засилване на режима на Путин се срастваше с него. Русия – това е Путин. Русия – това е победата през 1945 година. От тези две уравнения получаваме равенството – Путин вече е и победата през 1945 година.

 

Обявеният за 9 май парад в Москва не е парад в памет на жертвите и героите от войната, това е парад на лоялността към Путин и неговото господарство. Георгиевската черно-оранжева лента, формално символизираща паметта – това сега също е знак за лоялност. С тази лента в Украйна се бият проруските сепаратисти, за тях е важно да се чувстват наследници на войниците от Втората световна, противопоставящи се не на съвременна Украйна, а именно на злото от 1941-1945гг., с което са воювали техните дядовци. Западната версия за войната, било то Холокоста, или разделението на Европа, или дори изчисленията на Тюринг, позволили да се разшифрова „Енигма” – всичко това дразни съвременна Русия, която е съгласна да смята за врагове от 1945г. тези, които за врагове днес смята руската държава – и Украйна, и Грузия, и Америка.

 

Историческият експеримент на Владимир Путин унищожи паметта, заменяйки я с утилитарна политическа конструкция. Тази конструкция е краткотрайна, тя ще завърши с края на властта на Владимир Путин, и тогава руското общество ще трябва отново да формулира отношението си към Втората световна война.

Но сега за това никой не мисли. Путин излиза от танка, избърсва подутото си лице, Владимир Путин лети на изтребител, Владимир Путин вдига знаме над Берлин. В тази война, на която сега се покланя Русия, победител е само един – Владимир Путин.

Share on Facebook




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Този шибан кагебешник се оказа едно
15.05.2015 16:41
голямо лайно. Осмърдя света тоя мискинин!
цитирай
2. josarian - Привет, Апостолофф, така е - Путин се направи на мъж а си е един смърдел кагебейски.
15.05.2015 21:57
apostapostoloff написа:
голямо лайно. Осмърдя света тоя мискинин!


Междувремменно - онова 1997, с неопределения пол и вид, каза да ти предам, че се е овоняло цялото, нечистоплътно е и не се къпе - направо се превърнало в червено ла*но.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Добре де USAриане,
16.05.2015 10:58
Ама защо всеки втори постинг ти е за това дребно кагебистче? Защо не пишеш за Обама например с 12% рейтеинг. Или за вероятността начело на САЩ да застане дама с лезсбийско минало според думите на Йоко Оно?
цитирай
4. josarian - За да разберат всички какъв е убавец. А за Обама всичко знем, но над истината за Великий Пу, тегне някаква забрана като че ли?
16.05.2015 12:30
vencivaleri1951 написа:
Ама защо всеки втори постинг ти е за това дребно кагебистче? Защо не пишеш за Обама например с 12% рейтеинг. Или за вероятността начело на САЩ да застане дама с лезсбийско минало според думите на Йоко Оно?


Та, да повдигнем завесата, така да се каже. Трябва да има баланс на инфото, а в Булгаристанд няма - медиите са на твоите семейни приятели а те малко червени свине си падат. Такива ми ти работи, другарю политрук....
цитирай
5. vencivaleri1951 - Путин за съжаление не е от "моите" в Русия
16.05.2015 14:28
josarian написа:
vencivaleri1951 написа:
Ама защо всеки втори постинг ти е за това дребно кагебистче? Защо не пишеш за Обама например с 12% рейтеинг. Или за вероятността начело на САЩ да застане дама с лезсбийско минало според думите на Йоко Оно?


Та, да повдигнем завесата, така да се каже. Трябва да има баланс на инфото, а в Булгаристанд няма - медиите са на твоите семейни приятели а те малко червени свине си падат. Такива ми ти работи, другарю политрук....


Ако беше и в Б-я нещата щяха да бъдат по различни. Колкото до медиите у нас те са подвластни на на една сграда на ул Козяк където от време на време си водя кучетата да пишкат:)
Но щом говориш за медии да попитам къде подредиха кагебиста медии като английския и американския Таймс, Форбс,Би Би Си...в престижните си класации
И къде си ти в кординатната или банковата система , че изричение не може да вържеш без , свине, педераси, и проче. Постни или лично преведи нещо от Западните медии за Путин и Русия. Не търси неудачници от Изтока да доказваш своята несъстоятелност. Ако професионално ще тролиш научи езици човече...нали си ужким на Запад!?
цитирай
6. josarian - Отново не си прав Венци, медиите са подвластни 90%х на кукловодите, нито една медия няма независима от тях.
16.05.2015 15:51
vencivaleri1951 написа:
josarian написа:
vencivaleri1951 написа:
Ама защо всеки втори постинг ти е за това дребно кагебистче? Защо не пишеш за Обама например с 12% рейтеинг. Или за вероятността начело на САЩ да застане дама с лезсбийско минало според думите на Йоко Оно?


Та, да повдигнем завесата, така да се каже. Трябва да има баланс на инфото, а в Булгаристанд няма - медиите са на твоите семейни приятели а те малко червени свине си падат. Такива ми ти работи, другарю политрук....


Ако беше и в Б-я нещата щяха да бъдат по различни. Колкото до медиите у нас те са подвластни на на една сграда на ул Козяк където от време на време си водя кучетата да пишкат:)
Но щом говориш за медии да попитам къде подредиха кагебиста медии като английския и американския Таймс, Форбс,Би Би Си...в престижните си класации
И къде си ти в кординатната или банковата система , че изричение не може да вържеш без , свине, педераси, и проче. Постни или лично преведи нещо от Западните медии за Путин и Русия. Не търси неудачници от Изтока да доказваш своята несъстоятелност. Ако професионално ще тролиш научи езици човече...нали си ужким на Запад!?


А доколкото са изтъпанили на първа Путин - те и Хитлер едно време го бяха изтъпанили на първа, нали? И не ми говори за недуачници - хората, чиито статии и интервюта публикувамне са неудачници - неучаници сте вие, червени свине, които потопихте цяла система а сега искате реваншда, ама не, няма да стане тая. Така че, хайде моля ти се - всекиму според заслуженото - моите определения към червената част от населението са много, много точни. Освен това сте на изчезване, което е съвсем успокояващо.
цитирай
7. vencivaleri1951 - Ама защо всеки втори постинг ти е за ...
16.05.2015 19:09
josarian написа:
vencivaleri1951 написа:
josarian написа:
vencivaleri1951 написа:
Ама защо всеки втори постинг ти е за това дребно кагебистче? Защо не пишеш за Обама например с 12% рейтеинг. Или за вероятността начело на САЩ да застане дама с лезсбийско минало според думите на Йоко Оно?


Та, да повдигнем завесата, така да се каже. Трябва да има баланс на инфото, а в Булгаристанд няма - медиите са на твоите семейни приятели а те малко червени свине си падат. Такива ми ти работи, другарю политрук....


Ако беше и в Б-я нещата щяха да бъдат по различни. Колкото до медиите у нас те са подвластни на на една сграда на ул Козяк където от време на време си водя кучетата да пишкат:)
Но щом говориш за медии да попитам къде подредиха кагебиста медии като английския и американския Таймс, Форбс,Би Би Си...в престижните си класации
И къде си ти в кординатната или банковата система , че изричение не може да вържеш без , свине, педераси, и проче. Постни или лично преведи нещо от Западните медии за Путин и Русия. Не търси неудачници от Изтока да доказваш своята несъстоятелност. Ако професионално ще тролиш научи езици човече...нали си ужким на Запад!?


А доколкото са изтъпанили на първа Путин - те и Хитлер едно време го бяха изтъпанили на първа, нали? И не ми говори за недуачници - хората, чиито статии и интервюта публикувамне са неудачници - неучаници сте вие, червени свине, които потопихте цяла система а сега искате реваншда, ама не, няма да стане тая. Така че, хайде моля ти се - всекиму според заслуженото - моите определения към червената част от населението са много, много точни. Освен това сте на изчезване, което е съвсем успокояващо.

цитирай
8. vencivaleri1951 - Виж, аз съм тук с името си, с физономията си
16.05.2015 19:47
josarian написа:
vencivaleri1951 написа:
[q


Та, да повдигнем завесата, т


Мтаго хора ме познават, включително и колеги блогъри. Като изключим няколко години в едно министерство в останалото време съм "ял" това което съм си изкарал. Много хора живееят ли работят в сгради където има вградена и мъничко моя сянка .
Така че кой сринал и кой ще строи и строи остави на статистиката. А тя е безпощадна .
БВП през 80те Селско стопанство -30%, производство-62, услуги 8%
2013 година Сс 4%, производство-22%, услуги 76
Това през 2013 година е характеристика на банкрутирала държава , а структурата на
капиталните вложения/ последните 3 години почти 0 производствени фондове/ говори и за липса на всякаква переспектива
И понеже си наденал "Авиаторска униформа":) ще ти напомня, че днес авиацията ни разполага с един транспортен военен самолет, няколко въртолета и два истребитела в движение-физически и морално остарели
За сведение имахме през онези гадни години 7 авиополка, един корпус и около 300самолета. Като изключим някои самолети несъвместими и безполезни за ограничената територия на страната ни/от там и полетите/ имахме най модерното във въздуха. А като се прибави към това бронирана техника, артилерия и ракети бяхме държава за която се говореше с уважение като въоръжение и личен състав.
България бе марка в селското стопанство, сега си внасяме плодовете и зарзавата, България бе марка в културата, сега сме се чалгализирали тотално, България бе марка в спорта, сега спортът е на изчезване-замени го дрогата. Твоят съидейник Генчев преподаваше в ИЧС. Главно готвеха чужди студенти по български-хиляди завършваха в България. Днес сме зачеркнати като университетска дестинация. Мога да изреждам до сутринта, но ти получаваш пари/ако не ги получаваш си луд за връзване/ да неглижираш всичко това. Хайде кажи едно нещо което постигнахме през тези 25 години. Посочи един Гяуров, един Стоичков...една Кабаиванска, една Костадинова...
цитирай
9. josarian - Венци нямам никакво желание да водим този разговор - напълно безпредметно е.
16.05.2015 21:12
Аз 1986 година, помня че по ведомствените магазини вече нямаше абсолютно нищо българско -само скапани домати и краставици. Говорим не за мрежата на дребно, а именно за ведомствените магазини - месото беше бразилско и аржентинско, картофите полски, чесънът от Югославия и тн и тн. През 1990 година в Москва по магазините нямаше нищо - нищичко. Само хляб, тук там някоя консерва риба и българско сирене, което руснаците не ядат. Престани да ми млещиш глупости, моля ти се. Ние сме зачеркнати въобще като държава заради факта, че твоите червени другарчета 25 години съботират държавата - това категорично неможе да се отрече. И сега, когато дойде на власт дългоочакваният руски агресивно настроен диктатор, всички вие, си помислихте че вашия час е дошъл. Не е дошъл Венци - изтекъл е. Престани да ми хленчиш колко хубаво е било навремето и колко зле е сега - ако е зле е заради червените кукловоди, които разсипаха държавата, Венци. И назначиха такива отвратителни бушони като твоите семейни приятели Ирен Кръстева и гениалния и син Койчо - за да обират омразата на народа срещу купчина прокълнати жълтици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3631391
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930