Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 19:30 - Кой и защо дърпа България към Русия?
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2669 Коментари: 4 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В ход е съзнателен, движен от мощни сили процес за отклоняване на България от европейския ѝ път. Някои ще кажат, че преувеличавам и драматизирам излишно. Много ми се иска да се окажат прави, пише Ясен Бояджиев. image

Те са против „европерверзията” и против „война с Русия”. Според тях „евроатлантическите ценности” не са нищо друго, освен „педофилия, гей бракове и кръвосмешение”, а Европейският съюз, заедно със САЩ, е в „коалиция на тъмнината”.

Те са за „българския национален интерес” и едновременно с това за Путин и за Русия, която „е най-сигурният гарант в света за суверенитета на всяка държава”, „страж на мира на планетата”.

Те „разкрасиха” София с кафяви плакати и руски знамена, а някои от тях откриха предизборната си кампания за българските евроизбори не другаде, а в Москва. Очевидно от там „българският национален интерес” се защитава най-добре.

Да не подценяваме опасността

Този текст не е за хората, които „се хващат” на подобна отвратителна пропаганда - те няма да го прочетат. Този текст е за онези, които нямат нужда да си обясняват един на друг абсурдността на фашизоидните лъжи за ЕС. Нямат нужда да си обясняват и това, че Русия не е заплашена, а заплашва с война, че не „гарантира”, а нарушава суверенитета на друга държава. Този текст е за онези, които свързват българския национален интерес и личното си (на децата и на внуците си) бъдеще с европейската демокрация и цивилизация.

Какво толкова, ще кажат някои от тях - носителите на тази пропаганда са по-скоро маргинални групи с малко влияние, а такива като тях има и в страни от Западна Европа. Да, така е. Но на никого от тамошните критици и противници на ЕС, колкото и да хвали Путин, няма да му мине през ума да открие кампанията си в Москва. Географски, исторически и икономически тези страни са несравнимо по-далеч от сферата на руското влияние, за разлика от България с нейната дълга „руска” и „съветска” история и едностранна енергийна зависимост от Русия. И накрая - далеч от това влияние са основните, определящи посоката на тези страни политически сили. За разлика от България.

За Троянския кон и скритите в него воини

Тук линията се прокарва далеч не само от крещящи маргинални групи, но и от някои от основните партии. Разликата между тях е единствено в изразните средства. Главното, което ги сплотява и мотивира, не е някакво исторически или идеологически мотивирано русофилство, някаква романтична привързаност към руския език и култура. Сплотява ги интересът. Затова между тях съществува и конкуренция - за по-предно и съответно по-доходоносно място до „входната тръба” на руските интереси.

Не случайно този антиевропейски и проруски блок се активизира особено силно напоследък. Първата причина за това е перманентната предизборна ситуация, в която се намира страната от началото на миналата година. Социологическо проучване показа, че цели 22% от българските избиратели днес биха гласували за присъединяване не към Европейския, а към Евразийския съюз, а други 28% се колебаят в избора си или им е все едно. Сред избирателите на поне три партии, претендиращи за ключова роля, в това число и партията мандатоносител на днешното правителство, привържениците на Евразийския съюз са мнозинство. Затова тези партии се стремят да използват антиевропейските настроения, като същевременно ги стимулират и разширяват.

image

За някои Москва е очевидно по-близо от Брюксел

Втората причина е украинската криза. Досега тези партии можеха лесно да „седят на два стола”. Кризата обаче изостри отношенията и застраши руските интереси. И дойде време метафората за България като „Троянския кон” на Русия в ЕС да придобие плът, а скритите в коня воини да излязат и да изиграят ролята си.

Заради всичко това:

Пак слушаме „гласа на СССР” Йосиф Кобзон и любимците на Путин „Любе”.

Лидерът на Партията на европейските социалисти води шествие до паметника на Съветската армия под лозунга „Не на робията! Не на НАТО!”. В края на шествието млад социалист изгаря знамето на ЕС, а въпросният лидер дори не се опитва да се разграничи от този акт.

В Деня на Европа депутати позират в българския парламент, закичени с руски Георгиевски ленти - досущ като маскираните руски агенти в Крим и Донецк.

Отмяната на посещение на санкционирания от ЕС председател на руската Дума, както и самите санкции, се превръщат едва ли не в национална драма. А руският посланик си позволява да се държи като генерал-губернатор и да напомня, че „България има какво да губи”.

Популярната теза „Европа загърби гражданите” тук се превежда като „загърби България”.

Европейските инвеститори са „колониалисти” и „грабители”, а руските проекти са спасителни за българската икономика.

Защитниците на европейския избор на България по путински са оклеветени и обявени за „платени агенти на Запада”.

ЕС, естествено, е виновен за кризата в Украйна. Тя пък застрашава „най-милото” - многомилиардния руски „Южен поток”, което кара определени хора окончателно да излязат от прикритието си. Министър пита: „Докога ще имаме политици, които козируват на Европа". Депутат-социалист тръби, че в ЕС „системно се взимат антибългарски решения”, а в енергетиката „абсолютно тече гавра с България". Негови колеги внасят в българския парламент продиктуван от Москва законопроект, заобикалящ европейските правила. ("Правителството в София се подигра с Брюксел”, написа по този повод германско списание.)

Нека не си правим илюзии

 

image

Ясен Бояджиев

 

В ход е съзнателен, движен от мощни сили процес за отклоняване на България от европейския ѝ път, за обезсмисляне и прекратяване на членството ѝ в ЕС. Този процес ще бъде улеснен от дезинтеграционната тенденция в самия съюз, който в един момент с облекчение би се разделил с държава, неспособна да се реформира сама и вече идентифицирана като „предмостие на Русия”.

Мнозина от нас бяха склонни да мислят, че „цивилизационният ни избор” е направен веднъж завинаги, че след като сме влезли в ЕС, оттук нататък ще се движим във вярната посока, макар и бавно. Гаранции за това обаче няма. Историята не се движи задължително в една посока. Надеждата ни, че ако не ние, поне децата и внуците ни ще живеят в свят на свобода, достойнство, толерантност, върховенство на закона и благосъстояние, може да се окаже наивна и неизпълнима. Това е големият залог на сегашните и на следващите избори.

Някои и сега ще кажат, че преувеличавам и драматизирам излишно. Много ми се иска да се окажат прави.

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Как Русия разцепи българското общество

Разцеплението в българското общество, настъпило покрай действията на Русия спрямо Украйна, само привидно изглежда като отколешния сблъсък между русофили и русофоби, твърди проф. Александър Кьосев в интервю за Дойче Веле. (22.05.2014)  

Истини и лъжи за ЕС

В този коментар няма нито веднъж да се каже, че ЕС е осигурил мир на Европа. Няма да прочетете и нито една лоша дума за Путин или Русия. Но ще си припомните някои истини, които определени хора се опитват да преиначат. (14.05.2014)  

Големият брат на България

В ЕС едва ли има по-русофилски народ от българите. И едва ли има страна, която да е толкова зависима от Русия. Именно затова санкциите срещу Москва биха били фатални за България, се казва в репортаж на "Дойчландфунк". (17.04.2014)  

Краят на тайните около ""Южен поток""

Дълъг списък, който съдържа 678 документи, архивирани под името "Южен поток", слага край на тайните около руския газов проект и българското участие в него. Ето какво научи Татяна Ваксберг, след като прегледа документите: (09.05.2014)  




Гласувай:
3



1. planinitenabulgaria - Такава мощна хибридна война срещу българия до сега не е водена.
21.02.2016 20:26
Както социализмът някога намираше почва да си го внедрят хората сами в най-изостаналите страни, така сега хибридната война успява пак в такива страни. За жалост и ние се окзаваме такава. Влошаваме си отношенията благодарение на тази хибридна война не сам с комшиите ни - тур;ия, Гърция, Македония и Сърбия, но и със страни от Западна Европа, които едвам понасят глупостите ни. Хибридните войници на длъжност платени тролове превзеха и нета, където най-вече по линията на фейсбука разпространяват популизмите си. Дано с понижаване цената на суровия петрол да им затворят малко кранчето с парите. Последствията обаче от тази хибридна война срещу нас остават...
цитирай
2. raders - От гледната точка професионалния ...
21.02.2016 21:00
От гледната точка професионалния политик, всичко това може да е правилно, но от гледната точка на обикновения българин - не съвсем. Хората са отчаяни и обезверени, което превръща проблема не толкова в политически, отколкото психологически. За съжаление към безхаберието на редица български правителства се добави и странната безпомощност на ЕС да реши редица наболели въпроси. Понастоящем са очевидни два фактора, които няма как да бъдат пренебрегнати. Първо България се оказа на дъното в икономически аспект /може и самите ние да сме некадърници, но ми е трудно да го възприема/ и второ България се оказа заплашена не само в преносен, но и в пряк смисъл и заплахата идва не толкова от североизток, отколкото от югоизток. Това пък изобщо не е възможно да бъде пренебрегнато като фактор и хората у нас с право се опасяват. Не ми се иска да коментирам сега качествата на управниците от тази държава, но те са толкова негативни, че е невъзможно да си затваряме очите за всички опасности. Съчетано с безволието на Европа да се справи с мигрантската вълна, /която май сама е предизвикала по някакви инфантилни съображения/ предполага параноична ситуация, в която България се оказва сама - изоставена, изолирана и беззащитна срещу надигащата се опасност /от югоизток/. Така че за този наш хал не можем да виним само Путин. Той сигурно хал хабер си няма и изобщо не му пука, че някой от нашите политически "мъдреци" е съсипал икономиката и отбранителната способност на страната.
цитирай
3. morskipesni - Най-естествен процес
21.02.2016 23:46
Българите не обичат да им е гадно. Ще намерят "отдушник", а международните събития говорят еднозначно, кой налага истински правила и се придържа към принципно, смело и отговорно поведение. Ние нямаме място сред гейчета, лекенца, гангстери и бандити, не желаем общуване с хора прилагащи двойни стандарти. Ние сме горда нация, макар и малобройна. Ние сме с Бога и Православието- в партньорство с другите християнски народи.
цитирай
4. josarian - В тон с последното изречение от поста ти - заедно с братския етиопски православен народ - пълен напред към светлото бъдеще!
22.02.2016 14:14
morskipesni написа:
Българите не обичат да им е гадно. Ще намерят "отдушник", а международните събития говорят еднозначно, кой налага истински правила и се придържа към принципно, смело и отговорно поведение. Ние нямаме място сред гейчета, лекенца, гангстери и бандити, не желаем общуване с хора прилагащи двойни стандарти. Ние сме горда нация, макар и малобройна. Ние сме с Бога и Православието- в партньорство с другите християнски народи.

Както се казва - в Етиопия гейчета, лекенца, гангстери и бандити ниенте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626866
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031