Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 11:00 - Митов гневен на глупостите на Лавров за Македония
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Изказвания на руския външен министър Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и особено направените от него внушения за евентуална подялба на Република Македония между Албания и България предизвикаха гневна реакция на външния министър на България Даниел Митов.


По-рано днес Лавров заяви:

Дестабилизацията на Македония е предизвикана отвън. Някои виждат възможност за подялбата й между Албания и България, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на Федерацията.

„Зад събитията в Македония стои желанието да се въздейства върху правителството на Никола Груевски във връзка с отказа му  да се присъедини към санкциите срещу Русия", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

„Македонските събития се управляват твърде грубо отвън. Опитват се да обвинят правителството на Груевски, че не изпълнява поетите задължения пред населението, но зад това стои желанието да му се въздейства във връзка с отказа му да се присъедини към санкциите срещу Русия и във връзка с подкрепата му за „Южен поток" и готовността да сътрудничи за реализацията на други варианти за доставка на горива, включително и варианта на т. нар. „Турски поток".

„Много тъжно и опасно е, че за тази цел се опитват да задействат албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе сключено Охридското споразумение (през 2001 г. - бел. ред.). А сега текат разговори, че Македония трябва да се федерализира още повече и даже се изказват идеи защо пък да не се разчлени: една част да се даде на Албания, а друга - на България", каза руският външен министър.

„Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", се посочва още в изявлението на министър Митов.

frognews.bg/news_91575/Mitov-gneven-na-Lavrov-za-Makedoniia/



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626405
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031