Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2015 21:25 - Защо Путин уби Анна Политковская
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1240 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 06.12.2015 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
Анна Политковская 
Русия на Путин

Анна Политковская е наградена посмъртно с наградата на ЮНЕСКО „Гилермо Кано“.

Разгромяващ поглед към политическия облик на руския държавен глава.

Спечелилата международно признание за смелите си репортажи, особено за чеченските войни, Анна Политковская обръща стоманения си поглед към човека, който до много скоро беше любимец на западните медии. Бившият шпионин от КГБ Владимир Путин е избран за президент на Русия през 2000 г. Още с излизането му на публичната арена той се представя за открит, просветен лидер, който горещо желае разбирателство със Запада. За разлика от много европейски и американски журналисти и политици Анна Политковская никога не е вярвала на медийния образ на Путин. С преимуществата на погледа от сърцето на Русия тя развенчава както човека Путин, така и търговската марка, в която се е превърнал. Твърди, че е жаден за власт продукт на миналото си и не може да се въздържи да потъпква гражданските права и свободи при всеки удобен случай. Според Политковская не такъв лидер искат повечето от днешните руснаци. За да докаже хипотезата си, тя описва желязната хватка на Путин от позицията на отделния човек, чието положение зависи от този уникален вид тирания. Мафиотски сделки, въоръжени грабителски скандали в провинцията, потресаващата корупция в армията и съдебната система, сривът сред интелигенцията, трагичните грешки по време на акцията „Нордд-Ост“ — това са темите, които Политковская подлага на безпощаден, но неизменно дълбоко човечен анализ.

 Анна Политковская: Разделението е в душите на хората

Автор: източник: rferl.org, Превод: Василена Георгиева на окт 12, 2015 в Новини | 0 коментара

Анна Политковская последно е интервюирана от Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Русия), само два дни, преди да бъде застреляна в Москва.  На 5 октомври, датата на интервюто, е и рождения ден на Рамзан Кадиров, министър-председател на Чечения, и това е особено важен рожден ден: на възраст 30 години, той може законно да стане президент. Кадиров беше в обсега на голяма част от най-критичните репортажи на Политковская и в това интервю тя изразява откровения си поглед върху човекът, когото нарича “Сталин на нашето време “, мечтае за деня, когато Кадиров ще се изправи пред съда, и говори за темите на голяма част от работата й – жертвите на изтезания и отвличанията в Чечения.

image

RFE / RL: Журналист от Москва наскоро писа, че Рамзан Кадиров е преминал от ролята на “разрушител” към ролята на “създател”, и че що се отнася до правата на човека, “всичко, което ни остава е да плачем за тях. “Какво е вашето мнение за това твърдение?

Анна Политковская: Дори не смятам да коментирам, защото това са пълни глупости. Мисля, че новият Кадиров е този, който качва в колата си дами от Москва, които копнеят за повече бруталност. Това е единствената разлика.

Какво означава , да “плачем за правата на човека?” Няма нужда да се седи и да се плаче за правата на човека. Човек просто трябва да разговаря не само с Кадиров, но и с тези хора, които са пострадали в резултат на действията на Кадиров, и не само хипотетично, а пряко – хора, чиито роднини са загинали, които са били измъчвани, и които са били принудени да бягат. Мнозинството от тези хора са наистина достойни за възхищение. Познавам много от тях лично.

В момента имам две снимки на бюрото си. Провеждам разследване за изтезанията в затворите на Кадиров  от преди и сега. Тези хора, които са били отвлечени от Кадировци [членове на личната милиция на Кадиров] по напълно необясними причини и които са умрели. Те умряха като част от PR кампания.

Възнамерявам да напиша, че тези хора, които са били отвлечени, чиито фотографии са на бюрото ми, тези хора – единият от тях е руснак, а другият е чеченец – са били представени да изглеждат като че ли са бойци, които са се сражавали срещу Кадировци в село Алерой. Това е известна история, която беше навсякъде – по нашите телевизионни екрани, по радиото, във вестниците, когато Кадиров даде интервю пред телевизионните камери на държавни и други канали, с тела виждащи се на заден фон. Но в действителност това са хора, които са били заловени, изчезнали за известно време, а след това са били убити.

RFE / RL: Някои казват, че подобни инциденти са само малък процент, че това са отделни случаи, които са цената, платена за подобренията в региона. Какво е Вашето мнение?

Политковская: Искам да кажа, че тук имаше повече отвличания през първата половина на тази година в сравнение с първата половина на миналата година… И това се отнася само за тези хора, чиито роднини са докладвали отвличане и чиито тела никога не бяха намерени. Бих искала да обърна внимание на факта, че ние говорим за “индивидуални случаи”, само защото тези хора не са нашите близки – не са сина ми, брат ми, съпругът ми. Фотографиите, за които говоря, това са тела, които са били измъчвани жестоко. Не може да се говори за малък процент – това е огромен процент.

Кадиров е Сталин на нашето време. Това е истина за чеченския народ. Много от нашите колеги са се отклонили от пътя си, за да ни накарат да повярваме, че това е малък процент, че абсолютното зло може да триумфира днес, така че в някакво хипотетично бъдеще това зло да стане добро. Това е абсолютно погрешно.

Що се отнася до възхищението към Кадиров, знаете ли, ситуацията е както е било по времето на Сталин. Ако чуете някой да говори официално, публично, открито, има възхищение. Веднага след като чуете някой да говори тайно, тихо, поверително, ви се казва: “Ние го мразим.” Това разделение е абсолютно в душите на хората. Това е много опасно нещо.

RFE / RL: Съгласни ли сте с журналисти, които казват, че председателството на Рамзан Кадиров е свързано с председателството на Владимир Путин?

Политковская: свързвам съдбата на Кадиров с броя на хората, които искат да му отмъстят, това е всичко. Разбира се, аз не желая смъртта на никого, но доколкото се отнася до този конкретен човек , мисля, че той трябва да полага сериозни грижи за своята сигурност.

Журналистите, които не познават този район казват, че той съживявава чеченските традиции. Това е пълна глупост. Той ги унищожава. Знаете ли, аз  не съм поддръжник на обичая на кръвното отмъщение, но то е гарантирало някакъв вид стабилност в този регион в продължение на много години. Той е унищожил и това.

RFE / RL: Ако приемем, че Кадиров не е убит, смятате ли, че е вероятно той да предизвика предсрочни избори?

Политковская: Той е марионетка, нищо не зависи от него в момента. Не мисля, че той е по-силен от всеки друг. Той е страхливец въоръжен до зъби и заобиколен от охрана. Не мисля, че той ще стане президент на Чечения. Това е мое силно вътрешно убеждение, може би интуиция. Не е нещо рационално, и нито е било потвърдено от Алу Алханов … Самият Алханов е много слаб човек. Това е неговият конкретен проблем и основната причина за все по-драконовските методи на Кадиров.

Лично аз имам само една мечта за рождения ден на Кадиров: Мечтая някой ден да седи на подсъдимата скамейка, в съдебен процес, който отговаря на най-строгите правни стандарти, с всичките си престъпления, и да бъде разследван.

Между другото, няма друг вестник който да пише за това, но наказателни дела вече са започнати срещу Кадировци и Кадиров лично, въз основа на три статии публикувани от нашия вестник. Аз самата съм свидетели по едно от тези дела. Тези дела са за отвличания, включително едно наказателно дело за отвличането на двама души, извършено с участието на Рамзан Кадиров.




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3636950
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930