Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2015 09:18 - Калина Андролова: Европа ще бъде подпалена, Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5376 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ние сме във война, казва видната журналистка.
Вижте Виктор Орбан как се съпротивлява, как се бори, как защитава националния интерес на Унгария

 

Интервю на Общество.нет с Калина Андролова, главен редактор на списание a-specto и политически анализатор в предаването „Деконструкция” на БНР. 

Г-жо Андролова, какво се случва в Европа днес? Бежанската криза сякаш доведе до ступор ЕС.
Европа се предава без никаква съпротива. Тя все още може да вземе разумно решение –да приключи сирийската война, да екстрадира бежанците, да стегне редиците си, да осъзнае причините за пълната драма, да поеме по нов път, който ще я съхрани. Но нищо от това няма да се случи. Европа е сляпа и с намордник. Тя беше дълго време заблуждавана, хвърляна в нелепи решения (като подкрепа на всевъзможни войни и всевъзможни санкции), и подвеждана в това кой всъщност е врага й. Невероятно е, но дори и в този момент, в който Европа потъва до глътката, отново наглеците се изправят и абсолютно психиатрично заявяват, че Русия е врага. Ето това зомбиране на съзнанието доведе Европа до този край. В Европа никой никога повече няма да живее спокойно. Европа става жертва на нарочната стратегия на американските си „приятели”. Европа чак сега схвана, че САЩ не са й никакви приятели, а съдбоносни конкуренти и че е смъртоносно ударена от бруталния им интерес. Въпреки всичко нито един политик от водещите държави като Германия, Франция, Великобритания, Италия и пр. не събира смелост да каже, че това болно „партньорство под диктат” САЩ–Европа, в което Европа загива, трябва да приключи. Давате ли си сметка за какъв мащаб на подчиняване на политическата прослойка става дума?!

 

image

Има ли условия за преформатиране на Съюза? Как го виждате.
Има условия. Смятам, че бежанците ще променят старите планове за ЕС. Много държави ще се ориентират към самостоятелно спасение. ЕС се къса, ще има завръщане към национално отговорни политики. Брюксел се провали и то шеметно. Много вероятно е Великобритания да напусне ЕС. И този знак за липса на бъдеще, ще хвърли Европа в междуособици, етноконфликти, мигрантска престъпност и хаос. Много лесно е Европа да бъде подпалена. И тя ще бъде подпалена. Европа ще бъде използвана (както се използват много други конфликти в разни точки на света) за решаване на проблемите на САЩ.

Българският политически елит се оказа единственият от Източна Европа, който зае друга позиция за бежанците и буквално ги покани. Защо се стигна дотук?
Да си посредствен безделник е по-лесно, отколкото да си умен и съзидателен. Българският политически елит е един учтив мистър Бийн, който иска да бъде уважаван от господарите си, затова винаги им се покланя, опирайки носа в пантофите си, но въпреки това те все го подритват и му се присмиват. Българският политически елит е агентура, водена за носа и ползвана за чужди интереси. Затова се стигна до тук. Просто мистър Бийн никога няма да бъде Шарл дьо Гол, нито Виктор Орбан и т.н. Българският политически елит кани проблемите, не ги решава. Да си го кажем направо, това е неинтелигентен елит, който няма способност нито за съпротива, нито за съждение по даден въпрос. Това е елит, който не може да защити нацията. И много скоро всички ние ще изпитаме резултатите от това. Например, представете си в хаоса, в който се намира ЕС, колко лесно е да се откъсне парче от територията на страната ни. Най-вече районите, където поради слабоумна липса на държавна политика за заселаване на българи, такива са останали около 15-20%. Нима мислите, че някой ще реагира на подобна агресия? Уверявам ви, никой няма да реагира. Освен това има и мирни начини за откъсване – чрез местен референдум. Ще влязат танковете просто да запазят резултата. През това време "българският" политически елит ще продължи да играе карти, да поръчва проститутки, да си назначава любовниците в министерствата, да говори безсмислици и т.н. Ние сме народ в тъмна нощ, без оръжие и без водачи.

Как гледате на днешния български политически елит и капацитета му за разрешение на кризата? Какво трябва да направи държавата в днешната ситуация?
Срамувам се от българския политически елит. Много дребни и евтини са политиците ни! Вижте Виктор Орбан как се съпротивлява, как се бори, как защитава националния интерес на Унгария. Поемайки всички удари – обиди, протести, обвинения, че е диктатор, черен пиар и пр. Истински мъж! Истински държавник! Когато има война (а ние сме във война, макар и повечето хора да не забелязват това), има нужда от държавници. Иначе държавата изчезва. България изчезва от много време. Нашите политици нямат никакви идеи, мисли, дори суета да направят нещо за защита на нацията, те просто крадат. Нищо повече. Елементарни са. Държавничеството е друг вид грамотност, не е просто да си ходил в университет. Трябва да си смел и с голям хоризонт. Тесните умове с дребен шрифт на личния интерес не могат да поведат една нация напред. Не можеш да симулираш държавничество, както не можеш да симулираш талант. Плевнелиев така и не разбра това. Винаги като го видя колко е разпалено глупав ми идва да вдигна лозунг: „След комунистите най-много мразя антикомунистите!” В днешната ситуация държавата не може да направи нищо извън напътствията от „Козяк” 16, защото няма държава. Не става дума за клише. Просто няма държава. Министрите ни са маскарад, който е много болезнено да наблюдаваш.

В страната се изграждат тежки престъпни структури (трафикантски мрежи), които намериха неочаквани съюзници в лицето на неолибералните фондации за някои аспекти на бежанския въпрос. Не ви ли се струва странно това?
Напълно закономерно е предвид геополитическата доктрина на САЩ. Шествията в подкрепа на бежанците, плюшените мечета и тортите, с които приветливо се посрещат в Германия мигрантите, всичката тази фалшива „дружелюбност” се организира от неправителствени организации с американско финансиране в Европа. Създава се обаче маскарадната илюзия, че едва ли не целия германски народ приветства нашествениците. Сълзливата медийна кампания, която се разрази изкуствено по световните информационни канали за любов и нежност към нещастните и бедните също беше внимателно подготвена. Защо? За да упоят за пореден път европейците и да бъдат въвлечени в решения, които са изцяло в ущърб на Европа. Всеки умен човек може да си зададе въпроса чии интереси обслужва войната в Сирия и чудовището „Ислямска държава”? И да си отговори: на САЩ. Значи един път запалваме война, убиваме хора, а втори път „плачем” за тяхното нещастие! Не ви ли изглежда подобно поведение перфидно и безсрамно?! На мен дори ми изглежда шизоидно. Знаете ли, САЩ отдавна не са онзи пазител на демокрацията и моралните ценности, за какъвто целият свят ги смяташе в началото на 90-те години. САЩ се самозабравиха. Действаха арогантно и грубо през последния четвърт век, нарушавайки международните отношения и норми по начин, присъщ на същинските империи. САЩ бяха просто една много силна държава, но с рухването на комунизма се превърнаха в безцеремонна империя. Проблемът е, че доста дълго време никой не забелязваше, че САЩ от надежда и блян за съвършената демокрация се превърнаха в сериозна заплаха за сигурността и спокойствието на света. Това е безспорен факт.

Има ли според вас цензура на политическата коректност, която доминира европейските, а донякъде и българските медии?
Не само има цензура. Става дума за информационен тоталитаризъм! Много е тежко положението. Особено в Европа. С концентрацията на капитала се свиха всички възможности за свобода на медиите. Това, което се представя за независими и силни медии в Европа, са просто медии, обслужващи хегемониалния интерес. Практически това са всички големи медии. Звучи абсурдно, но е вярно. Бих казала, че е страшно. Просто източниците на пари са свързани изключително с метрополията. Контролът и съобразяването идва по две линии – собственост и местни политически елити, които от своя страна са напълно зависими (отново от господарите в метрополията). Омагьосан кръг. Има и един още по-ужасяващ проблем. Голяма част от самите журналисти не се измъчват от цензурата, те са свикнали с нея, те мислят в матрицата, те са част от матрицата, те са, бих казала, създадени от матрицата. Антиутопия! Тези, които трябва да събуждат, всъщност приспиват населението, отвеждайки го тихо към упадък…

Общество.нет

 





Гласувай:
4



1. jelezov - Смело и точно! Красиво име; красива ...
19.09.2015 11:28
Смело и точно! Красиво име; красива жена; красиво слово!
Но научната екзактност не е на ниво.
"Винаги като го видя колко е разпалено глупав (за Плевнелиев иде реч - ЖЖ) ми идва да вдигна лозунг: „След комунистите най-много мразя антикомунистите!”
Ако госпожата мрази комунистите и техния антипод, независимо от степента; ако мрази не по-малко и неолибералната политика и идеология, - както се вижда от интервюто - то кого и какво обича? Може би бленува по западноевропейския "Бел епок" от 19 в.? Ако е така - язък за чара и интелекта й!
цитирай
2. stariatb - Екзактивност ли?..
19.09.2015 18:01
Журналистката Андролова, както винаги е актуална, точна, смела, неопровержима, възхищаваща... в материалите си.
НЕ разбирам jelezov, който коментира: "Смело и точно"...и след това "Но научната екзактивност не е на ниво". /Превода на "екзактивност" е точност/
цитирай
3. dimat - Г-жа Андролова е направила ,
19.09.2015 21:30
една много точна оценка на "българския елит",но ще си позволя да кажа,че,

ИЗОБЩО НЕ Е ЗАБЕЛЯЗАЛА КОРЕНА НА ПРОБЛЕМА!

а той е:

ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ "НАРОД" И ОСОБЕНО,ПРИПОЗНАЛИТЕ СЕ КАТО "БЪЛГАРИ"!

Така е,господа!Може да ме псувате,да ехидничите,даже да се гаврите с мнението ми,но това не променя същността!

"Българският политически елит" е следствие,резултат от своя създател,"българския народ":

- този "елит" е произлязъл от "този народ";

- този "елит" е вършил САМО ТОВА,което му е позволил "този народ";

- "този народ" вече 26 години приема изцяло "управлението" на "този елит" и с малки изключения,(по форма,не по съдържание),непрекъснато го е възпроизвеждал.

ТОГАВА,ЗА КАКВО ХЛЕНЧИ "ТОЗИ НАРОД"?

ОТ КАКВО СЕ ВЪЗМУЩАВА Г-ЖА АНДРОЛОВА?ОТ "НАРОДА" ЛИ?

Ами,тогава искам да зная,обърнала ли се е тя към "този народ",показала ли му е всички тези негови действия и поела ли е инициативи,заедно с този народ срещу "този елит"?

Не познавам нито творческите,нито гражданските позиции на г-жа Андролова.

Ако тя е правила опити да оглави подобни действия и не е сполучила,поради липса на последователи,бих я разбрал...но донякъде.

Ако това е било така,това означава,че продължаването да се "громи",макар и справедливо "елитът",просто не променя нищо,освен да и служи за някакво морално успокоение.

За мен истински резултатни и смислени биха били действия насочени към събуждане на заспалия народ,а това предполага,да му бъдат казани в лицето маса нелицеприятни неща,даже и с риска "да загуби народната любов".

Но пък,кой ли съм аз?Един "никой".

"Никой,в механата.

В механата,наречена "Интернет"!

Помните ли,Великия Ботев и неговата гениална творба,"В механата"?

Как добре ни е обрисувал,а?Не сме мръднали и на сантим от тогава.

И Дядо Славейков ни е обрисувал.Нали знаете..."Не сме народ...."

И Алеко ни е изрисувал.Така,че да се смеем през сълзи...на бай Ганю ли,или,може би на себе си?Ама тайничко,даже и от себе си.

Повече от 100 години,а сме си все същите...В МЕХАНАТА!
цитирай
4. jelezov - отговор на 2. stariatb
20.09.2015 11:04
Разбира се, че точност и екзактност са синоними. Тук ги употребявам, за да избегна повторението.
Написаното от Калина е ТОЧНО, доколкото изразява вярно видимото, това което един умен, знаещ и нравствено почтен човек „вижда” в заобикалящата го природна и социална действителност.
Научната ЕКЗАКТНОСТ е нещо друго. Както е известно, научното мислене прониква зад „привидността”, за да разкрие същността на явленията. А същността на епохата, започнала на 7 ноември 1917 г., се определя от противоречието „комунизъм – антикомунизъм” („социализъм – капитализъм”). Цитираният от мен неин израз говори, че или тя не разбира тази същност на епохата, или, както се случва при живото слово, е неволна грешка. Аз бих бил доволен, ако това действително е неволен лапсус.
Смятам, че Коментарът на 3. dimat е в подкрепа на моите разбирания по този проблем. Цитирам: „- Г-жа Андролова е направила , една много точна оценка на "българския елит",но ще си позволя да кажа,че, ИЗОБЩО НЕ Е ЗАБЕЛЯЗАЛА КОРЕНА НА ПРОБЛЕМА!”
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314455
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031