Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 14:33 - НРБ беше бедна, лъжлива и несвободна страна
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 3853 Коментари: 12 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "При Тато беше по-добре" - биха казали поне половината българи, особено от по-възрастните поколения. Всички факти и статистики доказват обратното, но въпросното жилаво убеждение произхожда не от фактите, а от чувствата. image

Коментар на Александър Андреев:

Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече - ограбени. Не че някой им е ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник /все битови маркери на Татовото време/ - ограбили са им усещането за равенство и справедливост /РиС/. Така е. Но обърнете внимание - ограбили са им усещането, а не самите равенство и справедливост. Защото в НРБ също нямаше РиС.

Без да навлизам в подробности, ще припомня само привилегиите, корекомите, специалното снабдяване и западните автомобили на партийно-държавните елити /изброяването е дълго/, както и факта, че чак до 1975 година два милиона българи живеят в истинска бедност - без водопровод, канализация, баня и тоалетна, без електроуреди, с печка на въглища и минимално количество мебели. Тази картина, която добросъвестно възстановяват изследователите на социализма в България, не прилича на общество, където царят РиС. Тогавашната идеология обаче по генетичен код беше длъжна да твори РиС, тъй че на фактически празното им място просто издигаше лозунги, трибуни и потьомкински села. Но хората са забравили всичко това, а критичността им към НРБ обикновено се изчерпва с благодушното "бедничко беше, ама за всички". И никой не се сеща за най-важното - колко несвободна страна беше НРБ.

Българите - най-нещастни

Днес близо 75 процента от българските домакинства имат тоалетна и баня, също толкова притежават канализация, а около 95 на сто имат водопровод. Почти 100 процента притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и автомобил. Това на свой ред не звучи като "бедност", особено ако го сравним с условията на живот за три четвърти от останалото човечество. Знам, че статистиката не може нито да нахрани гладен човек, нито да разведри най-нещастното /пак според същата тази статистика/ население в ЕС - българското. Знам също, че голяма част от това население /огорченото, излъганото и ограбеното/ постепенно се скупчва около няколко прости и на пръв поглед убедителни извода за произхода на неволите си.

image

Днес дефицитните стоки са до голяма степен забравени

Те звучат горе-долу така: Държавата е разграбена. Политиците, капиталистите, Европейският съюз и НАТО изпиват кръвта на народа. За останалото са виновни геополитическите заговори за съсипването на уникалната българска нация, култура и държава. И т.н. Тези обяснения задължително заобикалят два много важни въпроса. Първо: От какво точно да произтече по-голямото богатство на България? Какво произвежда страната освен собствената си уникалност? И второ: Дали пък самите огорчени, излъгани и ограбени не носят част от отговорността на дереджето си?

Кой ни е крив?

Такива въпроси не се задават, защото са цинични, арогантни и манипулативни - чувам обичайния възмутен коментар. И още: "Сит на гладен вяра не хваща". Добре, ето тогава един пример: Х, който не е непременно гладен, но се чувства ограбен и излъган, държи на маса огнена реч срещу корумпираните български елити. Отпива глътка ракия и без преход преминава към разказа си за това как миналата седмица се спазарил с местния кмет за едно строително разрешение или пък да си купи на безценица малка горичка. Ще кажете, че Х не е типичният пример. Но нима същите тези корумпирани елити биха се появили без помощта на многобройните хиксове?

image

Александър Андреев

Не, днешна България не е най-доброто място за живеене. Но онази България преди 1989 беше още по-лошо място. Слава Богу, тя не може да бъде възстановена. За съжаление няколко политически партии и най-кресливата част от интернет-форумите се опитват да възстановят парчета от някогашната НРБ: да отменят представителната демокрация, да вкарат капиталистите в затвора, а ромите и всъщност всички небългари - където им е мястото, да скъсат с прогнилия Запад и да възстановят някаква първобитно-общинна справедливост /+равенство/. И доста български избиратели очевидно вярват, че такава налудничава концепция може да сработи - видяхме го на последните избори.

/Коментарът е публикуван в "24 часа"/

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Кой тъгува по НРБ

Наскоро лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предложи България отново да приеме името НРБ. Защо това не учудва изследователите на българския комунизъм? Николай Цеков разговаря с двама експерти по темата. (24.04.2014)  

Защо не знаят истината за комунизма

ГУЛАГ е интернет-търсачка, а комунистическият режим е по-скоро демократичен - това са част от представите на младите българи, свързани с близкото минало. Кой е виновен за тези пропуски? Само учебниците по история? (20.09.2013)  

"Забравеният" комунизъм

Защо повечето съвременици на комунизма в България го свързват в паметта си най-вече с евтинията и Живков и само малцина - с травмите от масовите убийства, концлагерите, стопанския колапс, тоталното подслушване, доносите? (21.04.2013)  




Гласувай:
6



1. apostapostoloff - При Тато беше по- добре САМО
31.08.2015 14:54
за безделниците, некадърните простаци, дребните шмекери, тунеядците и дерибеите. Накратко, за номенклатурчиците. Пардон, за клатукурниците.
цитирай
2. zaw12929 - Обстановката, която описвате / ...
31.08.2015 14:58
Обстановката, която описвате / ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник-/ се отнася за България до 1944 година- когато 45% от населението е полуграмотно -никаква индустрия, село- с разпокъсани ниви и оран с крави и дървени рала… В БЪЛГАРИЯ ОТ 1944 ДО 1989 НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ. Имаше социална държава: бсички имаха работа, даже циганите работеха-нямаше гета, нямаше свобода да ходим зад желязната завеса но България е сред първите държави по темпове на развитие. Говорете за качествата на сегашното положение, а не за миналото- ние вряхме в казана и знаем, колко ни пареше… , няма защо креатури да ни зомбират, да забравим, каква държава съсипахме.
цитирай
3. 1997 - Срещнали се едно соц и едно кап куче
31.08.2015 15:01
Соц-кучето попитало другото "Как е при капитализма?". Другото отвърнало. "Паничката е на разстояние по- далеч отколкото стига синджира, но мога да си лая колкото си искам"
цитирай
4. zaw12929 - Някои хора са склонни да забравят ...
31.08.2015 15:03
Някои хора са склонни да забравят историческата истина ако тя не обслужва текущите им користни интереси и/или политически убеждения. Напоследък сме свидетели на потресаващи примери на такава забрава. Нещо повече, на опити за преиначаване и пренаписване на историята. Преди няколко дни празнувахме 9 Май. Тази дата е оставила незаличими следи в световната и в европейската история като Ден на Победата на антифашистката коалиция над нацистка Германия, при решаващата роля на Съветския съюз.
Това обаче не се харесва на някои десни политици по света, в Европа и у нас. През 2008 г. Европейският парламент реши тази дата да се обяви като официален празник – Ден на Европа. Сега те говорят само за Ден на Европа, с което принизяват, омаловажават и дори подменят Деня на Победата. Защото всяко споменаване за победата напомня за изключителния героизъм, нечовешки страдания и огромни жертви на Съветския съюз за пречупването на гръбнака на кафявата чума.
Добре е съвременниците да знаят фактите въз основа на които се оценява ролята на различните участници в антифашистката коалиция. С материални и човешки ресурси срещу Съветския съюз воюваше цяла Европа, окупирана тогава от Германия. През годините на войната Германия воюваше срещу Съветския съюз с около 200 дивизии, а на всички други фронтове - с около 20 дивизии. По сведения на западни изследователи на войната, от двете воюващи страни на Западния фронт е участвала жива сила, възлизаща на 16 500 000 човекомесеца, а на Източния фронт – 406 000 000 човекомесеца, т.е. 25 пъти повече. От всички военни загуби на Германия 98% са на Източния фронт.
Съдбата на Европа се решаваше на Източния фронт. При евентуална загуба на Съветския съюз фашистка Германия щеше да овладее цяла Европа от Португалия до Урал за много десетилетия напред. И нямаше да има на света сила, която да оспори доминацията на тази Германия. Без Деня на Победата нямаше да има Ден на Европа. Дори Европа нямаше да е същата. При друг резултат от войната едва ли щеше да ги има и европейските политици, които на 9 май 2015 г. бойкотираха празника в Москва. Добре би било ако те можеха да размислят над това! Ако имаха съвест, морал и достойнство!
Фашизмът беше победен преди 70 години и хората се надяваха, че е завинаги. Биологични и идеологически наследници на хитлерофашизма обаче отново се надигат и търсят реванш. В името на този реванш са се заели с пренаписване и грубо преиначаване на историята на Втората световна война. Целят да изтрият от паметта на младите поколения истината за Деня на Победата.
цитирай
5. zaw12929 - Десните политици и икономисти се ...
31.08.2015 15:06
Десните политици и икономисти се занимават с подобно преиначаване на процесите след войната и в България.
Според проучване на социологическата агенция Галъп Интернейшънъл от септември 2014 г. 45% от българите оценяват периода на социализма от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. като успешен, а 17% го смятат за загубено време. Проучване на същата агенция за периода на реставрацията 1989-2014 г. дава следната картина: 1% от запитаните отговарят, че изминалите 25 години са напълно успешни; 8% смятат, че е имало и грешки, но постигнатото е повече; 34% казват, че е имало и някакви успехи, но загубеното е повече; 27% - че това са напълно загубени и тежки за народа години. Сходни са и резултатите на Алфа Рисърч.
Тези резултати хвърлиха в ужас десните политици и икономисти. Те отново упрекнаха народа, че не виждал истината, че е забравил колко лошо е живеел при социализма, че не осъзнавал колко добре живее сега. Някои десни политолози отидоха още по-далече. Те обясняваха неприятните за тях резултати със „загубената памет”, с „неразказаната истина за социализма”. Обвиниха хората, че са забравили колко лошо са живеели тогава и поради това сега страдат от носталгия по миналото.
В този десен хор от клевети може би има частица истина относно забравата. Някои неща наистина са забравени. Забравени са числата и фактите, които показват каква е била нашата икономика и нашият живот преди 25 години и сега. Характеризират разгрома на българската икономика, осъществен от същите хора, които сега обвиняват българите в „къса памет”. Затова реших да напомня числата и фактите само по едно от многото деструктивни деяния -разрушаването на производствения потенциал на България.Всички данни на които се позовавам са от официални източници. Под всяка таблица е посочен източникът.
цитирай
6. josarian - Абсолютно не съм съгласен - България беше една несвободна и бедна страна. Доволни бяха само хора със занижени изизсквания към живота.
31.08.2015 15:07
zaw12929 написа:
Обстановката, която описвате / ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник-/ се отнася за България до 1944 година- когато 45% от населението е полуграмотно -никаква индустрия, село- с разпокъсани ниви и оран с крави и дървени рала… В БЪЛГАРИЯ ОТ 1944 ДО 1989 НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ. Имаше социална държава: бсички имаха работа, даже циганите работеха-нямаше гета, нямаше свобода да ходим зад желязната завеса но България е сред първите държави по темпове на развитие. Говорете за качествата на сегашното положение, а не за миналото- ние вряхме в казана и знаем, колко ни пареше… , няма защо креатури да ни зомбират, да забравим, каква държава съсипахме.


Реално България беше един огромен затвор, дори стреляха по желаещите да избягат от него. И ги убиваха. Имаше скрита безработица. Даржавата фалира три пъти. Помня, 1987 година вече по ведомствените магазини, от които се снабдяваха столовете на почиващи и работници бяха полупразни - скапани чушки и домати, картофи от Полша, защото нямаше български, месо от Бразилия и Аржентина, защото недостигаше българско. Така че, нека бъдем обективни - затвор, копаня помия всеки ден, можеш да се разхождаш в затвора и то не навсякъде, надигнеш ли глава режат я до кръста, дефицит на всякакви стоки, мизерия, много ниски заплати, липса на светлина в тунела.
Това, че някои ги е устройвал такъв живот незначи, че е било хубаво - просто на тези, на които им харесваше бяха невзрачни хорица, чийто мироглед се простира до автин салам, евтина ракия, раздрънкан Москвич и до възможност нещо да се гепи без пари от работата. Приказки за Рогове на Изобилието по време на соца - не нам. А и всички знаем как безславно завърши презрелия социализъм, така че хайде нема нужда!
цитирай
7. josarian - Всички имаха работа и всички получаваха еднакво - и тези дето не работеха и тези, дето работеха, нали?
31.08.2015 15:11
zaw12929 написа:
.....: бсички имаха работа, даже циганите работеха-нямаше гета......


Гетата си ги имаше и тогава, хайде стига нелепици...
цитирай
8. vmir - Няма по-лошо от лъжливата некадърна пасмина с килийно съветско образование,
31.08.2015 16:20
която не се спира пред никакви лъжи, за да оправдае подлостите, с които се е докопала до положението си. Тази гнусна пасмина никога няма да бъде технологично или социално иновативна, защото не познава друг начин за личен просперитет, освен лъжите, измамите и клеветите. Това, че просташки отмъстително посякоха възможностите на две поколения им е жалката наслада за това, че им беше прекъснато безхаберното паразитиране. Сега не им остава друго, освен да парадират с безнаказаността си, за да я превърнат в норма и пример за подражание на всеки алчен и мързелив некадърник с надеждата и децата им да станат мошеници като тях. И изобщо не им пука, че прецакват децата си, защото простотия като тяхната няма как да бъде гаранция за личен просперитет в цивилизована и правова държава.
цитирай
9. sestra - През 90-те настъпи ужасът на реалността.
31.08.2015 16:31
Парите, дето ги имаше уж за всички, че ние никога не сме били равни с партийните функционери, свършиха и вече нямаше откъде да дойдат. Но тук става дума за нещо, което огромен процент от днешните хора, както и тогава (в социално-антропологически план не е минало много време) нито долавяха, нито им пукаше за него. Ние бяхме обречени. Лицемерите ни бяха натривали физиономиите много, много преди да пораснем и с този багаж + реалността на абсурдите, които бяхме учили, ни превръщаше в аутсайдери още преди да си отворим устата и да кажем каквото и да било, още преди да направим крачка да реализираме себе си. Всичко бе предрешено и парцелирано от тези, които и днес още мътят главите на малките, че било много хубаво. За хора с усет за лична свобода беше катастрофално. И разрушенията днес не идват от нас, ние отново сме на топа на устата, отново плащаме като изоглавени на сульо и пульо. Разрушителите са дечицата на същите онези "строители" на социализъм. И то е логично, от 9.9.44 г. единствено мощната стратегия на управление е разрушителната. После на ръководителите им отне доста време да се уреждат. И сега продължават. Наричат това "разрушенията на демокрацията". Ама друг път. Ние не сме паднали от Марс.
цитирай
10. josarian - Това не е вярно - синдижир имаше соцкучето. И телена мрежа. А и неговата паничка беше пълна с помия.
31.08.2015 16:35
1997 написа:
Соц-кучето попитало другото "Как е при капитализма?". Другото отвърнало. "Паничката е на разстояние по- далеч отколкото стига синджира, но мога да си лая колкото си искам"


А на свободните кучета не слагаха синджири, моля-моля.
цитирай
11. josarian - Абсолютно точно!!
31.08.2015 23:23
sestra написа:
Парите, дето ги имаше уж за всички, че ние никога не сме били равни с партийните функционери, свършиха и вече нямаше откъде да дойдат. Но тук става дума за нещо, което огромен процент от днешните хора, както и тогава (в социално-антропологически план не е минало много време) нито долавяха, нито им пукаше за него. Ние бяхме обречени. Лицемерите ни бяха натривали физиономиите много, много преди да пораснем и с този багаж + реалността на абсурдите, които бяхме учили, ни превръщаше в аутсайдери още преди да си отворим устата и да кажем каквото и да било, още преди да направим крачка да реализираме себе си. Всичко бе предрешено и парцелирано от тези, които и днес още мътят главите на малките, че било много хубаво. За хора с усет за лична свобода беше катастрофално. И разрушенията днес не идват от нас, ние отново сме на топа на устата, отново плащаме като изоглавени на сульо и пульо. Разрушителите са дечицата на същите онези "строители" на социализъм. И то е логично, от 9.9.44 г. единствено мощната стратегия на управление е разрушителната. После на ръководителите им отне доста време да се уреждат. И сега продължават. Наричат това "разрушенията на демокрацията". Ама друг път. Ние не сме паднали от Марс.

цитирай
12. vencivaleri1951 - USAрияне, не пиши неща от които нищо не разбираш
01.09.2015 12:09
Преди време беше пуснал постинг с който сравняваше икономиките по нетен брутен продукт без да взимаш предвид паритета на покупателната способност./ То и едва ли знаеш какво значи това. /
Сега пишеш отново откровени глупости и лъжи. България от 44та до 75 та стана ядрена и космическа държава. България до 73та изплати много сериозни репарации на гърците/а и на руснаците само сърбите ни ги опростиха/ като победена страна.
ЗММто като обем на производство надхвърляше цялата икономика от прехвалената 39та . Ще припомня факт който не разбиращите като тебе често използват като аргумент против соца.
Когато Горбачов реши да свали Живков спря подаването на ток за нас и се превърнахме в дискотека. /мигахме от режима/ Неграмотните тролчета ползват това да казват че при соца нямало ток. А истината е , че тогава имахме сериозно превъзходство като произвоствени мощности и произведени киловати от днес. Почти наполовина./закритите четрите малки реактори, няколко теца/ Мигахме защото имаше производство.
По съпоставими цени брутният продукт в момента отстъпва над 4 пъти, а ср раб заплата повече от 5 пъти.
днес със ср р заплата не можеш да купиш
-Жилище
-нова кола
-съвременно зъболечение
Мога да продължа, но няма смисъл
През 70 те се построиха в Люлин 1 няколко червени блока. Споменавам ги защото са характерни и личат. Тях ги посториха гастарбайтери гърци. За кооперацията на моя апартамент наех/защо аз я строих/ поляци...Днес ние чистим в Гърция, поляците са на светлинни години пред нас . 30% намаля населението ни, за демографската картина е катастрофална!!!
И да те питам...Защо не си тук? И какво правиш навън освен да ползваш социалните придобивки на страната където си като си нон стоп на компа? За "пипнипишковцине" и преди и сега, у нас и в чужбина не е било, не е , и няма да бъде добре. Говориш за западни коли на управляващите преди. Да, Политбюро имаше западни коли повечето мерцедеси/ Купени бяха обаче колите на Живков, премиера, и Добри Джуров/ Другите подарък и конфискувани
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625683
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031