Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2015 08:07 - Кощунство! Костите на Самуил – в мазе на Солунски музей
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.06.2015 08:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

 

„Българската държавност не бива да се успокои, докато тленните му останки (на цар Самуил – б. ред.) не намерят вечен покой в родината, и то точно тук в базиликата "Света София", в която се е черкувал”. Това дословно заяви при откриването на монумента на последния владетел на Първото българско царство президентът Росен Плевнелиев.


Костите на българския цар Самуил са намерени в Преспа. Това става през 1969, а техен откривател е професорът в Солунския университет Аристотел Николаос Муцопулос. На разкопки на базиликата Агиос Ахилиос (Свети Ахил) на едноименния остров в малкото Преспанско езеро до гроба с мощите на светеца той намира четири „видни” саркофага. Следват научни и исторически изследвания и Муцопулос стига до извода, че това са останките на цар Самуил и негови близки родственици – на сина му Гаврил Радомир и на племенника му Иван Владислав. Впоследствие тази позиция се подкрепя и от български експерти, които също са изследвали костите.

 

 

 

Понастоящем те се намират в депо в музея за византийско изкуство в Солун. Проф. Н. Овчаров твърди, че буквално са поставени в чувал и се помещават някъде, далеч от хорските очи. Вероятно оттам те са били извадени за посещението на президента Плевнелиев, а след това върнати обратно. Незавидна съдба за велик владетел…

 

 

 

„Ако гърците гледат на тях повече като на инвентар от археологически разкопки, за нас те са реликва и затова трябва да направим всичко възможно, за да си ги върнем”, каза за Фрогнюз историкът проф. Пламен Павлов. Той посочи, че гърците нямат никакъв интерес нито да ги показват, нито пък да ги пращат обратно в Преспа, каквото е било едно от евентуалните намерения: „Ако има как да се забрави, че тази част на днешна Гърция всъщност е била България, те ще направят всичко възможно. А и, връщайки ги в Преспа, гърците само биха провокирали поклоннически туризъм”, казва професорът и препоръчва желязото да се кове, докато е горещо. След това припомня, че от страна на Комисията по култура в НС има обещание парламентът да излезе със специална декларация по темата. Той полемизира с онези, които предпочитат по въпроса да се работи безшумно, бавно и с кадифени ръкавици, защото досега подобна тактика не е довела до резултат.

 

 

 

Идеята за връщане на костите на цар Самуил у нас има свои привърженици и в самата Гърция. Кметът на Солун Янис Бутарис, който е вече втори мандат на този пост, заяви съвсем открито преди време, че костите трябва да се върнат на България. Няколко пъти имаше индикации за разрешаване на въпроса, но и до днес той не се е увенчал с успех, независимо от тиражираната миналата година информация на журналиста от вестник Катимерини Ставрос Дзимас, че преговорите се извършвали в много позитивна атмосфера, тъй като желанието за уреждането на въпроса било взаимно.

 

 

Депутатите ни от Комисията по култура също проявили желание да съдействат според силите си. Поне така заявили пред участниците в групата „Да си върнем цар Самуил”. Сега е моментът институциите да се раздвижат и българската дипломация да покаже, че е в състояние да удовлетвори желанието на гражданите. Защото едва ли има българин, който би бил против това последният български владетел на Първото българско царство да бъде положен в базиликата, където приживе вероятно се е черкувал, заедно със семейството си. За да се успокои духът му и да започне отнякъде новото българско Възраждане…
frognews.bg/




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3627075
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031