Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2015 16:08 - ПОЛИТИК НА ГОДИНАТА Е ДЪЩЕРЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ УБИЕЦ БОКОВ
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1065 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 12.12.2015 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Политик на годината: Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и кметът на София станаха първите две жени, удостоявани с наградата едновременно
image3
Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова  Източник: БГНЕС Още по темата
  • image

    Съд глоби кмета на Столична община Йорданка фандъкова с 31 500 лв.
    04.01.2015

  • image

    БСП ще обжалва избора на кмет на София
    Преди 2 дни

  • image

    Ирина Бокова – с най-добри шансове да оглави ООН
    23.06.2015

  • image

    Ирина Бокова – една българка, готова да ръководи ООН
    11.06.2015

Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова станаха политик на годината в традиционната, 20-а поред класация на "Дарик радио".

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и кметът на София станаха първите две жени, удостоявани с наградата едновременно.

Ирина Бокова беше избрана заради ролята й начело на организацията ЮНЕСКО, която отбеляза тази година 70 години от създаването си.

Тя е на тази позиция вече втори мандат и е кандидатурата на България за генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН), чийто избор ще се състои през 2016 г. 

Тази година Бокова изигра активна роля за приемането и прилагането на резолюция на ООН относно опазването на културното наследство в Ирак и Сирия и зае категорична позиция срещу незаконната търговия с културни предмети - най-вече с откраднати антики, от чиято продажба се финансират терористични дейности.

Бокова посети и Мали за възстановяването с помощ от ЮНЕСКО на мавзолеите в Тимбукту, които бяха разрушени от джихадисти.

През март в Багдад, тя стартира проект за опазване на колекциите на иракските музеи и застрашеното културно-историческо наследство, както и кампания в социалните мрежи #Unite4Heritage.

ЮНЕСКО изпрати мисия и в Непал, за да оцени щетите от земетресението тази пролет и да започне възстановяването на разрушените световни културни паметници.

Ирина Бокова има активна роля и в програма, чиято цел е образоване

на девойките и жените в 20 държави, където разликата в образованието между половете е най-критична. Новата програма се осъществява в рамките на Глобалното партньорство за момичета и жени за образование, което Бокова лансира заедно с Хилари Клинтън през 2011 г.

През тази година генералният директор на ЮНЕСКО имаше и редица срещи, посветени на образованието и опазването на световното културно наследство, със световни лидери.

Тя беше и единственият ръководител на организация на ООН, който участва в срещата през септември в Ню Йорк, председателствана от американския президент Барак Обама и посветена на борбата срещу радикализацията и екстремизма в Ню Йорк.

През 2015 г. Бокова получи Ордена на Почетния легион на Франция

заради "големите заслуги в борбата срещу неграмотността и фанатизма, за овластяване на жени и момичета чрез образование, за опазване на културното наследство, особено в страни в конфликт - Мали, Сирия и Ирак".

тази година й донесе и Наградата за мир на Мостар, в Босна и Херцеговина, при участието ѝ в отбелязването на десетата годишнина от възстановяването на Стария мост, дал името на града, с помощта на ЮНЕСКО. Бокова получи и специална награда на международната еврейската организация за човешките права "Симон Визентал".

През 2015 г. световноизвестната американска журналистка Кристиан Амампур прие поканата й да стане "посланик на добра воля на ЮНЕСКО за свободата на словото".

По повод 100-годишнината на българското кино, Ирина Бокова обяви София за "Град на киното", а Столичният общински съвет я направи почетен гражданин на София.

В началото на декември "Народният празник Сурова/Сурва в Пернишко" беше вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално културно наследство.

Критики към Ирина Бокова не липсват обаче не само у нас, но и в чужбина.

"Първото което трябва да знаете за Ирина Бокова, е, че тя е кадър на Българската комунистическа партия, дълбоко свързана с режима, извършил масови убийства и завладял страната й. Всъщност генералният директор на ЮНЕСКО е "бебе в червени пелени" - дете на родители, убедени комунисти". Така авторът Алекс Нюман от американското издание "Дъ Ню Америкън" описа през август българският кандидат за генерален секретар на ООН.

Йорданка Фандъкова пък спечели трети пореден мандат като столичен кмет още на първия тур на местните избори през 2015 г.

През 2015 г. тя откри първия завод за софийските отпадъци, който се очаква да реши окончателно проблема с боклука на столицата.

През 2015 г. бяха открити и седем нови станции на софийското метро, бе възстановенаекспозицията на Музея за история на София в сградата на Централната минерална баня, отвориха врати няколко нови детски градини.

Продължиха и редица мащабни проекти за обновяване на столицата, които обаче имат доста критици сред гражданите на града.

Сред тях са забавеният и некачествен ремонт на пространството пред НДК, заради което се очакват сериозни глоби, ремонтът на главния булевард "Витоша" и емблематичния фонтан в центъра му, проектът Ларгото, чиято съмнителна реставрация породи възмущение и опасенията на граждани и експерти, че се унищожава културно-историческо наследство в името на усвояването на пари, пропукването на ремонтираните булеварди "Черни връх" и "Цариградско шосе", липсата на грижа за вътрешните софийски улици и м
imageного др.

Източник: DarikNews.bg     Автор: редактор Антония Апостолова



Гласувай:
1



1. ssvetozar - .
12.12.2015 16:24
Крушата не пада по-далеч от дървото.
цитирай
2. josarian - Господ си знае работата - мелницата му мели бавно, но ситно - баба Ванга
12.12.2015 16:43
ssvetozar написа:
Крушата не пада по-далеч от дървото.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3625097
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031