Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 09:50 - Пеевски вече не е гол като пушка, а медиен магнат
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1263 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Пеевски взе голямата си любов - медиите...

Делян Пеевски вече не е гол като пушка, както изглеждаше доскоро от имотните му декларации. Вече си има медийна империя. Притежаваше я и досега, но отричаше, а аверите му във властта, политиката, МВР и магистратурата се правеха на ощипани. Ох, ама защо да го проверяваме, като е описал всичко, - мръщеха се държавни обвинители на поредните сигнали за скрития бизнес на депутата от ДПС и драстични разминавания между доходи и луксозен живот.



На една партия или политико-мафиотски кръг е нужна медийна империя за влияние и манипулация на общественото мнение. Медиите са това, което са оръжията и саботажните групи за една военна кампания. Чрез медиите се прокарват политически послания, ухажва се властта, дискредитират се опоненти, реализира се бизнес-рекет. И се говори непрекъснато за свобода на словото...

Пеевски вече официално е медиен магнат. Това, което всички знаеха от години, вече е факт.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски за първи път е официално собственик на медии. На 17 август майка му Ирена Кръстева е прехвърлила половината акции от фирмата "Балканска медийна компания" ЕАД на единствения си син. Капиталът на дружеството е разпределен в 1000 акции с номинал от 50 лв., 500 от които се прехвърлят на Пеевски. "Балканска медийна компания" от своя страна е собственик на "Нова българска медийна група холдинг" - собственикът на всекидневниците "Телеграф" и "Монитор", на седмичника "Политика днес", на "Меридиан мач", както и на регионалния вестник "Борба".
"Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, е подала заявление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за получаване на разрешение за покупката на "Елит Медиа Груп" ЕООД, която е собственик на тв канала "Канал 3".

Отпаднаха и съмненията, защо главният прокурор, министри и подбрани политици гостуваха по ред на номерата в "Канал 3". Въпросът е дали Пеевски ги подкара като овце пред камерите на кабеларката или някой негов съдружник във властта. Отговорът го знаете. И все пак е интересно как се чувстват "важните гости" сега, когато лъсна "случайният" им подбор...

Срокът за разрешение от регулатора е един месец, освен ако не започне задълбочено проучване на обстоятелствата по сделките.

Плахо, като ученичка хваната с марихуана, вътрешният министър Румяна Бъчварова измънка но Нова тв, че медийната собственост на Пеевски трябва да бъде "изяснена". "Голям казус, между другото, и трябва да го изясним, за да няма съмнение. Надявам се законодателят да го постави. Мисля, че човек, който е депутат, е в известен конфликт на интереси, ако притежава медии. Но това е въпрос на законова проверка. Има и морален проблем, но се сещам и за Берлускони, който беше премиер, а притежаваше медии". Май Бъчварова е отсъствала, когато са описвани медийните сделки на Пеевски. Освен това точно тя може да изясни съмненията около собствеността. Или поне да съдейства на други институции да го направят. Колкото до споменаването на Берлускони, Бъчварова да уточни какво има предвид. Дали, че имаше пет съдебни процеса срещу него, включително и за педофилия или, че Пеевски ще ни бъде премиер в скоро време. Не е лошо да изясни и с Борисов какво има предвид.  

 

Пак според Бъчварова, ако една медия е "истинска", е възможно да е независима от собствениците си. Това очевидно ще е шегата на месеца. 

Пеевски отдавна контролира и много други медии. В момента те се подвизават на пазара чрез подставени лица. Това са "24 часа", "Труд", "Стандарт", "Уикенд", "Шоу" и др. Същите дължат близо 40 милиона на фирми, свървани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.  

Пеевски е собственик и на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе". Това става чрез няколко прехърляния на собственост между офшорни фирми за заблуда на държавата. Последният собственик на сградата е "Булгартабак" - Благоевград, който преди това бе наемател. Нито една институция не се заинтересува с какъв мотив фирма, произвеждаща цигари, се интересува от полиграфическа сграда, нито откъде дойдоха парите за сделката. Мътна работа, но на държавата очевидно не й пука.

Както не й пукаше, че той контролираше медийната империя от години и тя само формално се водеше на майка му. Той дава разпорежданията кой да бъде ударен, оплют и наруган, кой - венцехвален. Майка му се ограничавала със събеседвания по медийни въпроси на чашка.

Ето какво пишеше още преди време в агенция ПИК нейният собственик Недялко Недялков: "Това коментира току-що пред ПИК депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски". Повод за изречението е скандалът с журналистите от френско-германската телевизия "Арте", пробвали да заснемат имотите на Пеевски в София. Детайлът "медиен магнат" обаче се възприема от всички като нещо общоизвестно. Както и фактът, че медийната империя на семейството обслужва политически и други интереси на определена група, известна като моделът #Кой. Затова и всички, без прокуратурата, естествено, са наясно, че именно изданията на Пеевски бяха използвани за сриването на КТБ миналото лято.  

В тези медии няма да откриете дори намек за критика на правителството, ГЕРБ, ДПС и държавноо обвинение. За сметка на водопадите от клевети и лъжи срещу всички, които не са съгласни с мафиотските действия на Кой. Точно тези медии с писанията си предизвикаха кризата в КТБ, след това в ПИБ и цялата банкова система.  

А Бъчварова ни омайва, че ако една медия е "истинска", е възможно да е независима от собствениците си. По-горе споменах, че това е шегата на месеца, но съм сгрешил - глупостта на годината е! Когато Протестна мрежа внесе в прокуратурата сигнал срещу Пеевски, Цветан Василев и Бареков, за да бъдат проверени имотите, парите и бизнесът им, депутатът от ДПС избухна: Страхът и реакциите на политици от ГЕРБ показват, че това е посоката на поведението ми!

На 20.06.2013 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите, че са назначили Делян Пеевски за шеф на ДАНС, защото се готвел сценарий Борисов да бъде арестуван и убит в ареста. "Не казват кой го е предложил - такова решение се взима само от Ахмед Доган... Затова мъцат и хъцат Орешарски, Станишев и Местан... Моят дядо, когато са го убили, са написали в епикризата, че е починал от червен вятър. Това са готвили да направят. Затова са тичали при главния прокурор още в петък".

Бъчварова да сравни тези думи на премиера, нападките на пеевските медии срещу него само преди година и нещо и да ги сравни с панагириците, които пишат днес за него. За истински медии, независими от собствениците ли става дума, г-жо Бъчварова? Така ли ви изглежда? Освен това кратка справка ще покаже, че от тримата само Цветан Василев "изяде дървото", както се казва, а другите двама станаха евродепутати. Пеевски обаче бе принуден да се откаже от Брюксел, защото му показаха, че е нежелан там и той се вмъкна отново в българския парламент.

По-добре умно мълчание, отколкото глупаво говорене, - съветвал още в древността Публий Сир.

Остава открит обаче най-важният въпрос: Как Пеевски издържа всичките тези медии? Екзистенциален въпрос, като се има превид, че около 95 на сто от изданията му са губещи. В някои от тях - всекидневниците например, се наливат по 300-400 хиляди лева месечно, за да съществуват. Общо за империята са нужни милиони всеки месец, за да я има. Би било по европейски институциите да се заемат с тази мистерия. И още нещо. Как така преди две години медиите бяха официално продадени на ирландски бизесмен, а сега се оказват отново собственост на семейството? На каква цена Ирена Кръстева е прехвърлила акциите на Делян Пеевски?

Какво следва оттук нататък? Единият вариант е Пеевски да признае собствеността си в "Булгартабак", Полиграфическия комбинат, "Водстрой 98" АД, "Промишлено строителство холдинг" ЕАД, "ЗАИР 2009", "Табак Маркет", "Благоевград БТ", "Булгартабак холдинг" и пр. Другият е прокуратурата да се заеме най-сетне с всички сигнали за бизнес империята на депутата от ДПС.  И двата варианта няма да се случат.

Остава третия. Реализацията му зависи от две неща: дали Ахмед Доган е намерил заместник на Делян, който е като воденичен камък за ДПС и от решителността на премиера Борисов да направи това, което трябваше да направи още като започна втория му мандат. Доган или Борисов. Или Пеевски ще постъпи с тях, както с благодетеля си Цветан Василев, превърнал го от грозна жаба в принц...

 

Борис Петков




Гласувай:
4



1. slavimirgenchev1953 - Император,
28.08.2015 11:10
който ще духа супата наесен. )))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625452
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031