Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2015 16:22 - Намесата на СССР роди джихадизма
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 979 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Клуб ZНамесата на СССР роди джихадизма Но американците помогнаха за създаването на саудитските ислямистки канали, без да осъзнават тяхната опасност image

Афганистанските муджахидини оказаха яростна съпротива на съветските войски. Снимки Уикипедия

КЛУБ Z

ХУАН ХОСЕ РИВАС МОРЕНО*

Днес мнозина стигат до извода, че салафизмът и джихадизмът в съвременната им форма са резултат от неуспеха на западната намеса в Близкия изток и Северна Африка. Тези явления обаче водят началото си от доста по-отдавнашни движения, които бяха отговор на експанзията на СССР в арабския свят.

След деколонизацията британците и французите предадоха властта в повечето новосъздадени мюсюлмански държави на емири и монарси. Градската средна класа обаче се ориантира към социализма, светските устои и панарабизма, мечтаеше да модернизира страните си в духа на левите идеи като Неру в Индия и Ататюрк в Турция. Такива представители на средната краса бяха идеални кандидати за съюз със СССР.

През 1953 г. Египет и Тунис се освободиха от монархическия строй. Еипетският лидер Гамал Абдел Насър стана един от главните поборници за панарабизъм и съюзник на СССР. В старанието си да разшири подкрепата на  панарабизма Москва одобри през 60-те г. на ХХ век държавен преврат в Сирия и провъзгласяването на "просоциалистически републики" в Ирак, Йемен и Либия.

imageГамал Абдел Насър бе главният арабски съюзник на СССР.

През цялото това време САЩ демонстрираха пасивност и не се стремяха към намеса в този регион. Същевременно действията на СССР (които частично се крепяха върху неприязънта към Израел) силно разтревожиха двете главни монархии в мюсюлманския свят - Иран и Саудитска Арабия.

Иранският шах влезе в съюз със САЩ. Кралят на Саудитска Арабия, обезпокоен от просъветската ориентация на панарабизма, прие помощ от американския президент Айзенхауер и се съсредоточи върху своята концепция за арабската идентичност - панислямизма. Кралят се скара с Насър и реши, че САЩ са единственият спасителен пояс за монархията срещу стремглавото настъпление на СССР в Близкия изток.

Достигайки върха си, могъществото на СССР парадоксално предизвика т.нар. Ислямска зора и промени хода на историята в Близкия изток. 

През 1978 г. комунистите в Афганистан въстанаха и дойдоха на власт. Аграрната им реформа и жестоките репресии предизвикаха яростната съпротива на част от традиционното селячество. Тази ситуация подтикна СССР към пряка намеса. Изобщо, западните страни и СССР инспирираха много държавни преврати, но нахлуването в Афганистан през 1979 г. е първият случай след разпадането на европейските империи, когато чужда държава нахлува в страна, където мнозинството от населението е съставено от мюсюлмани.

imageИранският шах Мохамед Реза Пахлави сключи
съюз със САЩ, уплашен от влиянието на Москва.

В този момент главен враг на исляма бе не Западът, а Русия (така е в оригиналния текст, макар да става дума за СССР - б.р.). Под влиянието на СССР попаднаха Алжир, Тунис, Сирия, Либия, Египет, Ирак и Йемен. Саудитска Арабия и Пакистан решиха, че са обсадени. За много мюсюлмани руската намеса стана символ на най-черните години и ги накара да се пробудят и да съзрат съвременния свят. Панарабизмът, който СССР подхранваше, изпита разочарование, като видя, че съветските ръководители без колебание изпратиха войски в мюсюлманска страна. Колкото и да е парадоксално, панарабизмът стана противник на комунистическия блок.

Пакистан заедно със Саудитска Арабия принадлежеше към немногобройните страни, където идентичността и легитимността се крепяха изключително на сунитското течение на исляма. Пакистан възникна в резултат на разделянето на британските владения на религиозна основа.

Саудитска Арабия баснословно забогатя благодарение на скока на цените на петрола и започна мощно да финансира своя "панислямистки" проект. Бяха създадени институции като Ислямската банка за развитие, Арабската лига и Световната асамблея на мюсюлманската младеж. Отчетливо хуманитарният им характер и щедрите пожертвувания им осигуриха огромна популярност във време, когато старият социалистически елит в арабските страни затъна в корупция и страдаше от износената инфраструктура. Но към пожертвуванията бяха добавяни издания на Корана и салафистка литература.

Имигранти от арабските страни, пристигащи да припечелят в Саудитска Арабия, привикваха към тамошния начин на живот и салафисткото течение на исляма. Богатството на саудитците за първи път от времето на халифата помогна за създаването на международни канали, необходими за стимулиране на хомогенизирането и солидарността на мюсюлманите на световно равнище.

Тези канали бяха задействани след съветското нахлуване в Афганистан. Със съдействието на пакистанците и саудитците в целия арабски свят бяха създадени центрове за вербуване, организирано бе прехвърлянето на свещени воини - муджахидини, в Пешавар на границата с Афганистан.

Цялата тази суперструктура бе създадена и координирана от различи арабски държави. САЩ започнаха да въоръжават екстремистите едва през 1986 г., седем години след съветското нахлуване. Това, без съмнение, е важен факт. Той показва, че новият ислямски ред и новите глобални връзки успяха дълго време да се противопоставят на СССР.

Ислямската зора бе създадена в противовес на комунистическата идеология, а не на САЩ. В края на 80-те г. на ХХ век панарабистките диктатури (Либия, Сирия, Алжир, Ирак) пропиляха своя престиж. Обещаното всеобщо благосъстояние се превърна в "диктаторски фаворитизъм".

Хуманитарните организации в Саудитска Арабия побързаха да предложат на бедняците помощ, която не можеха да окажат авторитарните режими. Саудитска Арабия далече не от искрена любов към демокрацията включи свалянето на близкоизточните диктатури в спъсъка на своите основни искания.

В Алжир гражданската война продължаваше от 1991 до 2002 г. Една от страните в нея бяха ислямистите. Останалите диктатури си извлякоха от това поука и побързаха да спечелят сърцата на религиозните слоеве.

Следващият преломен момент стана войната в Персийския залив през 1991 г. Панислямизмът по принцип ратуваше за арабската и най-вече мюсюлманската култура, свободна от западно влияние. А присъствието на американски войски в Кувейт и Саудитска Арабия усили неприязънта към всичко западно.

Международният салафизъм възникна в отговор на предполагаемата съветска заплаха, а укрепна в интелектуалния вакуум, възникнал след разпадането на СССР и краха на светските идеи на панарабистите. Той удовлетворяваше потребностите в обединяващата идентичност след изчезването на халифата и края на колониалния период.

Саудитците първи създадоха глобалните канали за раздаване на хуманитарна помощ и разпространяването на идеи в мюсюлманския свят.

САЩ имат определен принос в успеха на тези нови канали, но не осъзнаха тяхната мощ и опасност.

----

* Авторът е испански историк, виден специалист по въпросите на арабския и мюсюлманския свят. Препечатваме коментара му от в. "Ел Мундо".




Гласувай:
5



1. oranjevia - Намесата на СССР роди джихадизма
22.11.2015 13:28
Лъжливо съждение -ЦРУ въоръжава и обучава талибаните още преди 80-81 година с руски образци оръжие. През 86 им дават стингъри като виждат, че ония губят от руската авиация.Сега да не си мият лайняните ръчички и да твърдят ,че не били създали ислямизма.Не сме толкова късопаметни.
"Збигнев Бжезинский: Да. Согласно официальной версии истории, помощь ЦРУ моджахедам началась в течение 1980 года, то есть после того, как советская армия вторглась в Афганистан 24 декабря 1979 года. Но реальность, державшаяся в секрете до сегодняшнего дня, является иной: на самом деле президент Картер подписал первую директиву о тайной помощи противникам просоветского режима в Кабуле 3 июля 1979 года. И в тот же день я написал докладную записку для президента, в которой я ему объяснил, что по моему мнению эта помощь повлечет за собой советское военное вмешательство."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626653
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031