Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 14:18 - Какво дължат българите на Русия?
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2947 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо Кремъл постоянно натяква, че България имала исторически дълг към Русия, за който постоянно забравяла? Николай Цеков потърси отговори от бившия български посланик в Москва Илиян Василев и философа Калин Янакиев.
www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/s-10257
image

Едва ли има период в новата история, за който може да се твърди, че отношенията между България и Русия са били еднозначни. Този факт звучи още по-убедително на фона на множеството нападки от страна на Кремъл и неговата пропагандна машина срещу българската политика и нейните приоритети. Вече не минава и месец, а понякога и седмица, без да прозвучи познатият припев за амнезията, която обхванала България по отношение на освобождението на страната от османско владичество и за неподнесената признателност, която съвременните български поколения дължали на руските им връстници и техните деди. „Надявам се, че в България има хора, които не са забравили кой е помогнал на българския народ да се отърси от османското иго, кой е помагал на страната и в други тежки моменти. Българите трябва да следват националните си интереси и не трябва да допуснат това, което се случи с любимата ни братска Украйна“, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на състоялата се наскоро традиционна годишна пресконференция на подопечното му ведомство. По-късно пред подобен формат Путин се оплака, че Русия била измислила „Южен поток“ за да помогне на България, но в замяна получила неразбиране, граничещо с глупост заради огромните пропуснати ползи за българската икономика.

"Вечната благодарност"

Бившият български посланик в Москва Илиян Василев е категоричен, че съвременните поколения българи не дължат нищо на връстниците си в Русия. Сегашните българи са в дълг единствено пред собствените си деди и прадеди, чиито имена и дела са в пъти по-малко увековечени в сравнение с невижданото никъде по света, освен в България, изобилие от паметници и имена на улици и площади, посветени на дейци на Руската империя. Василев съзира в честите нападки на Кремъл срещу България по темата за историческата памет и признателност един от пропагандните ходове на Путин и неговия режим. Призванието му е да обясни на руснаците защо репутацията на страната им зад граница е срината и защо политиката на Кремъл среща сериозен отпор в близки и далечни страни.

image

"Днешните българи са в дълг единствено пред собствените си деди и прадеди"

“Никой не може да избие от главите на руснаците мисълта, че Русия е освободила Европа и затова европейците трябва да са и вечно благодарни. Напъните на Кремъл да реанимира руското имперско величие не са случайни, защото в несекващите за Русия времена на суров деспотизъм това чувство е било единственото „лепило“, което е предпазвало страната от разпад. Всъщност към съседите си руснаците се отнасят по същия начин, по който се отнасят един спрямо друг в собствената си страна – грубо и агресивно, според правилото на по-силния“, твърди посланик Василев. Той е убеден, че в Кремъл, а и в съзнанието на много руснаци понятието „българска външна политика“ е оксиморон . Подобно мислене изключва независимо поведение на държава от „близкото зарубежие“, в което външната политика е единствено функция на дела на русофилите сред населението.

„В България погрешно се тълкува съдържанието на понятия като „братски“ и „братушки“. В Русия техният смисъл се свързва единствено с отношението на по-големия, по-силен и по-мъдър „брат“ към по-малкия, по-слаб и по-уязвим съседен народ. Този патернализъм е разпространен не само спрямо българите, но и към всички народи от „близкото зарубежие““, свидетелства Василев.

Избирателната амнезия на Кремъл

Философът Калин Янакиев намира за пълен абсурд опитите на Кремъл да пренася, монополизира и инкасира признателността, която много поколения в Европа „дължали“ на поколения от времената на царска Русия и на сталиновия СССР. „Да, българите помнят своето освобождение и добре поддържат всички паметници на руси, украинци, финландци и румънци, които са паднали в руско-турските войни. Парадоксалното е, че Сергей Лавров наистина е прав за българската амнезия, но не в смисъла, който влага в нея. Истината е, че след 1878 г. няма значимо събитие в историята на България, в което Русия да не се е намесила в ущърб на нашата страна. Руската интервенция по правило ни е носила огромни загуби на хора, суверенитет и територии. Русия е била против Съединението и на страната на Сърбия в последвалата сръбско-българска война. Основните играчи в заговора срещу княз Батенберг, довел до неговата абдикация, са платени руски агенти. Русия е била против обявяването на българската независимост. Санкт Петербург активно е насърчил тайния сговор между Сърбия и Гърция срещу България през 1913 г., след който страната губи огромната част от освободените си земи. Руската армия се бие срещу българите в Добруджа по време на Първата световна война. Но най-голямото и непризнато и до днес от Кремъл престъпление срещу България е установеното върху щиковете на Червената армия кърваво комунистическо управление за цял половин век, което унищожи българската държавност и интелигенция“, изрежда фактите Калин Янакиев.

image

"Вечна признателност" за установената върху щиковете на Червената армия комунистическа диктатура?

Той недоумява защо на фона на „глупавия спор“ как да се нарича османското владичество в България, никой не е споменал за проблема как да се оприличи съветското „присъствие“ и русификацията на страната през периода между 1944 г. и 1989 г. „На фона на българските „роби“ на Османската империя, които не само са имали църковна самостоятелност и са можели да пътуват зад пределите на империята, но и са притежавали значителни за времето си производства и са развивали самостоятелна стопанска дейност, насаденият и поддържан от Москва комунистически режим напълно се вписва в почти всички параграфи на понятието „робство“. Незнайно защо обаче в България никой не разисква този проблем. Ето за тази българска амнезия става дума“, обобщава Калин Янакиев.

Пак ли да се снишим?

Илиян Василев намира подхода на Кремъл да свързва претенциите си за „историческа признателност“ с комерсиални интереси за особено груб. Ярка илюстрация за трансформацията на „историческия“ патернализъм в икономически план е „Южен поток“. „В процеса на договаряне на строителството на българския участък от тръбата нито една българска фирма не успя да получи директен контракт. Участващите предприятия от България можеха да бъдат единствено подизпълнители на руски фирми. Същото се случи по време на търговете за нуждите на Олимпиадата в Сочи няколко години преди кончината на „Южен поток“. По мои изчисления, ако „потокът“ беше изграден, в България след доста години щяха да влязат средства, равняващи се на 5-7 % от стойността на проекта“, изтъква Василев, който сега е финансов консултант на енергийни начинания.

Калин Янакиев посочва, че щом българското правителство предпочита да мълчи след нападките на Кремъл, то българското общество и медиите трябва да намерят отговори на грубите и непочтени настоявания за „признателност“ заради Освободителната война. „Нашите поколения могат да потърсят диалог със сегашните руснаци за историческата памет и за начините на нейната употреба. Ние можем да заявим това, което помним – насаденото от съветския комунистически режим робство върху българите. Можем да поискаме от Русия като официална правоприемница на СССР дължимото извинение за извършените престъпления и продължилата десетилетия изолация от нормалната цивилизация. Но все още на българския народ и неговите управници им липсва увереност и кураж да отговорят подобаващо на възмутителните опити за изкористяване на отношенията между България и Русия“, заключава Янакиев.

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   България и вечната дружба с Русия

След десет години членство в НАТО и седем в ЕС, българската политика все още не успява да се изскубне от мощното гравитационно поле на Москва. Как влияе то на България и кои са неговите проводници? (15.09.2014)  

България и клишетата за Русия и Турция

Русия е освободителка, Турция е поробителка. И обратното: Русия е агресор, а Турция е права, защото е в НАТО. Реакциите в България след свалянето на руския самолет паднаха в капана на предразсъдъците към Русия и Турция. (27.11.2015)  

""Задунайската губерния"" България

България очевидно играе ключова роля в актуалните планове на Путин. Чрез определени икономически инструменти той се опитва да утвърди там своя стабилна зона на влияние, твърди Александър Андреев. (04.06.2014)  




Гласувай:
7



1. apostapostoloff - След като руските войски напускат
21.02.2016 14:27
окончателно България след Втората световна война, нашите банкови чиновници откриват в БНБ САМО една банкнота от 5 лири стерлинги, които тези разбойници са пропуснали да задигнат. Иначе трезорите на банката са напълно празни.

Вечна благодарност и за това!
цитирай
2. josarian - Винаги са били такива - до гуша в лайна, но устите им като на хипопотами...
21.02.2016 14:48
apostapostoloff написа:
окончателно България след Втората световна война, нашите банкови чиновници откриват в БНБ САМО една банкнота от 5 лири стерлинги, които тези разбойници са пропуснали да задигнат. Иначе трезорите на банката са напълно празни.

Вечна благодарност и за това!

цитирай
3. nagodi62 - Нормално е длъжниците да мразят ...
21.02.2016 15:08
Нормално е длъжниците да мразят кредиторите си.
цитирай
4. josarian - Уточни с какво Русия е кредитирала България?
21.02.2016 15:21
nagodi62 написа:
Нормално е длъжниците да мразят кредиторите си.


Ако България дължи нещо на Русия, то не е на днешна Русия, нито онази, от 9 септември.
цитирай
5. morskipesni - Радостно е това съобщение
21.02.2016 22:28
Някои хора не са мръднали ни на милиметър от гайдлайните на пароноичната янко-ислямистка пропаганда. Не могат-вероятно, заради числено-валутното изражение на "неможенето". Това е 1) Предателство спрямо историческата памет на страдална България. 2) Предателство спрямо Православието, съхранило Нацията през времена на робски гнет 3) Обикновен неосъзнат примитивизъм.
цитирай
6. krumbelosvet - Зачетох, не дочетох, няма нужда.
23.02.2016 08:45
Всяка страна има интереси и те никога не съвпадат напълно, като не съвпадат лицата и гласовете. Защо има тогава съязи, повече или по-малко трайни? Да, възпяването на братската дружба и на братушките, беше идеализация, изчистена от конкретните разлики в гледните точки и интересите. Но борците срещу идеализацията отидоха далече отвъд истините. Това без чужда "помощ" нито и нужно, нито възможно. Изглежда сега напълно съвпадат българските и американските интереси? Или турските? Защото антируският бяс съвпада. Да, съветските технологии бъха изостанали от западните. Но ни ги даваха и вървяхме нагоре, абсолютно безспорно вървяхме нагоре. Сега само акъл ни дават и ако се съди по това, че вървим надолу, егати акъла. Те имат чудесен акъл, но не нам го дават.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626873
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031