Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2015 21:25 - Войната е нашата житейска среда, единственият свят, в който се чувстваме у дома
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1067 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.10.2015 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Войната е нашата житейска среда, единственият свят, в който се чувстваме у дома". Това казва новият нобелов лауреат Светлана Алексиевич. Цитира го радио "Дойче веле" , а подробно предава нейното мнение агенция Медиапул. И така, да си дойдем на думата.Само цитирам, без да коментирам:

1.Войната на Русия срещу Запада вече започна. Страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение?
2. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?
3. Ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.
4.Руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.
5.На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа” и „поражение”.
6.Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби”.
7.От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове.
8.От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! 
9.В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици.
10. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.




Гласувай:
4



1. vmir - Масово изтрещяване (и обяснение за кушелиата у нас):
09.10.2015 11:29
"8. ... Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха!
9.В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици.
10. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си."

Какво му трябва на човека, освен на гол тумбак препаска с две чифтета...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3636147
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930